گزارشی از عملکرد سگ‌های زنده‌یاب هلال‌احمر در حمله رژیم صهیونیستی؛

ناگفته های از جان‌بخشان خاموش جنگ 12 روزه / مرکز آنست؛ جایی برای آموزش سگ های قهرمان

در دل بحران، هنگامی که زمان به تیزی تیغ و ثانیه‌ها به قیمت جان انسان‌ها رقم می‌خورند، سگ‌هایی در سکوت اما با وفاداری بی‌نظیر، نقش فرشتگان نجات را ایفا می‌کنند؛ سگ‌های زنده‌یاب سازمان هلال‌احمر ایران که در جنگ ۱۲ دچار آسیب ترکش، پارگی پرده گوش و مجروحیت شدند.
ناگفته های از جان‌بخشان خاموش جنگ 12 روزه / مرکز آنست؛ جایی برای آموزش سگ های قهرمان
1404/04/26 - 14:04
تاریخ و ساعت خبر:
268885
کد خبر:
به گزارش خبرگزاری زنان ایران - در جریان جنگ ۱۲روزه و حمله رژیم صهیونیستی به شهرهای ایران، ۵۱ قلاده سگ زنده‌یاب آموزش‌دیده از مجموع ۱۱۰ قلاده فعال در کشور، در قالب ۳۶ مرکز عملیاتی وارد میدان شدند. در مجموع، این سگ‌ها در ۲۴۵ مأموریت تخصصی، حدود ۶۸۱ ساعت عملیات نجات را اجرا کردند که منجر به یافتن ۱۵ مصدوم زنده و ۱۸۸ شهید شد. در عین حال، دو قلاده از این قهرمانان بی‌صدا نیز جان خود را در راه نجات دیگران از دست دادند و چند سگ قهرمان دچار مجروحیت، پارگی پرده گوش و آسیب ترکش شدند.
مرکز «آنست» (آموزش و نگهداری سگ‌های تجسس و نجات) در محمدشهر کرج، از مهم‌ترین مراکز تربیت سگ‌های زنده‌یاب در کشور است که در بازدید اصحاب رسانه از این مرکز، مانوری از سوی این سگ ها انجام شد.

در این زمینه سیدرضا مومنی، رئیس اداره عملیات و جست‌وجو و آنست در جمعیت هلال‌احمر، با اشاره به سابقه ۱۸ ساله فعالیت خود در این حوزه می‌گوید: ایده شکل‌گیری این مرکز پس از زلزله بم جدی شد؛ جایی که عملکرد سگ‌های زنده‌یاب در یافتن مصدومان زیر آوار باعث شد مسئولان به اهمیت آموزش و به‌کارگیری آنها پی ببرند.
امروز، ۳۶ مرکز آنست در سراسر کشور فعال هستند و به‌طور میانگین، در هر استان ۲ تا ۳ قلاده سگ با مربی مستقر است. تهران با ۱۵ سگ، دارای بیشترین ظرفیت عملیاتی در این حوزه است.
تربیت، آزمون و هزینه
مربیان سگ‌های زنده‌یاب، از بین امدادگران داوطلب انتخاب می‌شوند و پس از گذراندن آزمون ورودی، حدود ۲ سال آموزش تخصصی می‌بینند. سگ‌ها نیز از سن ۲ تا ۳ ماهگی وارد دوره آموزش می‌شوند که تا ۱۸ ماهگی ادامه دارد.

هزینه نگهداری، آموزش، درمان و تغذیه هر سگ زنده‌یاب در سال اول به‌طور متوسط حدود ۴۰۰ میلیون تومان است.
سگ‌هایی برای زنده‌یابی، نه خشونت
در ادامه فرشاد بهبودی، یکی از مربیان باسابقه سگ‌های زنده‌یاب هلال‌احمر، می‌گوید:این سگ‌ها با سگ‌های پلیس تفاوت دارند. ما آنها را طوری آموزش می‌دهیم که اجتماعی، فرمان‌پذیر و مهربان باشند و هیچ‌گونه رفتاری خشن یا تهدیدآمیز نسبت به انسان، به‌ویژه کودکان نداشته باشند.
وی اضافه می‌کند: در عملیات حمله به شهرری، سگم "اسکار" تنها ۱۵ دقیقه پس از حادثه، بوی یک فرد زنده را تشخیص داد و واق‌واق‌کنان ما را به محل رساند. پس از بررسی با تجهیزات، فرد زنده از زیر آوار بیرون کشیده شد.
از زنده‌یابی تا ردیابی

با توجه به افزایش آمار مفقودی‌ها در جنگل‌ها، کوهستان‌ها و مناطق باز، سازمان هلال‌احمر پروژه‌ای آزمایشی با سگ‌های ردیاب (tracking dogs) را نیز آغاز کرده است. در استان مازندران، از نژاد «پوینتر» برای شناسایی مسیر حرکت افراد مفقود استفاده شده و نتایج موفقیت‌آمیزی ثبت شده است.
بازنشستگی شرافتمندانه
سگ‌های زنده‌یاب معمولاً تا حدود ۹ سالگی در عملیات‌ها فعال هستند و پس از آن، به دلیل کاهش توان جسمی، بازنشسته می‌شوند. این سگ‌ها یا در همان مراکز نگهداری می‌شوند یا به افراد معتمد واگذار شده و تا پایان عمر مورد مراقبت قرار می‌گیرند.
تلفیق فناوری و وفاداری
در کنار آموزش سگ‌ها، استفاده از پهپادها و دستگاه‌های زنده‌یاب نیز در دستور کار اداره عملیات هلال‌احمر قرار گرفته تا دقت و سرعت عملیات‌ها افزایش یابد. با این حال، چیزی جای وفاداری بی‌قیدوشرط یک سگ زنده‌یاب را نمی‌گیرد.
حمید رهنما، کارشناس مسئول تیم‌های امداد و نجات جمعیت هلال‌احمر، در حاشیه تور بازدید خبرنگاران از محل نگهداری از سگ‌های امداد و نجات با اشاره نقش حیاتی سگ‌های زنده‌یاب در عملیات‌های نجات، بیان کرد: سگ‌های ما علاوه بر مأموریت‌های داخلی، در عملیات‌های بین‌المللی مانند سیل پاکستان و زلزله ترکیه نیز حضور مؤثر داشته‌اند. در جریان هر حادثه، باید کاملاً مراقب آن‌ها باشیم؛ چون جان این سگ‌ها برای ما بسیار ارزشمند است. گاهی یک قلاده سگ می‌تواند جان چندین انسان را نجات دهد. اگر در حین عملیات آسیبی ببیند، از روند جست‌وجو خارج می‌شود و ممکن است افراد کمتری نجات پیدا کنند.

وی در ادامه به شرایط سخت آموزش سگ‌ها اشاره کرد و گفت : در دوره‌های آموزشی، چالش‌هایی مثل آتش، دود فراوان، و صدای ترقه برای سگ‌ها شبیه‌سازی می‌کنیم تا آماده شوند، اما موج انفجار یکی از مواردی است که فشار زیادی به آن‌ها وارد می‌کند و واقعاً باعث استرس می‌شود.
رهنما با تأکید بر ارتباط مداوم و نزدیک مربیان با سگ‌ها ادامه داد: این سگ‌ها به‌طور مداوم در حال تمرین و تکرار آموزش‌ها هستند. واقعاً ما با این حیوانات زندگی می‌کنیم. هر روز، هر ساعت، تمام کار ما صفر تا صد با سگ‌هاست. از لحظه‌ای که وارد محل کار می‌شویم، مستقیم سراغ لانه آن‌ها می‌رویم. این ارتباط باید دائمی و عاطفی باشد.
در ادامه گفت وگوی سیما حسینی خبرنگار خبرگزاری زنان ایران را با یکی از مربیان سگ های زنده یاب هلال احمر شهریار می بنید :

انتهای پیام/*
خبرنگار: سیما حسینی

بازگشت به ابتدای صفحه بازگشت به ابتدای صفحه
برچسب ها:
سگ های زنده یاب، هلال احمر، حمله رژیم صهیونیستی ، آموزش سگ های قهرمان
ارسال نظر
مخاطبان گرامی، برای انتشار نظرتان لطفا نکات زیر را رعایت فرمایید:
1- نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
2- نظرات حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های اسلامی منتشر نمی‌شود.
3- نظرات بعد از بررسی و کنترل عدم مغایرت با موارد ذکر شده تایید و منتشر خواهد شد.
نام:
ایمیل:
* نظر:
گزارش
V
آرشیو