بررسی جایگاه خانواده در غرب |
انحطاط خانواده در غرب روی ریل انقلاب صنعتی ! |
|
خانواده مهمترین نهاد جامعه را دارد که در اسلام نیز از جایگاه والایی برخوردار است اما چگونگی جایگاه خانواده در غرب نیز مسئله ای مهم است که در این مصاحبه به آن پرداخته شده است. |
|
از بوشهر؛ خانواده از مهمترین نهادهای جامعه است که اصلی ترین نقش را در تعلیم و تربیت فرزندان، آشنایی آنان با محیط بیرون و ورود انسان هایی ارزشمند به جامعه را ایفا میکند.
خانواده در اسلام از جایگاه والایی برخوردار است ولی در فرهنگ غربی این نهاد در حال فروپاشی است. اما چه چیزی موجب فروپاشی این نهاد درغرب شد و چه تاثیری برروی جوامع غربی و سایر جوامع گذاشت؟
حسن شجاعی دارنده دکتری جامعه شناسی و پژوهشگر خانواده در این زمینه معتقد است: ارزش های والای انسانی درهمه قرون و اعصار، دارای ارزش بوده و مطلق هستند اما بیشتر مکاتب غربی ارزش ها را نسبی و وابسته به منافع شخصی افراد میدانند.
وی ادامه داد: در زمینه ی انسان شناسی در اسلام، انسان اشرف مخلوقات و قابل احترام است؛ پاک به دنیا می آید اما از نظر غرب ارزش انسان به واسطه تغییر پیرامون خود و تسلط بر محیط است.
شجاعی اظهار داشت: خانواده در غرب قبلاً بعنوان یک واحد تولیدی تلقی میگردید اما با بروز و ظهور انقلاب صنعتی، خانواده از هم گسسته شد و جهت امرار و معاش خود به کارخانه ها مراجعه می نمودند و نگهداری از فرزندان به سختی مواجه میگردید و به همین ترتیب خانواده از هم گسسته شده و کم کم وجود فرزند آوری در خانواده کم رنگ شده و به انحطاط کشیده شد.
وی افزود: با شروع انقلاب صنعتی خانواده گسترده کم کم رو به افول گروید و خانواده هسته ای جایگزین آن شد و خانواده به عنوان تامین کننده عواطف و احساسات و واحد تولیدی جایگاه خود را از دست داد.
این کارشناس در پاسخ به علت فروپاشی نهاد خانواده در غرب گفت: دلایل متعددی را میتوان برای این مقوله نام برد، اصلی ترین عامل ورود انقلاب صنعتی به اروپا بود که موجبات گسست در خانواده ها را فراهم کرد. استفاده از زنان در شرکت ها و کارخانه جات به عنوان نیروی کار ارزان و قلمداد نمودن زن را میتوان دو شریک تجاری در کنار همدیگر برشمرد که اصلی ترین عوامل فروپاشی نهاد خانواده در غرب نام برد.
شجاعی در ادامه به تبعات فروپاشی خانواده درغرب اشاره و تصریح کرد: ازدواج های نامتعارف و بوجود آمدن فرزندان نامشروع و همجنسگرایی و هم خوابی با حیوانات در دستور کار اجتماع غربی قرار گرفته و همین امر باعث شد در جایگاه خانواده تزلزل وارد شود.
وی در پاسخ به این سوال که سیاستهای کلی غرب چه اهدافی را برای نهاد خانواده تعریف میکند اظهار داشت: با فروپاشی تمام ارزش های اخلاقی به جا مانده از عصر مسیحیت و فلاسفه اخلاق مدار غرب در نیمه ابتدایی این قرن، در پایان آن نیز، روشنفکران غربی با ارائه توجیه و عرفی سازی انواع مفاسد و انحرافات از قبیل همجنس گرایی، هم خانگی، رفتارهای جنسی بی قاعده و ... باعث فروریختن تمام زیرساختهای اخلاقی جامعه خود شد. به این ترتیب به هیچ عنوان نمی توان هدفی برای پویایی خانواده در غرب مترتب بود و در واقع خانواده دچار انحطاط گردیده است.
این پژوهشگر خانواده به راه حل و اقداماتی که در راستای بهبود وضعیت کنونی جامعه غرب اتخاذ شده است اشاره کرد و افزود: برای کاهش مشکلات خانواده های امروزی با توجه به مشکلات روحی، اقتصادی و اجتماعی باید روی افزایش سازگاری و تعهد و همکاری زوجین تمرکز کرد. نکته جالب این جاست که در غرب علیرغم وضعیت اقتصادی مناسب اما در مبحث تعهد و همکاری زوجین نمی توان سرمایه گذاری مناسبی انجام داد و نمی توان برای بهبود جامعه غرب و نهاد خانواده تلاشی انجام داد.
وی در پایان گفت: با گسترش انقلاب صنعتی و گستردگی ارتباطات و فناوری ارتباط جمعی باعث شد که مقوله ها و فرهنگ غربی در جوامع دیگر نیز رسوخ کند و همین امر بعنوان زنگ خطری در جوامع دیگر از جمله کشور عزیزمان ایران به صدا در آمده است.ان شاء الله باید تلاش نمود که جامعه عزیز اسلامیمان بخصوص قشر جوان و نوجوان را همواره با تعالیم اسلامی آشنا نماییم و با روشنگری مناسب نقش جوانان و نوجوانان را در مباحث اجتماعی و فرهنگی پر رنگ نمود تا بتوانند تضمین کننده آینده و رونق دادن به نهاد مقدس خانواده باشند. ان شاء الله.
انتهای پیام/* |