یادداشت / سلیمان غفاری- دکترای روابط بین الملل |
آینده پژوهی هندسه جدید قدرت / وعده صادق؛ تثبیت قدرت بازدارندگی ایران |
|
ایران نیز پس از یک دهه فشار حداکثری در دهه 1390 شمسی، سرانجام از عصر بازدارندگی عبور کرد. کشوری که در عصر قاجار و پهلوی کاملا منفعل بود و اجازه نفوذ و کودتا به کشورهای خارجی می داد، در دهه اول پس از انقلاب اسلامی به موقعیت «دفاع از خود» رسید و سپس وارد دوره بازدارندگی شد که توانست جلوی تکرار سناریوی تحمیل جنگ را بگیرد. |
|
آذربایجان شرقی- سلیمان غفاری : آینده پژوهی،علمی است که بازیگران و دولت ها درنظام بین الملل،براساس آن دست به پیش بینی واحتمال سنجی تحولات پیش رو زده و براساس هزینه فایده،اقدام خود رادرقبال یک پدیده تنظیم می کنند. رژیم اشغالگر صهیونیستی همواره مدعی بوده که قدرت پیش بینی تحولات آتی درجهان وخصوصا منطقه غرب آسیا رادارد وحمایت های مطلق و البته وقیحانه آمریکا واتحادیه اروپا رادراین خصوص سرمایه ای راهبردی برای خودتلقی می کند.
هرچه زمان می گذرد تاریخ هایی که یادآور شکست خفت بار صهیونیست ها در مقابل رزمندگان محور مقاومت است، بیشتر می شود اما 14 آوریل از آن روزهایی است که نه فقط صهیونیست ها، بلکه افکار عمومی جهان نیز آن را فراموش نخواهد کرد؛ چرا که برای چندمین بار عیار صهیونیست ها در مقابل یک رزم تلافی جویانه را نشان داده و مصداق دیگری بر پوشالی بودن هیمنه این رژیم کودک کش شد.
البته این تاریخ ازیک منظر دیگرهم قابل توجه است زیراجزومعدودروزهای تقویم است که خاطره مشترکی بین ماو صهیونیست های غاصب رقم خورده است ؛ رویدادی که برای ما برگ پرافتخاری است که عزت و اقتدار ایرانی را به رخ جهانیان کشید و برای اشغالگران صهیونیستی یادآور تکرار شکست کوبنده دیگری برای رژیمی است که خود را مخوف ترین ارتش جهان می نامید اما روایت بیست و ششمین روز از فصل بهار که مبدل به یکی از حساس ترین شب های تاریخ پرافتخار کشورمان شد، قدمتی چند ساله دارد وقصه دیروز ومحدودبه جنایت 13فروردین ماه که منجر به شهادت فرماندهان کشورمان شد، نمی شود لذا جنایت های مکرر رژیم غاصب علیه ملت ایران باعث شد تا فرماندهان نظامی کشور با طراحی یک عملیات پیچیده و ترکیبی خواب را از چشمان سارقان امنیت منطقه غرب آسیا ربوده و با ارسال ده ها فروند موشک و پهپاد آنها را غافلگیر کنند
دوره طولانی تنگنای استعماری در دوران قاجار و پهلوی اول از یک سو و دوره ای از نفوذ و کودتا در پهلوی دوم از سوی دیگر، از مصادیق این فشار به شمار می رود. پس از انقلاب اسلامی که اراده مردم بر استقلال و متجلی شدن قابلیت بالقوه قدرت کشور قرار گرفت، فشارها ادامه یافت. تحمیل جنگ هشت ساله با عراق، فشار تحریم، تخریب رسانه ای و هراس افکنی سیاسی و دیپلماتیک با چاشنی اغتشاش خیابانی و ترور، از جمله این فشارها بوده است. عبور ایران از همه این موانع، راه را برای تبدیل ایران به قدرت جهانی هموار کرد. عمده قدرت های جهان، در دوره ای از این تنگناها گذر کرده و به دلیل عبور از این هفت خوان، شایسته رسیدن به موقعیت ابرقدرتی شدند.ایران نیز پس از یک دهه فشار حداکثری در دهه 1390 شمسی، سرانجام از عصر بازدارندگی عبور کرد. کشوری که در عصر قاجار و پهلوی کاملا منفعل بود و اجازه نفوذ و کودتا به کشورهای خارجی می داد، در دهه اول پس از انقلاب اسلامی به موقعیت «دفاع از خود» رسید و سپس وارد دوره بازدارندگی شد که توانست جلوی تکرار سناریوی تحمیل جنگ را بگیرد.
مهار جنگ طلبان آمریکایی و اسرائیلی، به ویژه در دوران بوش پسر و ترامپ، دشوار بود اما انجام شد. ایران در این دوران همزمان از توان دفاعی و دیپلماتیک بهره برد تا تلاش برای سر خم کردن کشور شکست بخورد.این روند ادامه داشت تا این که پس از تهدید داعش و احتمال حمله تروریست ها به داخل ایران، کشور وارد عصر «جنگ پیشدستانه» شد. ترور سردار سلیمانی، این استراتژی را وارد سطح بالاتری کرد و برای اولین بار پس از جنگ جهانی دوم، ایران پایگاه آمریکا را موشک باران کرد. این همان کاری بود که پس از حمله گستاخانه اسرائیل به کنسول گری کشورمان در دمشق تکرار شد و عدم پاسخ متقابل، نشان داد جهان استراتژی تهاجمی کشورمان را به رسمیت شناخته است. در کنار این حرکت نظامی، کشورمان پس از یک دهه تحریم حداکثری، موفق شد به رشد اقتصادی مثبت رسیده و در حوزه های ثبات سیاسی و پیشرفت اقتصادی، نوعی بازدارندگی داخلی ایجاد کند. به این ترتیب، حالا جهان شاهد آن است که ایران به جمع کشورهای قدرتمند پیوسته و با وجود همه تبلیغات منفی رسانه های غربی، نظم نوین جهانی نمی تواند این قدرت را انکار کند.
استفاده ازحق دفاع مشروع مهم ترین انگیزه عملیات «وعده صادق» بودکه رهبر معظم انقلاب به آن اشاره و سربازان جان بر کف ایران سربلند به خوبی آن را اجرا کردند و با عزم راسخ خود، ضمن پاسداری از امنیت ملی این موضوع را به دشمن صهیونیستی یادآور شدند که دکترین نظامی جمهوری اسلامی ایران مبتنی بردفاع و بازدارندگی است وبه این ترتیب ما هیچ گاه شروع کننده جنگ نبوده ایم اما آمادگی داریم که با هر تهدیدی در زمین و هوا مقابله کنیم؛ چه برسد به شرایط کنونی که رژیم سفاک با حمله تروریستی به دفتر کنسولی ایران در دمشق خطایی در ردیف تجاوز به خاک کشورمان را مرتکب شد، اقدامی که واکنش کشورهای مختلف در محکومیت این عمل شنیع را به دنبال داشت و مردم نیز پس از این جنایت بی سابقه به صورت یکپارچه خواستار پاسخ قاطع به اسرائیل شدند؛ موضوعی که در واکنش مقامات نظامی وسیاسی کشورهم مطرح شده و آنها پاسخ به این جنایت را حق محفوظ ایران عنوان کرده و متعهد شدند که در زمان و مکان مناسب، پاسخ کوبنده ای به رژیم اشغالگر بدهند تا این که بیانات رهبر انقلاب در خصوص پاسخ پشیمان کننده و تنبیه رژیم خبیث فصل الخطاب شد و تحقق این وعده صادق در بامداد26فروردین ماه نقطه عطفی در تاریخ کشورمان شد و ایران اسلامی را درصدرقلوب ملت های مسلمان ومظلوم جهان که زخم خورده سیاست های استعماری و استثماری هستند نشاند وعلاوه برآن چهره ژئوپلیتیک وموازنه قدرت درمنطقه غرب آسیا را دچاردگرگونی کرده، معادلات را به نفع جمهوری اسلامی ایران تغییرداد.
فرجام سخن
عملیات «وعده صادق» بیانگر قابلیت های دفاعی و نظامی جمهوری اسلامی ایران معطوف به اصل بازدارندگی بود و آینده پژوهی هندسه جدید قدرت، نشان داد که تهران از ظرفیت کافی برای رفع تهدیدها و کنش متقابل برخوردار است و ضمن تاکید همیشگی بر پایبندی به اصول حقوق بین الملل، همواره پاسدار تمامیت سرزمینی و منافع ملی خود است و ابائی از مقابله با متجاوزان ندارد کما این که این عملیات غرورآفرین، نقش بسزایی در اتحاد و انسجام ملی داشت و تضمین کننده افزایش امنیت ملی ما و آمادگی نیروهای دفاعی کشور به منظور پاسخ مقتدرانه به هرگونه تجاوز احتمالی است.
انتهای پیام/ * |