یادداشت؛ |
استکبارستیزی در سیره حضرت زهرا (س) |
|
خطبه فدکیه حضرت زهرا (س) نه تنها اعتراضی به بیعدالتیها و اقدامات قدرتطلبان، بلکه هشداری برای جامعه اسلامی بود تا از مسیر انحرافی دوری کنند و به ارزشهای اصیل اسلام بازگردند. |
|
از استان تهران، فاطمه اسدی مدیر حوزه علمیه حضرت معصومه (س) شهرستان پیشوا در یادداشتی نوشت: فاطمه زهرا (سلاماللهعلیها) با وجود عمر کوتاه خود، نقشی عمیق و تاثیرگذار در تاریخ اسلام و شکلگیری مسیر مقاومت و استکبارستیزی در برابر ظالمان و مستکبران داشت. حضرت زهرا (سلاماللهعلیها) بر این باور بودند که نباید در برابر ظلم و استکبار، سکوت کرد؛ زیرا سکوت در برابر ظلم، زمینهساز گسترش آن و نفوذ استکبار در جامعه خواهد شد. به همین دلیل، با وجود شرایط سخت و ناملایماتی که برای ایشان ایجاد شده بود، نه تنها از حقوق خود و خانوادهشان دفاع کردند، بلکه از حقوق امت اسلامی نیز به عنوان یک وظیفه دینی و اجتماعی دفاع نمودند.
در آموزههای اسلامی، استکبار به معنای تکبر و سرکشی از فرمان خداوند و حقطلبی است که غالباً همراه با ستم به دیگران، خودمحوری و قدرتطلبیِ نادرست است. استکبارستیزی در این چارچوب به معنای مبارزه با ظلم و فساد کسانی است که از مسیر الهی خارج شده و در برابر حق و حقیقت ایستادهاند. قرآن کریم نیز در آیات متعددی به لزوم مقابله با مستکبران و ظالمان اشاره کرده و پیروان راستین اسلام را به این امر توصیه میکند. در این میان، حضرت فاطمه زهرا (سلاماللهعلیها) بهعنوان شخصیتی که رهرو خط رسولالله بودند، بهطور عملی با استکبار مقابله کرد.
پس از رحلت پیامبر اسلام (صل الله علیه و آله)، جامعهی اسلامی با بحرانهای سیاسی و اجتماعی گستردهای مواجه شد که نتیجهی آن ایجاد انحراف از اصول و ارزشهای اسلامی بود. برخی از افراد برای کسب قدرت به مناصب دینی روی آوردند و از مسیر عدالت و حق دور شدند. حضرت زهرا (سلاماللهعلیها) با آگاهی و بصیرت، بهسرعت به این انحرافات واکنش نشان داد و به روشهای مختلف برای دفاع از ارزشهای پیامبر اسلام و امامت حضرت علی (علیهالسلام) به میدان آمد. از مهمترین جلوههای این استکبارستیزی حضرت، دفاع از ولایت امام علی (علیهالسلام) در برابر غاصبان خلافت است، چرا که ایشان را تنها جانشین حقیقی پیامبر اسلام و این موضوع را از اصول مهم و حیاتی اسلام میدانستند و با وجود تهدیدات و فشارهای مختلف، ایشان تا آخرین لحظات حیات خود از حق ولایت امام علی (علیهالسلام) کوتاه نیامدند، به مدت ۴۰ روز به خانههای مهاجران و انصار رفتند تا آنان را از حقایق آگاه سازند و سفارشهای پیامبر(صل الله علیه و آله) درباره جانشینی حضرت امیرالمومنین (علیهالسلام) را به آنها یادآوری کنند و به عنوان بزرگترین حامی ولایت، استوار و مصمم در برابر سرکشی و بیعدالتی ایستادند. این دفاع، نماد مبارزه با استکبار و قدرتطلبی کسانی بود که بدون شایستگی در پی تصاحب جایگاه رسول خدا بودند.
از دیگر اقدامات برجستهی حضرت زهرا (سلاماللهعلیها) در مبارزه با استکبار، ایراد خطبه فدکیه در مسجد مدینه بود. در این خطبه، ایشان به تبیین حقوق و جایگاه اهلبیت (علیهمالسلام) و اهمیت امامت و ولایت در جامعهی اسلامی پرداختند و ستمهایی که به اهلبیت وارد شد، بهویژه غصب فدک، را بهشدت محکوم کردند. در واقع، خطبه فدکیه نه تنها اعتراضی به بیعدالتیها و اقدامات قدرتطلبان، بلکه هشداری برای جامعه اسلامی بود تا از مسیر انحرافی دوری کنند و به ارزشهای اصیل اسلام بازگردند، در واقع ایشان در این خطبه به غصب فدک و خلافت اعتراض کردند و ناحق بودن این اقدامات را آشکار ساختند و با تأکید بر حقانیت امام علی (علیهالسلام) و اهمیت ولایت، به مقابله با انحرافات دینی و سیاسی پرداختند، همچنین با عدم پذیرش غاصبان و سکوت معنادار، اعتراض خود را نشان دادند و حتی حضرت در پایان عمر مبارکشان از وصیت هوشمندانه خود برای روشنگری استفاده کردند به این صورت که با مخفی نگه داشتن محل دفنشان، سندی از مظلومیت و حقانیت اهلبیت و اعتراض به غاصبان خلافت و فدک باقی گذاشتند. این اقدام، به عنوان یک پیام راهبردی، همواره توجه جامعه را به بیعدالتیهای زمان ایشان جلب کرده و به نسلهای بعدی یادآوری میکند که در برابر ظلم و تحریف بایستند.
به طور کلی حضرت زهرا (سلاماللهعلیها) به عنوان یک زن مسلمان، در جامعه نقش فعالی داشتند و با استفاده از جایگاه خود، به دفاع از ارزشهای اسلامی پرداختند؛ ایشان با روحیه ظلمستیزی و مبارزه در برابر استکبار، نمونه بارزی از پایداری و مقاومت در راه حق و عدالت را به نمایش گذاشتند. سیره ایشان در استکبارستیزی و دفاع از حق، الگویی است برای تمام کسانی که به دنبال حقیقت، عدالت و مبارزه با ظلم هستند. حضرت زهرا (سلاماللهعلیها) با بصیرت، شجاعت و اعتقادی عمیق به ارزشهای اسلامی، به جهانیان ثابت کردند که در برابر هر گونه انحراف و ظلم باید با قدرت و استقامت ایستاد و به مقابله برخاست.
حضرت زهرا (سلاماللهعلیها) با جهاد تبیین، الگویی برای مقابله با نفاق و ظلم در طول تاریخ اسلام ارائه دادند و برای همیشه، به نماد و الگوی استکبارستیزی و مقاومت در برابر ظلم و ناعدالتی تبدیل شدند و راهی را به سوی عدالتخواهی و دفاع از ارزشهای انسانی و الهی پیش پای جامعه اسلامی گشودند. پیام اصلی این استکبارستیزی، مقاومت در برابر انحرافات، حفظ ارزشهای دینی و عدالتخواهی است. در دنیای امروز، که جوامع با مسائل مختلف سیاسی و اجتماعی روبهرو هستند و قدرتهای استکباری در پی تحمیل خواستههای خود به ملتها هستند، الگوی استکبارستیزی حضرت زهرا میتواند راهنمایی الهامبخش برای مسلمانان و تمامی عدالتخواهان باشد؛ همچنین ایشان نشان دادند که استکبارستیزی، تنها به معنای مبارزه با قدرتهای خارجی نیست، بلکه باید با انحرافات داخلی، فساد و بیعدالتیهای جامعه نیز مقابله کرد.
انتهای پیام/ |