|
جداسازی واگنهای زنان در ایران الگو ژاپن و آلمان/ برابری فمنیستی یا عدالت اجتماعی؟ |
|
ژاپنی ها چندین سال است که واگن مخصوص خانم ها را به تقلید از کشورهای اسلامی از جمله ایران اجرایی کردهاند. محیط های عمومی مثل مترو که با فشار جمعیت و انبوه حضور افراد در یک جای فشرده همراه است می طلبد که به سبب احترام به زنان و حفظ شانیت بانوان واگنهای جدایی به آنان تعلق گیرد. |
|
تشدید آزار جنسی در مترو آلمان مسئولان این کشور را به این مسئله رساند که اقدام به جدا سازی واگن خانم ها و آقایان کنند.
مطابق آمار سال گذشته ۴۲۰۰ جنایت در مترو این کشور گزارش شده است! یکی از مواردی که سبب شد آلمان ها به صرافت جداسازی واگن های بانوان و آقایان در مترو بیفتد به خاطر این بود که در هفته گذشته مردی 33 ساله در مترو برلین به زنی 63 ساله تعرض کرد.
ژاپنی ها چندین سال است که واگن مخصوص خانم ها را به تقلید از کشورهای اسلامی از جمله ایران اجرایی کردهاند. محیط های عمومی مثل مترو که با فشار جمعیت و انبوه حضور افراد در یک جای فشرده همراه است می طلبد که به سبب احترام به زنان و حفظ شانیت بانوان واگنهای جدایی به آنان تعلق گیرد.
سال ۲۰۰۴ نظرسنجی میان زنان ژاپنی انجام شد و ۶۶ درصد اعلام کردند در متروهای شلوغ ژاپن تجربه آزار و اذیت جنسی داشتهاند. ۳۰ درصد از زنان هم گفتند فکر میکنند راه حل ایجاد واگنهای اختصاصی برای بانوان باشد.
البته پیش از آن در سال ۲۰۰۰ یکی از شرکتهای حمل و نقل ریلی فقط برای آخر شبها، واگنی ویژه زنان اختصاص داده بود چون چندین مورد شکایت آزار و اذیت از سوی مردان مست ثبت شده بود.
بعد از آن هم دو شرکت دیگر برای برخی مسیرها چنین خدماتی در نظر گرفتند اما نظرسنجی سال ۲۰۰۴ نقطه عطف این جداسازی و اختصاص واگنهایی برای بانوان ژاپنی شد.
بعضی از توریستهای خارجی که به این کشور می روند از این جداسازی ابراز تعجب می کنند اما وقتی داستان این ماجرا می شنوند نسبت به این موضوع قانع می شوند.
البته در کشورهایی مانند فرانسه نیز این آزار جنسی وجود دارد تا جایی که «امانوئل ماکرون» رئیس جمهور این کشور نسبت به بروز این حوادث ابراز شرم کرده است. این اتفاقات در فضای عمومی سبب شد تا حتی هنرمندان برای آگاهی جامعه و رساندن مشکلان زنان به گوش مسئولان فرانسوی دست به کار شوند.
یکی از این پوسترها زنی را درحالی که گویا با دستی میله یکی از قطارهای مترو را گرفته، در فضایی تاریک و دهشتناک غاری با دیوارههای سیاه و مخوف نشان میدهد که از پشت سر و از درون تاریکی، خطر حمله یک خرس بزرگ وحشی، وی را به شدت تهدید کرده است، یعنی این زن در یک محیط بسیار خطرناک قرار گرفته، بدون آنکه میزان خطر را درک کند.
در پوستر دیگر، زنی دیگر بازهم با دست میله واگن قطار مترو را گرفته و این بار گویی در عمق تاریک آبهای اقیانوس یا دریا مورد هجوم کوسهای خونخوار قرار گرفته است، بدون آنکه از چنین خطر مرگباری مطلع باشد! روی این پوسترها هم نوشته شده: «آزار جنسی [زنان]. چه قربانی، چه شاهد! آن را گزارش دهید»
اینچنین هنرمندان و روشنفکران فرانسوی تصویر مهیب و فاجعه باری از موقعیت امروز زن اروپایی و به خصوص فرانسوی ارائه میدهند، در شرایطی که فاجعه و بحران تعرضات جنسی در چند سال اخیر، جامعه غربی و به خصوص اروپایی را دچار چالشی عظیم کرده است.
فرانسه نیز در جهت مقابله با آزار و اذیت خیابانی قانونی ویژه را به اجرا گذاشت و برای جرائمی همچون متلک گفتن، انجام حرکات ناپسند، اظهارنظرهای نامناسب دربارۀ ظاهر و بدن زنان، پیشنهادهای جنسی دادن و مزاحم شدن از طریق راهافتادن به دنبال زنان در خیابانها بین ۹۰ تا ۷۵۰ یورو جریمه تعیین کرد.
براساس گزارش موسسه مطالعاتی افکار عمومی فرانسه (IFOP) در سال ۲۰۱۸ از هر ۱۰ زن فرانسوی ۸ نفر گفتهاند که دستکم یکبار، نوعی از مزاحمت یا سوءاستفاده جنسی را در اماکن عمومی تجربه کردهاند.
در همین رابطه امانوئل ماکرون، رییس جمهور فرانسه در توئیتی نوشت: روزبهروز به تعداد زنانی که از ترس آزار و اذیت با وسایل حملونقل عمومی تردد نمیکنند، اضافه میشود. به همین خاطر حضور پلیس، مخصوصا در زمانهایی که آزار و اذیت بیشتر میشود را دو برابر میکنیم!
این توئیت نشان داد که چقدر فرانسه بهشت زنان است! اما زنان جرئت استفاده از مترو را ندارند. فرانسه بازهم این مشکل را با یک طرح ساده جداسازی حل نکردند. البته با توجه به اینکه آلمان به سمت چنین الگوی پیش رفته است به نظر می رسد دیگر کشورهای غربی نیز ناگزیر به این سمت خواهند رفت.
انتهای پیام/* |