کد خبر: 211106                      تاريخ انتشار: 1403/09/18 - 10:28
در تبیین نقش حماسی زنان مسلمان مطرح شد:
نمونه ای برجسته تر از نقش زن مسلمان در جنبش های ملی_مذهبی دنیا پیدا نمی شود
 
یک استاد دانشگاه گفت: نمونه ای برجسته تر از نقش زن مسلمان در جنبش های ملی_مذهبی جهان نمی توان پیدا کرد.
 
از خوزستان، فاطمه فاطمی نهاد طی یادداشتی در خصوص نقش زن در هویت سازی و حماسه سازی بیان کرد: وقتی می گوییم زن هویت ساز و حماسه ساز، این مفهوم نه تنها به زنانی اشاره دارد که در عرصه های اجتماعی و فرهنگی تاثیرگذار بوده اند بلکه به عنوان نمادهایی از مقاومت، شجاعت و فداکاری در حماسه ها و روایت های تاریخی شناخته می شوند.
زنان در جنبش های فرهنگی و اجتماعی حتی در عرصه های ادبی و علمی نقش های مهمی داشته اند. از جمله شخصیت تاریخی حضرت زینب(س) که در تاریخ اسلام به عنوان الگویی از شجاعت و فداکاری شناخته شده و در شرایط بحرانی به حفظ هویت و ارزش های فرهنگی کمک کرده است.
وقتی می گوییم زن هویت ساز حماسه ساز، این حماسه ها در حقیقت روایت های داستانی اند که معمولا شامل قهرمان هایی می شوند که در برابر چالش ها و دشمنان ایستادگی کرده اند. بانوان در این روایت ها به عنوان شخصیت های کلیدی حضور دارند. به عنوان مثال در شاهنامه فردوسی، شخصیت هایی مثل رستم و سهراب در کنار زنانی از جمله منصوره و گردآفرید به تصویر کشیده شدند. این بانوان نه تنها به عنوان همسران و مادران قهرمانان بلکه به عنوان جنگجویان و رهبران مستقل نیز شناخته می شوند.
هویت سازی زن در عرصه های مختلف حقیقتی است که بر هیچ کس پوشیده نیست و امری کاملا مسلم و پذیرفته شده است و این حقیقت به هیچ وجه قابل انکار نیست.
زن به عنوان یک عامل هویت ساز در فرایند شکل گیری و حفظ فرهنگ و هویت ملی نقش بسیار مهم و اساسی دارد. او با انتقال داستان ها و آداب و رسوم به نسل های بعدی به نوعی به تداوم هویت فرهنگی جامعه کمک می کند و می بینیم که در بسیاری از جوامع، به عنوان نگهدارنده و حافظ فرهنگ و سنت شناخته شده و این نقش به شخصیت های محوری در تاریخ مبدل می شود.

تاریخ معاصر را که تورق می کنیم می بینیم زن هویت ساز حماسه ساز، همواره نمادی از قدرت، فداکاری و شجاعت است که نه فقط در تاریخ گذشته بلکه در دنیای معاصر هم در بحث تغییر و تحول پیشگام و نقش آفرین است و در عرصه های مختلف به تداوم هویت فرهنگی و ملی جوامع جهانی کمک می کند.
انقلاب اسلامی که به همت زنان و مردان مسلمان ایران و به رهبری حضرت امام خمینی(ره) به وقوع پیوست به زن حیاتی دوباره بخشید، زنی که گرفتار دسیسه های شیطانی حکومت شاه شده بود. نگاه امام راحل به زن یک نگاه بسیار متعالی، ارزشمند و تکاملی است. ایشان زن را مربی جامعه بلکه مربی انسان ها می دانستند و سعادت و شقاوت انسان ها و پیروزی انقلاب اسلامی را وابسته به همین قشر عنوان می کردند و فرمودند که ما همه در این نهضت سهیم هستیم اما شما خانم ها سهم بزرگی دارید یعنی آمدن شما خانم ها به خیابان و میدان مبارزه سبب شد که مردها قدرت پیدا کنند و روحیه شان تقویت شود.
این نگاه متعالی و رفیع امام خمینی(ره)باتوجه به نقش هویت سازی و حماسه سازی زنان سبب می شود که زنها به ارزشمندی خودشان بیشتر پی ببرند و مشارکت فعالانه و متعهدانه در همه لحظات حساس و سرنوشت ساز و حماسه های ملی و مذهبی را داشته باشد که این حضور و مشارکت بسیار تحسین برانگیز است.
با مطالعه تاریخ می بینیم همسران ناصرالدین شاه بعد از فرمان تحریم تنباکو توسط میرزای شیرازی اقدام به شکستن قلیان ها کرده اند. در نهضت انقلابی جنگل در خطه گیلان نیز بانوان با کمک های مادی و معنوی خود به مبارزان کمک می کنند تا در مسیر اجرای رسالت و وظیفه شان ترسی به دل راه ندهند.
مقاومت زنان مسلمان در توطئه کشف حجاب رضا شاه و برپا کردن تظاهرات بزرگ و اعتراض در مشهد، هیچ موقع از خاطره ها محو نمی شود و این چیزی نیست جز نقش ارزنده زن در تمدن سازی و هویت سازی. زن همیشه در تاریخ و همه عرصه ها تمدن ساز بوده اند از صدر اسلام با شهادت اولین زن یعنی حضرت سمیه (س) تا کنون.
نقش زنان در صحنه های قبل از پیروزی انقلاب اسلامی ایران بسیار فعالانه تر و قوی تر از هر زمان دیگری بوده است. یکبار می بینید که همه شرایط فراهم و انقلاب هم اسلامی است و شرایط و بستر برای نقش آفرینی بانوان هموار و راحت است اما آنها قبل از پیروزی انقلاب هم فعالانه و قوی تر از هر زمان دیگری در صحنه های مبارزه حضور داشتند. مثل بردباری خانواده های انقلابی در برابر مشکلاتی که رژیم شاهنشاهی برایشان به وجود می آورد یا تشویق و ترغیب همسران و پسران خود در مسیر مجاهدت و تلاش برای سرنگونی طاغوت که از جمله عوامل موثر در روند رو به تکامل انقلاب اسلامی توسط زن هویت ساز رقم خورد.
صبوری مادران داغدیده که جوانان خود را در صحنه تظاهرات و راه پیمایی ها از دست می دادند و هیچ گله و شکایتی نداشتند نیز از مواردی است که نمی توان همانندی از آن در جنبش های ملی یا مذهبی در سایر نقاط جهان پیدا کرد.
در واقع اگر همکاری خالصانه زن ها با همسرانشان در میادین مبارزه از جمله زندان و شکنجه نبود شاید این مقاوت ها در راه پیروزی به ثمر نمی رسید و ریشه های سازنده و شکل دهنده انقلاب پا نمی گرفت.
شهادت تعداد زیادی از زنان مسلمان چه در تظاهرات و زندان ها از جمله واقعه 17 شهریور و ندای لبیک به رهبرشان در راهپیمایی های گسترده مثل تاسوعا و عاشورای سال 57، همه و همه بیان گر روحیه بالا و وفاداری زنان به اسلام و رهبر بود که اینها همه سرچشمه از اراده ای محکم و ایمانی قوی بود که زنان به آن مجهز بودند.
ماموران رژیم شاهنشاهی وقتی صحنه نمایش حضور میلیونی زنان را در تظاهرات خیابانی و رفتارهای محبت آمیز و دلسوزانه آنها برای پیوستن به جمع ملت را می دیدند، تصمیم می گرفتند تا به آغوش مردم و در کنار مردم بازگردند و اینگونه اسلحه های خودشان را به سمت فرماندهان و سرسپردگان رژیم نشانه می گرفتند.
امام راحل(ره)بارها و بارها به نقش کلیدی و قابل ملاحظه زنان در پیروزی انقلاب تاکید کرده و فرمودند که زنان ما در تظاهرات خیابانی، فرزندان خردسال خود را به سینه فشرده و بدون ترس از توپ و مسلسل به میدان آمدند و نقش ارزنده ای در مبارزات ما ایفا کردند.
به غیر از انقلاب اسلامی چنین زنانی را در کجای جهان سراغ داریم؟ بانوان در پیروزی انقلاب و عرصه های مختلف سهم عظیمی دارند و نقش خود را به رخ جهانیان کشیده اند.
تاریخ را که بررسی می کنیم می بینیم زنان سرنوشت سازی مثل حضرت زهرا(س)، سمیه (س)،خدیجه(س)،زینب(س) و ام وهب ها داریم و اکنون نیز تاریخ روزانه آماری از زنان هویت ساز را به ما معرفی می کند.
در همین وقایع اخیر جبهه مقاومت در لبنان، سوریه، غزه و یمن بانوانی معرفی می شوند که حقیقتا حماسه ساز اند. اینها اگر دارای صفت حماسه سازی نبودند هرگز چنین مردانی ظاهر نمی شدند که اینگونه با صلابت و جسارت در برابر دشمن اصلی بشریت قرار بگیرند و مجاهدانه و خالصانه انقلاب و قیام کنند.
تعداد زنان حماسه ساز چه قبل از انقلاب، حین و بعد از آن قابل احصا نیستند. در دفاع از حرم حضرت زینب(س)، همسران، مادران و فرزندان شهدا هر کدام به نوبه خود حماسه ساز بودند. بانوان جوانی که همسرشان را در این راه از دست دادند و مادرانی که تک فرزندشان را دیگر ندیدند، جوانانی که دوران دفاع مقدس و انقلاب را هرگز ندیده بودند اما با لبیک به ندای فطرتشان که دفاع از حق و استادگی در برابر ظالم است، قیام کردند و به پیروزی رسیدند. خانواده هایی که با از دست دادن عزیزانشان صبورانه زندگی می کنند تا هیچ موقع زمین از چنین مردان بزرگی خالی نباشد.
انتهای پیام