کد خبر: 211303                      تاريخ انتشار: 1403/09/23 - 16:05
۲۲ نوع سرطان در اثر چاقی افزایش پیدا می‌کند
 
رئیس مرکز تحقیقات چاقی ایران، در مورد مهم ترین علل چاقی توضیح داد.
 
مجید ولی زاده فوق تخصص غدد درون ریز، استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و دبیر علمی نهمین کنگره پیشگیری و درمان چاقی که در روزهای ۲۸ لغایت ۳۰ آذر ۱۴۰۳ در مرکز همایش‌های بین المللی ابوریحان دانشگاه شهید بهشتی برگزار می‌شود، اظهار داشت: در این کنگره سعی شده است تا درباره آخرین یافته‌های مرتبط با پیشگیری و درمان چاقی صحبت شود. همچنین در کنگره امسال، پنل‌های مختلفی درباره ارائه گزارشی از عملکرد کشوری در حوزه پیشگیری و درمان چاقی، و برنامه‌های آتی این حوزه برگزار می‌شود.
وی ادامه داد: این کنگره با حضور محققان و صاحب نظران برگزار می‌شود و سیاست گذاران هم شرکت می‌کنند. بحث‌هایی در ارتباط با عوامل افزایش چاقی و اصلاح شیوه زندگی با رژیم غذایی، فعالیت بدنی و کنترل عوامل روانشناختی در کنگره امسال ارائه می‌شود و این موارد مانند گذشته جزو ارکان مهم کنگره است.
وی اضافه کرد: عوارض چاقی، بحث‌های بالینی مرتبط با مشکلات ناشی از اضافه وزن مورد گفت و گو قرار می‌گیرد لذا با این حوزه متنوع، اساتید، پزشکان، کارشناسان مختلفی در این زمینه‌ها فعالیت دارند که مخاطب اصلی این کنگره هستند.
ولی زاده به دلایل چاقی اشاره کرد و بیان داشت: در جوامع امروز چاقی، گسترش بی رویه پیدا کرده است و سوءتغذیه و اضافه دریافت کالری تنها دلیل چاقی نیست بلکه مصرف بیش از حد کالری در کنار کاهش فعالیت فیزیکی و کمبود خواب همچنین آلودگی هوا، استفاده از وسایل نقلیه شخصی به دلیل مشکلات حمل و نقل عمومی که فعالیت بدنی را تحت تأثیر قرار می‌دهد عواملی هستند که باعث می‌شود کالری کافی سوزانده نشود و به علت تجمع چربی، چاقی به وجود آید.
رئیس مرکز تحقیقات چاقی اظهار کرد: چاقی در افراد مسن، جوانان و کودکان روند روبه تزایدی دارد و پیامدهای مختلفی را برای سلامت ایجاد می‌کند که عبارتند از پرفشاری خون، دیابت، افزایش چربی‌های خون، کبد چرب، بیماری‌های قلبی عروقی، مشکلات مکانیکی از قبیل آرتروز کمر و زانو را افزایش می‌دهد و منجر به عوارض روحی -روانی مانند اضطراب و افسردگی نیز می‌شود.
وی بیان کرد: حدود ۲۲ نوع سرطان مانند سرطان‌های پستان و پروستات در اثر اضافه وزن و چاقی افزایش پیدا می‌کند و نیز باعث می‌شود بیماری‌های گوارشی مانند سنگ کیسه صفرا، ریفلاکس و آسم زیاد شود.
عضو هیأت مدیره انجمن چاقی افزود: تمامی گروه‌های سنی تحت تأثیر چاقی هستند به طوری که حدود ۱۶ درصد کودکان و نوجوانان چاق هستند همچنین حدود ۶۰ درصد افراد بالغ دچار چاقی و اضافه وزن هستند (۴۰ درصد اضافه وزن و ۲۰ درصد چاقی دارند).
وی ادامه داد؛ با افزایش چاقی در سنین پایین بیماری‌های قلبی نیز در سنین پایین افزایش می‌یابد لذا داشتن برنامه تغذیه‌ای سالم و فعالیت بدنی برای کودکان و نوجوانان باید افزایش یابد و مدارس فضای فیزیکی لازم برای فعالیت‌های بدنی را جدی بگیرند تا دانش آموزان به مشارکت در فعالیت‌های ورزشی تشویق شوند.
ولی زاده اضافه کرد: ۴۰ تا ۷۰ درصد علل چاقی عوامل ژنتیک است و محیط چاق کننده نیز پیرامون ما وجود دارد استرس‌های محیطی، کمبود تحرک، کم خوابی و برنامه‌های نادرست مدارس از جمله عواملی هستند که شیوع چاقی را بین کودکان و نوجوانان بیشتر می‌کنند.
وی اظهار امیدواری کرد که این کنگره با برنامه ریزی های انجام شده توقع مخاطبان را برآورده سازد و گفت: باید نگاه مان به موضوع چاقی تغییر کند زیرا چاقی زمینه ساز و مادر بسیاری از بیماری‌ها است لذا باید عزم ملی و سیاست یکپارچه داشته باشیم. یک سازمان یا وزارتخانه نمی‌تواند متولی این امر باشد و نیاز به همکاری گسترده بین بخشی است.
دبیر علمی نهمین کنگره پیشگیری و درمان چاقی بر نقش و مشارکت وزارت خانه‌های متولی سلامت مواد غذایی، وزارت جهاد کشاورزی و صنایع غذایی برای تأمین مواد غذایی با کیفیت و سالم، اداره مالیات (اخذ مالیات از غذاهای ناسالم و نوشابه‌ها برای پرداخت سوبسید به مواد غذایی سالم و مورد نیاز مانند لبنیات)، شهرداری‌ها برای ساختن فضای مناسب و پیاده روهای ایمن، گسترش حمل و نقل عمومی، وزارت نفت برای توزیع سوخت باکیفیت، وزارت صنایع برای کم کردن خودروهای آلوده ساز، صدا و سیما و رسانه‌های عمومی برای افزایش دانش تغذیه‌ای افراد، بر کنترل و پیشگیری چاقی تاکید کرد.
مهر
انتهای پیام/م