|
طرح نفس؛ از نجات جانها تا تغییر سرنوشت |
|
در دنیای امروز، سقط جنین به عنوان یک معضل اجتماعی و اخلاقی مطرح است که نیازمند توجه و اقدام جدی است. مرکز "نفس" با هدف جلوگیری از سقط جنین و حمایت از مادران در شرایط سخت، به فعالیتهای خود ادامه میدهد و داستانهای موفقی از نجات جان جنینها را به اشتراک میگذارد. |
|
سقط جنین یکی از چالشهای جدی در جامعه ماست که نه تنها بر زندگی فردی مادران تأثیر میگذارد، بلکه عواقب اجتماعی و اقتصادی گستردهای نیز به همراه دارد. مرکز "نفس" با هدف فرهنگسازی و حمایت از مادران، به فعالیتهای خود ادامه میدهد و در این راستا، تجربیات موفقی را به اشتراک میگذارد. این مرکز با برگزاری جلسات آموزشی، مشاورههای روانشناختی و همکاری با نهادهای مختلف، تلاش میکند تا آگاهی جامعه را در مورد اهمیت حفظ جان جنینها افزایش دهد و به مادران در شرایط سخت کمک کند. به همین منظور به سراغ دکتر محمد مهدی رضایی مسئول مرکز نفس استان بوشهر رفتیم تا در این مورد بیشتر برایمان توضیح دهند.
لطفا خودتان را معرفی کنید
سلام.دکتر محمد مهدی رضایی، پزشک عمومی فارغ التحصیل دانشگاه علوم پزشکی شیراز،پزشک و سرپرست مرکز جامع سلامت هلیله، رابط مرکز مردمی نفس در استان بوشهر.
آیا میتوانید آمار دقیقی از سقط عمدی جنین در استان بوشهر ارائه دهید؟
متاسفانه خیر ، با توجه به مخفیانه بودن فرآیند سقط عمدی جنین و نبود مطالعات پژوهشی مستقل در استان امکان ارائه آمار دقیق وجود ندارد اما با توجه به آمار رسمی کشوری برآورد می شود سالانه بیش از ۵ هزار جنین سالم در استان مظلومانه بقتل می رسند!
از چه تعداد سقط جنین با فعالیتهای مرکز نفس جلوگیری شده است؟
در دو سال اخیر با فعالیت مرکز نفس موفق به انصراف بیش از ۴۰ مادر از سقط و تولد ۲۵ نوزاد شده ایم.
به نظر شما، مهمترین دلایل سقط جنین در استان بوشهر چیست؟
متاسفانه عدم درک صحیح از جایگاه انسانی جنین و سهل انگاری در این قضیه و مواردی مانند عدم انسان پنداشتن جنین در روز های اول حاملگی ، عدم آگاهی از حرمت شرعی سقط جنین و تعلق دیه به جنین کمتر از ۴ ماهه ، انتخاب سقط بعنوان روشی برای تنظیم خانواده و مزید شدن مشکلات اقتصادی و این تفکر غلط که قتل فرزند می تواند راهی برای جلوگیری از مشکلات باشد را میتوان از مهم ترین عوامل سقط در استان دانست.
آیا در سال ۱۴۰۳ شاهد افزایش یا کاهش سقط جنین بودهایم؟
متاسفانه پایش دقیقی در این زمینه در استان صورت نگرفته اما مطالعات کشوری در جریان است و تا اعلام نشدن نتایج آن نمی توان اظهار نظر خاصی در اینباره کرد.
میتوانید توضیح دهید که مرکز نفس چه نوع فعالیتهایی را در راستای جلوگیری از سقط جنین انجام میدهد؟
مرکز نفس با حضور در مراسمات ، بر پایی جلسات ، همایش ها ، کلاسات آموزشی ، تربیت مبلغین و آگاه سازی مسئولین ، فعالیت در فضای مجازی و... نسبت به فرهنگسازی ودر این زمینه اقدام می کند و در کنار آن به شناسایی مادرانی که قصد سقط جنین خود را دارند و انصراف از سقط حمایت ایشان می پردازد.
چه برنامههایی برای آینده دارید و چه برنامههایی تاکنون اجرا شده است؟
ان شالله در آینده ی نزدیک قصد راه اندازی حداقل دو شعبه ی جدید مستقل در شهرستان های استان را داریم.
فعالیتهای مرکز نفس از چه زمانی آغاز شده و چه عواملی باعث تأسیس آن شده است؟ با توجه به آمار بسیار بالای پدیده ی ناهنجاری بنام سقط عمدی جنین در کشور آن هم در شرایط بحرانی جمعیت کشور با توجه به ضرورت انسانی ، اخلاقی و شرعی موضوع از خرداد ماه سال ۱۴۰۱ در استان بوشهر مرکز نفس شروع بکار کرد.
به نظر شما، بهترین راهکارها برای ترویج فرهنگ عدم سقط جنین چیست؟
رواج انسان پنداری جنین از روز اول تشکیل نطفه ،اصلاح تفکر غلط مجاز بودن سقط قبل از ۴ ماهگی
بازسازی جایگاه و شان والای مادری ،داشتن مواسات و گسیل خیرات و مبرات به سوی خانواده هایی که در شرایط سخت باردار می شوند.
با کدام سازمانها یا ادارات در این زمینه همکاری دارید؟
عمده ی همکاری ما با دانشگاه علوم پزشکی ، بسیج ، معاونت بانوان استانداری ، کمیته ی امداد امام خمینی ، صداوسیما و فرهنگی هنری ورزشی شهرداری است.
چه خدماتی به مراجعین ارائه میدهید؟
در ابتدا مشاوره ی مامایی و روانشناسی جهت انصراف از سقط ارائه می گردد و سپس در صورت نیاز و در حد توان جهت مخارج دوران بارداری و زایمان به ایشان مساعدت می گردد.
مردم چگونه میتوانند با مرکز نفس ارتباط برقرار کنند و از خدمات آن بهرهمند شوند؟
با تماس با شماره تماس اختصاصی مامای پاسخگوی ما 09944969488و آدرس ایتای:@nafasbushehrو البته مراجعه به مراکز بهداشتی سطح استان.
به نظر شما، سقط جنین چه تأثیراتی بر جامعه و خانوادهها دارد؟
سقط جنین میتواند با عوارض جسمی که برجای میگذارد باعث تحمیل هزینه های گزاف بر خانواده گردد که حتی برخی از آنها گاها غیر قابل جبران بوده و میتواند حتی باعث از هم پاشیدن خانواده گردد از جمله این عوارض میتوان از خون ریزی ، افزایش احتمال حاملگی خارج رحمی ، افزایش احتمال سقط مجدد ، افسردگی ، حتی مرگ مادر و یا نازایی نامبرد که بشدت میتواند ثبات خانواده و سلامت فرد را تحت تاثیر قرار دهد.علاوه بر این با فراگیر شدن گناهی که خداوند آن را برابر با قتل بشریت دانسته عقوبت آن گناه نیز فراگیر خواهد بود و دامان جامعه را خواهد گرفت.
از جمله تهدید های آن برای آینده ی جامعه و کشور می توان به افزایش زوج های نابارور ، پیری جمعیت ، تهدید امنیت کشور ، تهدید اقتصاد کشور و اجبار به پذیرفتن مهاجر در آینده اشاره کرد.
چه برنامههایی برای آموزش و آگاهیبخشی به مردم در مورد سقط جنین و عواقب آن دارید؟
با آموزش در بستر فضای مجازی ، ساخت مستند ، شبکه سازی و آموزش چهره به چهره ، برگزاری کلاس های آموزشی جهت دانشجویان علوم پزشکی و تبلیغات محیطی
آیا مشاورههای روانشناختی و اجتماعی در مرکز شما ارائه میشود؟
بله یکی از خدمات این مرکز مشاوره ی روانشناس بوده که توسط همکار این مرکز ارائه می گردد.
آیا میتوانید تجربیات موفقی از افرادی که با کمک مرکز شما از سقط جنین جلوگیری کردهاند، به اشتراک بگذارید؟
مادری که در ۴۰ سالگی برای بار پنجم باردار شده ، از همسرش هم جدا شده بوده و صیغه ی فردی معتاد شده و بچه ی کوچک هم دارد ، شرایط مالی او ضعیف بوده شاید اگر باردار شود برخی هم به او حق بدهند که در رابطه با از بین بردن جنین خود تصمیم بگیرد اما این مادر که به قصد سقط مراجعه کرده بود پای فرزند خود ایستاد و تن به گناه قتل جنین نداد حتی با اینکه همسرش بازداشت شد و از خانه بیرون انداخته شد و حتی خانواده اش هم او را نپذیرفتند و با اینکه آب دور بچه زیاد شد و بارداری و زایمان
با مشکلاتی مواجه شد بارداری را به اتمام رساند و با کمک هایی که به او شد و مجاهدت خودش ناجی جنین خود شد و برکت آن را در زندگی دید و همسرش به کمپ رفت و ترک نمود و ازدواج دائم کردند.
کتاب «پناهم باش» مجموعه ای از این روایت ها را جمع آوری کرده که توصیه به مطالعه می گردد.
چه چالشها و موانعی در مسیر فعالیتهای مرکز نفس وجود دارد؟
عدم اقناع مسئولین ، عدم تامین مالی کافی ، سخت گیری هایی که در فرهنگ و گاها قوانین وجود دارد بطور مثال سختگیری در ازدواج و قبح داشتن بارداری در عقد که مشروع هم بوده باعث سقط جنین های سالم و مشروع در دوران عقد می گردد یا سختگیری در روال اعطای فرزند خواندگی و یا عدم رواج آن گاها باعث سقط جنین بجای واگذاری وی می گردد.
با توجه به ضرورت و شیوع این منکر در جامعه کنونی ما نیاز به همکاری همه جانبه در این زمینه هست که متاسفانه ضرورت آن برای همه جا نیفتاده که منجر به حرکت مطلوب شود.
به نظر شما، رسانهها چه نقشی در ترویج فرهنگ عدم سقط جنین دارند؟
بیشترین علل سقط جنین ریشه در باور های غلط جامعه دارد که ضرورت فرهنگسازی گسترده از طریق رسانه را دو چندان می کند.
از آن جایی که تهاجم فرهنگ غرب ریشه ی بسیاری از این مشکلات بوده و با رسانه های متعدد توانسته گفتمان خود را در جامعه جا بیندازد می طلبد گفتمان مقابل نیز با صدای رسا تری تبلیغ شود.
آیا سقط جنین تأثیرات اقتصادی بر خانوادهها و جامعه دارد؟ چگونه؟
عرض شد که با توجه به عوارض جسمی که میتواند بر خانواده تحمیل کند و گاها اثرات طولانی مدت برجا بگذارد مانند نازایی که درمان آن هزینه ی گزافی خواهد داشت.
ضمن اینکه با از دست رفتن نیروی جوان کشور در آینده و پیری جمعیت ایران بر اقتصاد خانواده و کشور تاثیر زیادی خواهد گذاشت.
چه پیشنهاداتی برای بهبود خدمات مرکز نفس دارید؟
همکاری داوطلبان علاقه مند ، بسیج بانوان و گروه های مردمی و خیرین و ارگان ها با مرکز نفس و تشکیل منظم کمیته های استانی و شهرستانی مقابله با سقط عمدی و الزام مسئولین به حضور در جلسات و پیگیری مصوبات میتواند راهگشا باشد.
ضمنا همه ی ما باید احساس تکلیف کرده و با انتشار محتواهای مربوط به مقابله با سقط در فضای مجازی از شیوع آن جلوگیری کنیم.
به نظر شما، خانوادهها چه نقشی در تصمیمگیری در مورد سقط جنین دارند و چگونه میتوانند حمایت کنند؟
تصمیم گیرنده ی نهایی برای جان جنین خانواده هستند طبق آمار بیش از ۶۰ درصد موارد هم پدر و هم مادر موافق این جنایت بوده اند لذا می طلبد خانواده ها اقناع گردند و سایر اعضای با سرکشی و حمایت از خانواده های دچار مشکلات و شرایط سخت در بارداری مانند:شاغل بود مادر، محصل بودن مادر ، اعتیاد همسر ، کم بودن فاصله ی بین فرزندان ، بارداری در سن بالا ، بارداری در دوران عقد ، فقر مالی و مادر دارای بیماری جسمی یا روحی ضمن توصیه ی به حفظ حیات جنین در هر شرایطی به حمایت از ایشان بپردازند.
انتهای پیام/* |