|
«اعتراض وجدان»، تلخترین پیامد سقط جنین در مادران است |
|
رییس انجمن علمی مامایی استان و مدیر گروه مامایی و بهداشت باروری دانشگاه علوم پزشکی اصفهان گفت: در بین مولفههای اخلاقی پدیده سقط جنین، «اعتراض وجدان» تلخترین پیامد اینکار از سوی مادرانِ تجربهگر عنوان شده که تا سال ها و گاهی تا پایان عمر ماندگار است. |
|
محبوبه والیانی روز شنبه افزود: در پژوهشهای انجام شده در اصفهان تجارب مادرانی که جنین خود را سقط کردهاند بر اساس مولفههای «وجدان»، «اختیار فردی»،«عدم زیان باری» و«عدالت» طبقه بندی شده که نتایج آن قابل تامل است.
وی افزود: بر اساس این تحقیقات، بسیاری از مادران، اختیار و ارادهای برای سقط جنین ندارند و آنها نیستند که برای اینکار تصمیم می گیرند.
رییس انجمن علمی مامایی استان اصفهان کرد: بر اساس نتایج بدست آمده بسیاری از مادران تجربهگر سقط جنین نمی دانستند که این اقدام چه عوارض جسمی و روانی برای آنها بدنبال خواهد داشت و از این موضوع اظهار بیاطلاعی می کنند.
والیانی افزود: با توجه به این موضوع، آگاهیبخشی فراگیر و موثر به افراد جامعه بویژه مادران برای پیامدهای جدی و غیرقابل جبران سقط جنین ضروریست.
مدیر گروه مامایی و بهداشت باروری دانشگاه علوم پزشکی اصفهان ادامه داد: بر اساس مطالعات انجام شده، گرفتن حق زندگی از یک موجود زنده در باور مادران تجربهگر سقط جنین، مصداق بیعدالتی است.
والیانی گفت: در بین این مولفهها «اعتراض وجدان» بیشترین نمره را کسب کرده است به این معنا که بطور تقریب همه مادران تجربهگر برای اقدام به سقط جنین به «خودسرزنشی مستمر» دچار میشوند.
وی افزود: بسیاری از مادران، سقط جنین را با اکراه، اجبار یا تحت تاثیر عوامل محیطی، اجتماعی و فرهنگی انجام می دهند و از عمق وجود با آن موافق نبودهاند.
رییس انجمن علمی مامایی استان اصفهان با بیان اینکه بر اساس این نتایج میتوان تاثیر عوامل مختلف بر تصمیم به سقط جنین مادران را شناسایی کرد، افزود: تشکل ها و سازمانهای مردم نهاد میتوانند با ریشهیابی و برطرف کردن دلایل سقط جنین از جمله تنگناهای اقتصادی که از سوی مادران عنوان می شود، از وقوع آن پیشگیری کنند که این مساله نیازمند برنامه ریزی و ایجاد ساز و کار مناسب است.
مدیر گروه مامایی و بهداشت باروری دانشگاه علوم پزشکی اصفهان گفت: تجربههای مشابه از جمله راهاندازی مراکز موسوم به «نفس»(نجات فرزندان سقط) نشان داده است که می توان با کمکهای معیشتی، اختصاص پزشک مجرب، خدمات مشاوره و روانشناسی و اشتغالزایی، بسیاری از خانواده ها و مادران را از اقدام به سقط جنین منصرف کرد.
والیانی با بیان اینکه منظور از سقط جنین در این پژوهشها، نوع القایی و غیرقانونی آن بوده است، افزود: این نوع سقط ها در بیشتر موارد بدنبال حاملگی های ناخواسته اتفاق می افتد.
وی افزود: سقط جنین در این مواقع بطور معمول پنهانی، بصورت القایی و با روشهای غیرایمن انجام می شود که پیامدهای ناگوار آن برای مادران چه از نظر جسمی و چه روانی، دوچندان است.
رییس انجمن علمی مامایی استان اصفهان ادامه داد: سقط جنین غیرایمن به خونریزی شدید، تب و لرز، هجوم باکتریایی، ایجاد لختههای خونی و عفونتهای عمیق در دهانه رحم، لولههای رحم، شکم و حتی دستگاه گوارش منجر می شود و بخشهای عمدهای از محدوده شکم را درگیر می کند.
وی با بیاناینکه در برخی موارد عفونت ناشی از سقط جنین وارد خون میشود و مرگ مادر را بدنبال دارد، افزود: دستکاریهای غیرایمن هنگام سقط جنین به آسیب دیدن و پاره شدن رحم، ایجاد اختلال در حاملگی های بعدی و ناباروی منتهی خواهد شد.
مدیرگروه مامایی و بهداشت باروری دانشگاه علوم پزشکی اصفهان گفت: سقط جنین عوارض روحی، روانشناختی، خُلقی و افسردگی نیز در پی دارد.
والیانی ادامه داد: مجوز سقط جنین قانونی تنها در صورت وقوع مشکل جدی برای مادر یا اثبات ناهنجاری در جنین صادر و در بیمارستان ها تحت نظر متخصص زنان صورت می گیرد که میتوان بخش مهمی از پیامدهای آن را به کنترل درآورد.
بر اساس تعریف سازمان بهداشت جهانی، به خروج جنین قبل از هفته بیستم بارداری «سقط جنین» میگویند که میتواند بصورت عمدی یا خود به خود اتفاق بیفتد.
آنطور که مسوولان میگویند: آمار دقیقی از سقط جنین غیرقانونی در استان اصفهان و سطح کشور در دسترس نیست اما در سه ماه نخست امسال، سه هزار و ۶۹ تقاضای مجوز سقط قانونی در پزشکی قانونی کشور ثبت و از این تعداد برای ۲ هزار و ۲۲۴ مورد معادل ۷۲.۵ درصد از تقاضاها، جواز صادر شده است.
در «قانون جوانی جمعیت»، تنها مرجع دریافت تقاضا و رسیدگی به درخواست سقط جنین متقاضیان، پزشکی قانونی است. به گفته پژوهشگران این حوزه، بیش از ۸۰ درصد موارد سقط جنین، غیرقانونی و بدون مراجعه به مراکز درمانی و تنها ۲۰ درصد آن بطور قانونی و رجوع به پزشک انجام می شود.
تا چند سال پیش موضوع سقط جنین چندان اهمیت نداشت و فراگیری آن مغفول مانده بود، اما همزمان با تمرکز سیاستگذاریها بر مساله جمعیت، اکنون این مساله بعنوان یکی از دلایل اصلی کاهش جمعیت معرفی و برای حل آن چارهیابی می شود.
اصفهان اکنون با بیش از پنج میلیون و ۴۰۰ هزار نفر از لحاظ شاخص جمعیتی روند کاهشی دارد. حدود ۱۲ درصد از جمعیت این استان سالمند و بالای ۶۰ سال هستند و شیب سالمندی در این خطه تندتر از میانگین کشور است.
به گفته مسوولان، اگر هفت یا هشت سال آینده نرخ رشد منفی جمعیت جبران نشود، بین سالهای ۱۴۲۵ تا سال ۱۴۳۰، یک سوم جمعیت استان در سن سالمندی قرار میگیرند.
از ابتدای سال جاری تاکنون بیش از ۱۶ هزار ولادت در استان اصفهان ثبت شده که سهم مادران دهه شصتی در بین کل زنانی که صاحب فرزند شدند، ۴۷ درصد و مادران دهه هفتادی ۴۴ درصد است.
ایرنا
انتهای پیام/م |