کد خبر: 212541                      تاريخ انتشار: 1403/10/24 - 09:39
پنج گوهر از امام جواد (ع) برای جوانان امروز
 
فاصله گرفتن از ارزش‌های اخلاقی، یکی از معضلات جوامع امروزی است. امام جواد (ع) باتوصیه های کلیدی خود، به جوانان کمک می‌کنند تا در برابر این چالش‌ها ایستادگی کنند و زندگی سعادتمندی داشته باشند.
 
استان فارس -
اهمیت همراهی با صادقین
قرآن کریم در آیه شریفه «یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَ کُونُوا مَعَ الصَّادِقینَ» مؤمنان را به تقوای الهی و همراهی با صادقان دعوت می‌کند. در روایات معتبر، صادقین به حضرات معصومین (ع) تفسیر شده‌اند. این همراهی، به معنای پیروی از آموزه‌ها و الگو گرفتن از زندگی آنان است. در روایتی از کتاب کافی آمده است: «بُرَید گوید: از امام باقر (ع) درباره قول خدای عزّوجلّ که می‌فرماید: «‌اتَّقُوا اللَّهَ وَ کونُوا مَعَ الصَّادِقِینَ‌» پرسیدم. حضرت فرمودند: مقصود ماییم.» این حدیث، به روشنی نشان می‌دهد که همراهی با ائمه اطهار (ع)، راهی برای رسیدن به تقوای الهی و سعادت است.
در منابع روایی آمده است که روزی فردی برای دریافت نصیحت به محضر امام جواد (ع) شرفیاب شد. امام (ع) در پاسخ به درخواست او، پنج سفارش گرانبها فرمودند:
۱. صبر را بالش و متکای خود قرار بده (تَوَسَّدِ الصَّبْر)
یکی از مشکلات اساسی دنیای مدرن، کمبود صبر و بردباری است. زندگی ماشینی و پرشتاب، تحمل و شکیبایی را از انسان‌ها گرفته است. افراد در انجام امور روزمره خود عجول و بی‌تاب هستند و تحمل کوچکترین مشکلی را ندارند. این بی‌صبری، می‌تواند منجر به گرفتاری‌های بزرگتر شود. قرآن کریم، واژه صبر و مشتقات آن را بیش از صد بار به کار برده است که نشان از اهمیت این فضیلت اخلاقی دارد. دنیا، محل آزمایش الهی است و تنها انسان‌های صبور و هوشیار می‌توانند از این آزمایش‌ها سربلند بیرون آیند. خداوند متعال در این خصوص می‌فرماید: «وَ لَنَبْلُوَنَّکُمْ بِشَیْ‏ءٍ مِنَ الْخَوْفِ وَ الْجُوعِ وَ نَقْصٍ مِنَ الْأَمْوالِ وَ الْأَنْفُسِ وَ الثَّمَراتِ وَ بَشِّرِ الصَّابِرینَ» «قطعاً همه شما را با چیزي از ترس، گرسنگي، و کاهش در مال‌ها و جان‌ها و میوه‌ها، آزمایش مي‏کنیم؛ و بشارت ده به استقامت‏کنندگان!» این آیه شریفه، اهمیت صبر در مواجهه با مشکلات و سختی‌ها را به خوبی بیان می‌کند. صبر، نه به معنای تسلیم شدن در برابر مشکلات، بلکه به معنای استقامت، تلاش و امیدواری در شرایط دشوار است.
انواع صبر: صبر دارای انواع مختلفی است، از جمله صبر در برابر مصائب، صبر در برابر وسوسه‌های گناه، و صبر در انجام وظایف و تکالیف.
اهمیت صبر در زندگی فردی و اجتماعی: صبر، نقش مهمی در سلامت روان، موفقیت در زندگی، و استحکام روابط اجتماعی دارد.
راه‌های تقویت صبر: توجه به آموزه‌های دینی، تمرین و ممارست، و الگوگیری از افراد صبور، از جمله راه‌های تقویت این فضیلت اخلاقی است.
۲. با فقر دست به گردن شو (وَ اعْتَنِقِ الْفَقْر)
توصیه دوم امام جواد (ع)، در آغوش گرفتن فقر است. برای درک صحیح این کلام، باید به آیات و روایات دیگر نیز توجه کرد. آموزه‌های اسلامی، هرگز مشوق فقر و نداری در جامعه نبوده‌اند، بلکه همواره به دنبال فقرزدایی و بهبود وضعیت اقتصادی جامعه بوده‌اند. بنابراین، منظور از این کلام، ابراز فقر و نیاز به درگاه الهی است. قرآن کریم در این زمینه می‌فرماید: «یا أَیُّهَا النَّاسُ أَنْتُمُ الْفُقَراءُ إِلَي اللَّهِ وَ اللَّهُ هُوَ الْغَنِیُّ الْحَمیدُ»«اي مردم شما (همگي) نیازمند به خدائید؛ تنها خداوند است که بي‏نیاز و شایسته هر گونه حمد و ستایش است!» این آیه شریفه، به روشنی بیان می‌کند که تنها خداوند، بی‌نیاز مطلق است و همه موجودات، نیازمند و وابسته به او هستند. انسان باید همواره خود را محتاج و نیازمند به غنی بالذات بداند.
فقر مادی و معنوی: فقر، تنها به معنای نداشتن مال و ثروت نیست، بلکه فقر معنوی، یعنی دوری از خداوند و ارزش‌های الهی نیز وجود دارد.
نگرش صحیح به فقر: انسان باید با نگرشی صحیح به فقر، آن را به عنوان یک آزمایش الهی و فرصتی برای تقرب به خداوند بداند.
تلاش برای رفع فقر: در عین حال، انسان باید برای رفع فقر و بهبود وضعیت اقتصادی خود و جامعه تلاش کند.
۳. شهوت‏ها را دور ساز (وَ ارْفَضِ الشَّهَوَات‏)
شهوت، به معنای میل و خواستن، به ویژه خواهش‌های نفسانی است. آموزه‌های اسلامی، هرگز شهوت را به طور مطلق نفی نکرده‌اند، بلکه منظور، شهوت‌هایی است که رنگ و بوی نفسانی و غیر الهی به خود گرفته و انسان را در دام شیطان و زندگی مادی گرفتار می‌کند. شهوت خوابیدن، خوردن، پست و مقام، زراندوزی و قدرت، اگر در چارچوب قوانین الهی نباشند، می‌توانند انسان را به هلاکت بکشانند. خداوند متعال در این زمینه می‌فرماید: «زُیِّنَ لِلنَّاسِ حُبُّ الشَّهَواتِ مِنَ النِّساءِ وَ الْبَنینَ وَ الْقَناطیرِ الْمُقَنْطَرَةِ مِنَ الذَّهَبِ وَ الْفِضَّةِ وَ الْخَیْلِ الْمُسَوَّمَةِ وَ الْأَنْعامِ وَ الْحَرْثِ ذلِکَ مَتاعُ الْحَیاةِ الدُّنْیا وَ اللَّهُ عِنْدَهُ حُسْنُ الْمَآبِ» «محبّت امور مادي، از زنان و فرزندان و اموال هنگفت از طلا و نقره و اسبهاي ممتاز و چهارپایان و زراعت، در نظر مردم جلوه داده شده است؛
تا در پرتو آن، آزمایش و تربیت شوند؛) ولي اینها (در صورتي که هدف نهایي آدمي را تشکیل دهند،) سرمایه زندگي پست (مادي) است؛ و سرانجام نیک (و زندگيِ والا و جاویدان)، نزد خداست‏.»
انواع شهوت: شهوت، دارای انواع مختلفی است، از جمله شهوت جنسی، شهوت مال و ثروت، و شهوت قدرت.
کنترل شهوت: کنترل شهوت، نیازمند خودسازی، تقوا و توجه به آموزه‌های دینی است.
نقش شهوت در زندگی انسان: شهوت، می‌تواند هم سازنده و هم مخرب باشد. اگر در چارچوب قوانین الهی باشد، می‌تواند به رشد و تعالی انسان کمک کند، و در غیر این صورت، می‌تواند او را به هلاکت بکشاند.
۴. با هوای نفست مخالفت کن (وَ خَالِفِ الْهَوَي‏)
هوای نفس، به معنای امیال و کشش‌های درونی است که بدون توجه به موازین عقلی و شرعی، انسان را به سوی لذات ترغیب می‌کند. انسان موظف است از خواهش‌های نفسانی خود و دیگران دوری کند، زیرا این تمایلات، انسان را به سوی ناپاکی‌ها سوق می‌دهد. خداوند متعال در قرآن کریم می‌فرماید: «وَ لا تَتَّبِعْ أَهْواءَ الَّذینَ کَذَّبُوا بِآیاتِنا وَ الَّذینَ لا یُؤْمِنُونَ بِالْآخِرَةِ وَ هُمْ بِرَبِّهِمْ یَعْدِلُون‏»«و از هوي و هوس کساني که آیات ما را تکذیب کردند، و کساني که به آخرت ایمان ندارند و براي خدا شریک قائلند، پیروي مکن!» پیروی از هوای نفس، می‌تواند انسان را از مسیر حق منحرف کرده و به گمراهی بکشاند. مخالفت با هوای نفس، نیازمند خودسازی، تقوا و توجه به آموزه‌های دینی است.
شناخت هوای نفس: اولین قدم برای مخالفت با هوای نفس، شناخت آن است. انسان باید بداند که چه چیزهایی او را به سوی گناه و نافرمانی خداوند می‌کشاند.
راه‌های مقابله با هوای نفس: تقویت ایمان، ذکر خداوند، دوری از محیط‌های آلوده، و همنشینی با افراد صالح، از جمله راه‌های مقابله با هوای نفس است.
اهمیت مخالفت با هوای نفس: مخالفت با هوای نفس، زمینه‌ساز رشد و تعالی انسان و رسیدن به کمال است.
۵. خدا ناظر اعمال توست (وَ اعْلَمْ أَنَّکَ لَنْ تَخْلُوَ مِنْ عَیْنِ اللَّهِ فَانْظُرْ کَیْفَ تَکُونُ)
در آخرین فراز از سفارش‌های امام جواد (ع)، به نکته‌ای کلیدی و بسیار مهم اشاره می‌شود: توجه به حضور و ناظر بودن خداوند متعال در تمام لحظات زندگی. «بدان که همواره در دیدرس خدایي، پس ببین چگونه باید باشي.»بسیاری از اوقات، انسان به دلیل حیایی که در وجود او نهاده شده، از انجام کارهای ناپسند در مقابل دیگران اجتناب می‌کند، اما به دلیل غفلت از حضور خداوند، در خلوت و تنهایی کارهایی را انجام می‌دهد که در حضور دیگران انجام نمی‌داد. امام جواد (ع) با بیان این نکته قرآنی، در واقع به این آیه شریفه اشاره می‌کنند: «أَ لَمْ یَعْلَمْ بِأَنَّ اللَّهَ یَري‏» «آیا او ندانست که خداوند (همه اعمالش را) مي‏ بیند؟!» توجه به این نکته، باعث می‌شود که انسان در تمام لحظات زندگی، مراقب اعمال و رفتار خود باشد و از انجام گناه و نافرمانی خداوند دوری کند.
آثار توجه به نظارت الهی: توجه به نظارت الهی، باعث افزایش تقوا، دوری از گناه، و انجام اعمال صالح می‌شود.
نقش نظارت الهی در تربیت انسان: توجه به این نکته، نقش مهمی در تربیت انسان و رسیدن به کمال دارد.
راه‌های تقویت توجه به نظارت الهی: تفکر در آیات قرآن و روایات، و یادآوری حضور خداوند در تمام لحظات زندگی، از جمله راه‌های تقویت این توجه است.
خدمت رسانی گسترده پزشکی به ۱۷۰۰ نفر در شهرستان مهر به یاد شهید سلیمانی
در اقدامی خداپسندانه و به یاد سردار دل‌ها، شهید حاج قاسم سلیمانی، بیش از ۲۰ پزشک متخصص و فوق تخصص از شیراز در شهرستان مهر استان فارس، اردویی جهادی برگزار کرده و به قریب ۱۷۰۰ نفر از اهالی این منطقه خدمات بهداشتی و درمانی رایگان ارائه دادند.
برای اولین بار در شهرستان مهر، بیمارستان صحرایی شهید سلیمانی میزبان ۱۷۰۰ بیمار بود.
در یک اقدام بی‌نظیر، بیمارستان صحرایی شهید سلیمانی به همت بسیج جامعه پزشکی سپاه فجر فارس و با همکاری سایر نهادها، در شهرستان مهر استان فارس برپا شد. در این اردوی جهادی دو روزه، ۲۰ پزشک متخصص و فوق تخصص از شیراز، به ۱۷۰۰ نفر از اهالی این منطقه خدمات پزشکی رایگان ارائه کردند.
در این بیمارستان صحرایی، خدمات متنوعی از جمله ویزیت متخصصان تغذیه، اطفال، زنان، داخلی، چشم پزشکی، بینایی‌سنجی، پزشک عمومی، گوش حلق و بینی، کلیه و مجاری ادراری، آزمایشگاه، خدمات دارویی، دندانپزشکی و غربالگری‌های مختلف ارائه شد. همچنین، ۷۱ نفر برای عمل چشم، ۶ نفر برای عمل جراحی بینی و ۱۰ نفر برای تهیه سمعک به صورت رایگان به شیراز ارجاع داده شدند.
این اقدام خداپسندانه که به یاد شهید حاج قاسم سلیمانی صورت گرفت، با استقبال بسیار خوب مردم شهرستان مهر روبرو شد. برگزاری این اردوی جهادی، علاوه بر ارائه خدمات بهداشتی و درمانی به مردم نیازمند، موجب امیدآفرینی و ارتقای سطح سلامت در این منطقه شده است.
لازم به ذکر است که این دستاورد بزرگ، حاصل تلاش‌های شبانه‌روزی بسیج جامعه پزشکی سپاه فجر فارس، پالایشگاه گاز پارسیان و شهرداری‌های گله دار، مهر، اسیر، فال و خوزی و شبکه بهداشت و درمان شهرستان مهر بوده است.
انتهای پیام/*