کد خبر: 212553 تاريخ انتشار: 1403/10/25 - 11:49
چرا همیشه احساس خستگی میکنیم؟/ نقش مهم کمبود یک ویتامین
احساس خستگی و بیحالی مسئلهای رایج به شمار میرود و بخش قابل توجهی از افراد از داشتن مداوم این وضعیت ناراحت هستند.
مطابق نتایج یک نظرسنجی که در آمریکا انجام شده است، ۱۳.۵ درصد از بزرگسالان این کشور گفتهاند در بیشتر روزها یا هر روز در طول یک دوره سهماهه احساس «خستگی زیاد» یا «فرسودگی» میکنند.
احساس خستگی تنها به کار زیاد یا فشارهای روزانه مربوط نمیشودو در واقع تحقیقات در این حوزه نشان میدهد که
رژیم غذایی
و سبک زندگی شما ممکن است در این مشکل نقش داشته باشد.
این دو عامل به شدت به هم مرتبط هستند و میتوانند کلید فهمیدن دلیل خستگی مداوم شما باشند.
کمبود ویتامین بی۱۲
سطح ناکافی ویتامین بی۱۲ در بدن افراد میتواند تولید انرژی را مختل کند و به کمخونی و در نتیجه خستگی منجر شود.
سطح پایین این ویتامین بهویژه در افراد مسن، زنان باردار و شیرده، افرادی با اختلالات گوارشی مانند بیماری التهابی روده، کسانی که داروهای خاصی مانند بازدارندههای پمپ پروتون مصرف میکنند و همینطور افرادی که دچار اختلال مصرف الکل هستند بیشتر دیده میشود.
از آنجا که ویتامین بی۱۲ عمدتاً در گوشت، ماهی، لبنیات و تخممرغ یافت میشود، گیاهخواران و وگانها باید مصرف مکمل این ویتامین را در نظر بگیرند.
مقدار توصیهشده روزانه برای افراد بالای ۴ سال ۲.۴ میکروگرم است، که تقریباً معادل میزان موجود در ۸۵ گرم ماهی تن یا سالمون اقیانوس اطلس میشود. زنان باردار و شیرده به مقدار کمی بیشتر از این نیاز دارند.
کارشناسان میگویند مصرف مکملهای ویتامین بی۱۲ میتواند به همان اندازه دریافت این ویتامین از غذا مؤثر باشد و مصرف مکمل همراه با غذا ممکن است جذب آن را افزایش دهد.
با این حال باید دانست که اگرچه مکملها میتوانند مفید باشند، اما نباید جایگزین غذاهای کامل شوند. زیرا مواد غذایی واقعی مجموعهای پیچیده از مواد مغذی را فراهم میکنند که به صورت هماهنگ با یکدیگر عمل میکنند.
بسیاری از مکملهای موجود در بازار وعده میدهند که معادل چندین وعده سبزیجات را تأمین میکنند، اما هیچ چیزی نمیتواند جایگزین غذای واقعی شود.
اسیدهای چرب امگا-۳
تحقیقات نشان داده است که بیش از ۸۰ درصد افراد به اندازه کافی اسیدهای چرب امگا-۳ مصرف نمیکنند تا نیازهای غذایی خود را برآورده سازند. بسیاری از زنان باردار نیز همین مشکل را دارند.
اسیدهای چرب امگا-۳ برای سلامت مغز ضروری هستند و کمبود آنها میتواند منجر به افزایش اضطراب و افسردگی و کاهش عملکرد شناختی شود. این کمبودها در مجموع میتوانند به خستگی اضافه کنند.
بهترین منابع اسیدهای چرب امگا-۳، ماهیهای چرب هستند. اما اگر شما به طور کامل گیاهخوار هستید، تخم کتان، انواع لوبیا و گردو میتوانند جایگزینهای خوبی باشند.
عوامل سبک زندگی
علاوه بر نکات بالا باید دانست که رژیم غذایی همه چیز نیست. نور خورشید، ورزش، خواب بهتر و مدیریت استرس همگی از عوامل مهم برای کاهش خستگی هستند.
بدن شما میتواند ویتامین دی را از نور خورشید بگیرد. در واقع چند دقیقه تا نیم ساعت قرار گرفتن در معرض آفتاب میتواند به بیشتر افراد کمک کند مقدار لازم را دریافت کنند.
مدت زمان لازم بسته به محل زندگی شما، میزان پوششی که دارید و زمانی از سال که در معرض نور خورشید قرار میگیرید متفاوت است.
از سوی دیگر یادآوری این نکته بد نیست که ورزش باعث افزایش انرژی میشود، نه کاهش آن. ممکن است به نظر غیرمنطقی برسد، اما هر چه بیشتر ورزش کنید بدن انرژی بیشتری تولید خواهد کرد.
بدون ورزش، بدن انسان در تولید انرژی کمتر کارآمد میشود که به بیحالی منجر میشود. کارشناسان میگویند حداقل ۱۵۰ دقیقه ورزش متوسط در هفته را از طریق فعالیتهایی مانند پیادهروی سریع، دوچرخهسواری، شنا و تمرینات قدرتی را باید در دستور کار قرار داد.
همراه با نوسانات نامنظم قند خون، که اغلب به دلیل رژیمهای غذایی پر از شکر تصفیهشده و کمبود مواد مغذی ایجاد میشود، این افت و خیزهای انرژی میتواند شما را تحریکپذیر و خسته کند.
همزمان خواب ضعیف وضعیت را بدتر میکند. در واقع خواب ناکافی فرآیندهای طبیعی بازسازی بدن را مختل کرده و باعث کاهش انرژی و تمرکز میشود. به همین خاطر توصیه میشود سعی کنید هر شب ۷ تا ۹ ساعت خواب با کیفیت داشته باشید.
ایجاد یک روتین آرامبخش قبل از خواب کمککننده است و محدود کردن زمان استفاده از صفحهنمایش بسیار مهم است هرچند این کار برای برخی افراد آسان نیست.
از تلفنها، کامپیوترها و سایر صفحهنمایشها حداقل ۳۰ تا ۶۰ دقیقه قبل از خواب اجتناب کنید. چرا که نور آبی منتشرشده از صفحهنمایشها میتواند تولید ملاتونین – هورمونی که به تنظیم خواب کمک میکند – را مختل کند.
از سوی دیگر، انجام فعالیتهایی مانند مطالعه، مدیتیشن یا حرکات کششی ملایم به بدن شما سیگنال میدهد که وقت خواب است.
اگر همه اینها را انجام میدهید و باز هم احساس خستگی میکنید، بهتر است به پزشک معتمد مراجعه کنید. چرا که وجود برخی از بیماریها میتوانند باعث تولید احساس خستگی در بدن شوند.
خبرآنلاین
انتهای پیام/ن