خبرگزاری زنان ایران/یادداشت |
مذاکرات تجربه ای تلخ |
|
تبریز-این روزها در حالی صحبت از مذاکرات مجدد هسته ای ایران با آمریکا مطرح می شود که ایران تجربه حداقل ۱۲سال مذاکرات جدی با دولت های مختلف آمریکا را در پیشینه خود دارد و نتیجه این مذاکرات هم امضای توافق برجام بود که طبق اظهارات برخی از دولتمردان وقت جمهوری اسلامی ایران که در همان دولت برجام امضا شده بود ، نتیجه ای تقریبا صفر برای کشور داشت. |
|
از آذربایجان شرقی،رجبی کارشناس ارشد روابط بین الملل در طی یادداشتی نوشت:مذاکرات با دولت بایدن دموکرات انجام گرفت، در حالی که دموکرات ها نسبت به جمهوری خواه ها و خصوصا شخص ترامپ، بیشتر به مذاکره و توافق اعتقاد دارند، ولی در همان دولت بایدن هم نتیجه ای از توافق برای کشور عائد و حاصل نشد چه برسد به ترامپ که اساسا مذاکره را از باب اینکه باید یک امتیاز بدهی تا یک امتیاز بگیری ، قبول ندارد و یک شخص قلدر و تندرو در بحث مذاکرات است .
🔹با نگاه به گذشته و رفتار ترامپ کاملا مشخص می شود که ترامپ از توافق نامه ها و معاهدات مختلف بین المللی خارج شده ، در زمان شیوع ویروس کرونا، ترامپ حتی سازمان بهداشت جهانی را تهدید کرده بود که باید این ویروس بنام ووهان ثبت شود تا چین را منزوی کند واگر این اتفاق نیفتد از سازمان بهداشت جهانی خارج می شوم و سرمایه خود را هم خارج می کنم که عمر دولتش کفاف این کار را نداد ، نمونه دیگر بدعهدی و زورگویی آمریکا و ترامپ، برجام بود که با قلدری و بدون توجه به قواعد بین المللی از برجام خارج شد و ایران یکجانبه تمام تعهدات خود را انجام داد، با نگاه به تجربه تلخ گذشته مذاکرات با آمریکا و بخصوص دولت ترامپ این سوال مطرح می شود که کسانی که در دولت چهاردهم به رییس جمهور پیشنهاد مذاکره مجدد و بازگشت به گذشته را می دهند، آیا نتیجه توافق قبلی خود و هزینه هایی که به کشور تحمیل کردند را نمی بینند؟ چرا دوباره کشور را معطل و وابسته به مذاکره با شخصی می کنند که اصولا مذاکره را قبول ندارد و اعتقاد دارد که در مذاکره باید طرف مقابل را محدود کرد نه اینکه به طرف مقابل امتیاز داد!
🔹 از طرفی هم ترامپ بعنوان کسی که نقش اول را در به شهادت رساندن سردار حاج قاسم سلیمانی داشت و بعنوان قاتل شهید سلیمانی از طرف قوه قضائیه جمهوری اسلامی ایران ونهادهای قضایی بین المللی در حال پیگرد می باشد ، چگونه با این شخص مذاکره و توافق انجام خواهد شد؟؟
🔹مذاکره زمانی مناسب است که برای کشور و مشکلات آن سودمند باشد نه اینکه مشکلات ما را بخصوص در مسائل اقتصادی ،تجاری،امنیتی و ... بیشتر کند،جمهوری اسلامی ایران بر سر موضوعات مختلف با کشورهای مختلف مذاکراتی را انجام داده و همچنان انجام می دهد تا برای حل اختلافات و مشکلات به توافق برسد و نتایج خوبی هم حاصل شده است، ولی مذاکره با آمریکا بدلیل بدعهدی ها و تجربه ای که نشان داده به غیر از خسارت و هزینه برای کشور نتیجه ای نداشته است.
🔹تحریم های آمریکا و اروپا علیه ایران تنها شامل تحریم هسته ای نیست و چندین لایه تحریم از قبیل موشکی،حقوق بشر و مسائل مختلف را شامل می شود و حتی به فرض اینکه ترامپ تحریم های هسته ای را بردار باز هم تاثیر چندانی در اقتصاد نخواهد داشت چون تحریم های بعدی هم وجود دارد و به نوعی مذاکره نوعی اهرم فشار برای ایران است که امتیازات مختلف را پای میز مذاکره به نفع خود مصادره کند که باید با مشاوره درست و بدون نگاه سیاسی به دولت و شخص رییس جمهور به دنبال عزت و منافع ملی کشور بود.
🔹بنظر می رسد در چنین شرایطی توجه به ظرفیت های داخلی کشور و گسترش روابط تجاری و اقتصادی با همسایگان و همچنین چین و روسیه و بخصوص روسیه که تحت تحریم های آمریکا و اروپاست و بهترین بازار تجاری برای ایران است، باید در اولویت سیاست خارجی و اقتصادی ایران باشد، خنثی سازی تحریم ها، بهبود شرایط اقتصادی و افزایش قدرت ملی هم ، باید جزو اصلی ترین برنامه های دولت باشد چرا که در نظم نوین جهانی ، قدرت ملی کشورهاست که تعیین کننده پیشرفت و جایگاه کشورها در عرصه نظام بین الملل خواهد بود. |