کد خبر: 213527                      تاريخ انتشار: 1403/11/15 - 12:04
مدیر عامل انتقال خون ایران:
ترس از کم خونی مهم ترین‌ علت سطح پایین مشارکت بانوان در اهدای خون/سرآمدی انتقال خون ایران در منطقه
 
مدیر عامل انتقال خون ایران گفت: آمار زنان اهداکننده خون در کشور کم است و این آمار کمتر از ۵ درصد برآورد شده است؛ به نظر می‌رسد که تعداد پایین زنان اهداکننده خون در کشور در مسائل روحی و روانی ریشه دارد. به طور مثال، ترس از کم‌خونی از علل اهدای پایین خون توسط زنان است.
 
مصطفی جمالی مدیر عامل انتقال خون ایران، در نشست خبری فجر سلامت که در ستاد وزارت بهداشت برگزار شد با بیان اینکه اصحاب رسانه همواره در راستای ترویج فرهنگ اهدای خون و در عرصه هایی که دچار بحران بودیم بدون هیچ جناح بندی با ما همکاری کرده اند، اظهار داشت: فرد اهدا کننده خون در حقیقت نجات دهنده جان های دیگر است، با توجه به آلودگی هوا، ترافیک و کمبود نیروی انسانی مردم، سازمان انتقال خون را بدون هیچ چشم داشتی تنها نگذاشته اند و البته این کار کاملا داوطلبانه است.
جمالی بیان کرد: افرادی که در انتقال خون کار می کنند متوسط دریافتی آنها زیر ۲۵ میلیون تومان است و با توجه به نقشی که ایفا می کنند ، باید از آنان تکریم شود و باید معیشت آنها مورد توجه دولت قرار بگیرد همچنین برای تکریم اهدا کننده کاری نکردیم در حالیکه ارزش کار آنها بسیار بالاست.
وی افزود: پلاسما (بخشی از خون) به عنوان ماده خام به فرآورده‌های دارویی مشتق از پلاسما مانند آلبومین، فاکتورهای انعقادی ۸ و ۹، داروی IVIG تبدیل می‌شود و نیاز داریم با ایجاد پالایشگاه خون این فرآورده ها را در داخل تولید کنیم. ما باید هرچه سریع تر ظرفیت تامین پلاسما و ساخت پالایشگاه را در کشور فراهم کنیم.
جمالی ادامه داد: با توجه به چشم انداز ۲۰ ساله کشور قرار بود در برخی حوزه ها کشور برتر منطقه باشیم. اکنون انتقال خون در منطقه سرآمد بوده و کارهایی در حال انجام است که بعد از ۲۰ سال به نتیجه رسیده است.
مدیرعامل سازمان انتقال خون با بیان اینکه ۲ پالایشگاه با ظرفیت ۱۵۰ هزار و ۳۵۰ هزار لیتر پلاسما در کشور فعالیت می کند، افزود: کشور به پالایشگاه خون نیاز دارد تا بتوانیم داروهای مورد نیاز مشتق از پلاسما را در کشور تولید کنیم.
جمالی با بیان اینکه ذخایر خونی کشور از ۴ روز به ۸ روز افزایش یافته است، اظهار داشت: در زمان حاضر پاسخگوی ۱۰۰ درصدی نیاز مراکز درمانی برای تامین فرآورده های خونی هستیم و هیچ اعمال جراحی به واسطه کمبود خون متوقف نشده است.
وی گفت : باتوجه به اینکه فرآورده های خونی باید در دمای بسیار پایین نگهداری شود، با یک شرکت دانش‌بنیان برای تولید دستگاه‌های نگهداری این فرآورده ها همکاری داریم و اقدامات در دست انجام است.
ترس از کم خونی مهم ترین‌ علت مشارکت بانوان در اهدای خون
مدیرعامل سازمان انتقال خون در خصوص اقدامات این سازمان به منظور افزایش تعداد زنان اهداکننده خون گفت: آمار زنان اهداکننده خون در کشور کم است و این آمار کمتر از ۵ درصد برآورد شده است؛ این درحالیست که این آمار در کشورهای فرانسه، آمریکا و نپال بسیار زیاد است. به نظر می‌رسد که تعداد پایین زنان اهداکننده خون در کشور در مسائل روحی و روانی ریشه دارد. به طور مثال، ترس از کم‌خونی از علل اهدای پایین خون توسط زنان است. همچنین کم خونی در برخی از استان‌های کشور رایج است و به همین دلیل میزان اهدای خون زنان پایین است. اگرچه اقداماتی به منظور افزایش تعداد زنان اهدا کننده خون انجام داده‌ایم اما میزان اهدای خون توسط زنان به حد مطلوب نرسیده است.
جمالی ادامه داد: سازمان انتقال خون انتظار دارد که میزان اهدا توسط زنان به ۳۰ درصد برسد. البته اهدای خون زنان در دوران جنگ تحمیلی نسبت به اکنون بیشتر بوده است.
مدیرعامل سازمان انتقال خون با بیان اینکه میزان اهدای خون توسط جوانان نیز می‌بایست افزایش یابد، تصریح کرد: جمعیت در حال پیر شدن است و این موضوع بر ضرورت اهدای خون توسط جوانان تاکید می‌کند. در حال حاضر، اغلب افرادی که خون اهدا می‌کنند ۳۰ تا ۴۰ سال دارند؛ همچنین تعدادی از اهداکنندگان خون مستمر به واسطه اینکه به ۶۵ سالگی می‌رسند از پروسه اهدای خون خارج می‌شوند. اگر به اهدای خون توسط جوانان توجه نکنیم، این احتمال وجود دارد که طی ۱۰ سال آینده در زمینه ذخایر خونی دچار مشکل شویم.
مدیرعامل سازمان انتقال خون با اشاره به مرگ بسیاری از افراد در حوادث ترافیکی ادامه داد: این سازمان با همکاری اورژانس کشور در نظر دارد آمبولانس‌ها را به گروه خونی O منفی تجهیز کند تا بیمار نیازمند به تزریق خون، در محل حادثه خون دریافت کند و از مرگ وی جلوگیری شود.
جمالی از ساخت دستگاه‌های سردخانه سیار توسط یک شرکت داخلی خبر داد و گفت: برخی از کشورهای همسایه نیز خواهان این سردخانه‌ها هستند و در این راستا سردخانه‌ای با ظرفیت ۱۰۰ هزار لیتر در قزوین
و سردخانه دیگر با ظرفیت ۶۰ هزار لیتر در اراک با استفاده از کمک خیرین ایجاد شده است.
وی به اهمیت استفاده از کیسه‌های فیلتردار اشاره کرد و افزود: عمر گلبول‌های سفید خون حدود ۲۴ ساعت است و تزریق آن به بیماران باعث بروز عارضه و گاهی مرگ بیماران می شود.
مدیرعامل سازمان انتقال خون بیان داشت: مرگ افراد در عمل جراحی قلب بدون استفاده از کیسه‌های خون فیلتردار سه نفر از هر ۱۰۰ نفر است و این میزان بدون استفاده از کیسه‌های خون فیلتردار به ۶ نفر از هر ۱۰۰ نفر می‌رسد به همین دلیل این سازمان در نظر دارد که استفاده از کیسه‌های خون فیلتردار را به ۱۰۰ درصد برساند.
او تصریح کرد: سازمان انتقال خون توانسته است در زمینه خون‌های نادر به موفقیت‌هایی دست یابد و تنها کشور اسلامی عضو انجمن جهانی خون‌های نادر باشد.
جمالی با بیان اینکه موسسه آموزشی و پژوهشی سازمان خون انتقال یک طرح تحقیقاتی در دست دارد، خاطرنشان کرد: این پروژه حدود ۶۰ درصد پیشرفت کرده و امید است که طی دو سال آینده به نتیجه برسد.
انتهای پیام/*