کد خبر: 216440                      تاريخ انتشار: 1404/02/10 - 10:38
یادداشت
آشنایی با شرط تنصیف اموال
 
تنصیف اموال میان زوج و زوجه موضوعی است که باید به آن توجه بسیار زیادی شود. قبل از پیمان عقد ازدواج زوج و زوجه با یکدیگر توافق می‌کنند تا در تمام اموال با یکدیگر شریک باشند، اما برای تحقق شرط تنصیف دارایی‌ها باید به نکات مهمی توجه داشته و مواردی که در قانون ذکر شده را پیگیری کرد
 
از استان مرکزی شهرستان دلیجان؛ در این یادداشت نویسنده به یکی دیگر از حقوق زنان در مورد شرط تنصیف اموال پرداخته است:
حق تصنیف اموال چیست؟
حق تصنیف اموال برای زوجه به معنای حق تقسیم و تخصیص اموال مشترک بین زوجین در زمان جدایی یا طلاق است. در این زمینه، نکات زیر حائز اهمیت است:
1. اموال مشترک: طبق قوانین، اموالی که در زمان زندگی مشترک به دست آمده‌اند، معمولاً به عنوان اموال مشترک شناخته می‌شوند و در صورت جدایی، باید بین زوجین تقسیم شوند.
2. حق زوجه: زوجه حق دارد که در تقسیم اموال مشترک، سهم خود را دریافت کند. این حق شامل اموال منقول و غیرمنقول می‌شود.
3. توافق یا حکم دادگاه: تقسیم اموال می‌تواند به صورت توافقی بین زوجین انجام شود یا در صورت بروز اختلاف، دادگاه می‌تواند حکم به تقسیم اموال صادر کند.
4. مدارک و مستندات: برای اثبات حق تصنیف اموال، زوجه باید مدارک و مستندات مربوط به اموال مشترک را ارائه دهد.
5. مشاوره حقوقی: در موارد پیچیده، مشاوره با وکیل متخصص در امور خانواده می‌تواند به زوجه کمک کند تا حقوق خود را به درستی شناسایی و پیگیری کند.

تنصیف اموال میان زوج و زوجه موضوعی است که باید به آن توجه بسیار زیادی شود. قبل از پیمان عقد ازدواج زوج و زوجه با یکدیگر توافق می‌کنند تا در تمام اموال با یکدیگر شریک باشند، اما برای تحقق شرط تنصیف دارایی‌ها باید به نکات مهمی توجه داشته و مواردی که در قانون ذکر شده را پیگیری کرد.

بر اساس قانون اگر زوج، خواهان طلاق باشد تنصیف دارایی انجام می‌شود و یکی از شرایط تحقق شرط تنصیف دارایی این است که زوج بخواهد زوجه را طلاق دهد و او دادخواست طلاق را ارائه کند، البته توجه به این نکته ضروری است که طلاق مستند به تخلف زن از وظایف زناشویی یا سوءاخلاق و رفتار وی نباشد.

ملاک تا نصف اموال یا معادل آن است، در این شرط عبارت تا نصف دارایی یا معادل آن ذکر شده که این میزان می‌تواند از پایین‌ترین درصد اموال زوج تا سقف ۵۰ درصد آن تلقی شود که تعیین آن به نظر دادگاه بستگی دارد. یکی دیگر از شرایط تنصیف دارایی حصول دارایی زوج، در زمان زندگی زناشویی با زوجه است، برهمین اساس به اموالی که زوج پیش از ایام زناشویی داشته (نه از تاریخ عقد) و اموال موروثی سرایت پیدا نمی‌کند، زیرا به مال ناشی از ارث اموال به دست آورده در زمان زناشویی اطلاق نمی‌شود.

همچنین موجود بودن اموال حین طلاق شرط لازم برای اجرای این شرط است و بر همین اساس شامل اموال از بین رفته اعم از تلف یا مفقود شده نخواهد بود و در صورت تحقق شروط مذکور زوج مکلف است تا نصف دارایی موجود خود را که در ایام زناشویی با زوجه به دست آورده یا معادل آن را به صورت بلاعوض به زوجه منتقل کند.
اگر زوج بتواند ثابت نماید که طلاق، در اثر سوء رفتار و سوء معاشرت زوجه و یا تخلف زن از وظایفش در قبال شوهر، بوده است؛ شرط تصنیف دارایی مشول  زوجه نمی شود.
به عنوان مثال: زوجه محکوم به تمکین شده باشد و در این خصوص رای قطعی صادر شده باشد ولی در تمکین همسر قرار نگرفته باشد.

فرار از تنصیف اموال چگونه است؟ فرار از تنصیف اموال زوج برای زوجه زمانی است که زوج بخواهد برای عدم دسترسی زوجه به نصف اموال، قبل از درخواست طلاق از سوی خود و یا قبل از درخواست تنصیف اموال از سوی زوجه، اموال خود را به صورت واقعی یا صوری به غیر منتقل کند.

آیا وسایل منزل شامل تنصیف اموال میشوند بستگی به آن دارد که اموال منزل جهیزیه باشد یا به وسیله مرد خریداری شده باشند اگر جهیزیه باشد که امکان تنصیف آنها وجود ندارد اما اگر به وسیله مرد خریداری شده باشند جزء تنصیف اموال می شوند .
چه اموالی شامل تنصیف نمی‌گردد؛ زیرا با وجود تخلف زن از وظایف همسری و عدم تمکین، ایشان استحقاق نصف دارایی را نداشته و مطابق مواد 10، 1119 قانون مدنی و 29 قانون حمایت خانواده از جمله شروط ضمن عقد بوده و در صورت عدم تمکین زن، اموال زوج تنصیف نمی‌گردد تنصیف اموال بین زن و شوهر یا تقسیم اموال یا توزیع منصفانه، به تقسیم اموال مکسوبه زوجین در بین آن‌ها به‌طور مساوی گفته می‌شود؛ بدین شکل که تعهد انتقال و تملیک بلاعوض تا نصف دارایی تحصیل شده زوج در زمان زوجیت، بین زوجین صورت پذیرد؛ این کار ممکن است از طریق توافقی چون حل و فصل اموال یا از طریق حکم دادگاه صورت گیرد .

بر طبق ماده ۱۱۱۹ قانون مدنی زوجین می توانند هر شرط معقول و مشروعی را ضمن عقد نکاح توافق کنند. مثلا می توان شرط تنصیفی نوشت که در موقع طلاق خواه دادخواست از جانب زوج یا زوجه باشد نصف اموال زوج بعد از عقد به زوجه تعلق بگیرد یا این که می توان شرط کرد که نصف اموال زوجه نیز به زوج تعلق گیرد .
رای وحدت رویه در خصوص شرط تنصیف دارایی چیست؟
طبق رای وحدت رویه در خصوص شرط نصف دارایی مرد همراه با اجرت المثل به شماره ۷۷۹ صادر شده در سال ۱۳۹۸، با کارهایی که زن در طول زندگی مشترک با همسر انجام می‌دهد، تضاد یا تعارضی ندارد .
یادداشت:مریم حافظی