رهنمای جاودان برای جوانان (۲۵)؛
نخستین انتظار دختر از خواستگار چه چیزی باشد؟
آیت الله جاودان معتقد است که حساسیت یک دختر بر اخلاق و تدین خواستگارش کاملا صحیح است و حساسیت در مسائلی همچون قیافه، پول و کار خواستگار در درجههای بعدی است.
1404/01/12 - 18:36
تاریخ و ساعت خبر:
215383
کد خبر:
به گزارش خبرگزاری زنان ایران - آیت الله محمدعلی جاودان در کتاب رهنمای طریق در پاسخ به این سوال که «حساسیت دختر بر خمس دادن خواستگارش کار صحیحی است؟» نوشت: خواستگار یعنی کسی که بناست به عنوان شوهر دختر انتخاب شود. اگر شوهر یک زن، نماز نخوانَد؛ روزه نگیرد و خمس ندهد، چگونه می توان با او زندگی کرد؟
وی افزود: حتی اگر قول هم بدهد که بعداً این کار را انجام دهد، باز هم قابل اطمینان نیست. زیرا کسی که بیست و چند سال نماز نخوانده، مگر ممکن است به راحتی نمازخوان یا خمسبده شود؟
نخستین انتظار دختر از خواستگار چه چیزی باشد؟
این استاد حوزه اضافه کرد: پس حساسیت یک دختر بر اخلاق و تدیُن خواستگارش کاملا صحیح است و در غیر این صورت، معمولا زندگی پر از زجر و زحمت و سرانجام آن طلاق خواهد بود اما حساسیت در قد، قامت، قیافه، پول، کار و خانه خواستگار در درجه های بعد است.
جاودان ادامه داد: اگر شوهر یا زن خوب هستند، زیر یک چادر هم با نان و پنیر می توانند زندگی خوشی داشته باشند که البته خدای متعال پس از مدتی صبر، عنایت خواهد فرمود و مشکلات مرتفع خواهد شد. (صفحه ۴۰۷)
معیارهای انتخاب همسر
معیارها و ملاک هایی که در انتخاب همسر باید در نظر گرفت، دو نوع است. یکی معیارهایی که برای یک زندگی سعادتمندانه حتما لازم است و نمی توان از آن چشم پوشید که شامل موارد زیر است:
۱. دینداری؛ انسانی که دین ندارد، هیچ ندارد و انسان بی دین در حقیقت مرده متحرک است و کسی که پای بند به دین (که اصلی ترین مسأله زندگی است) نباشد، هیچ تضمینی وجود ندارد که پای بند به رعایت حقوق همسر و زندگی مشترک باشد. انسان دیندار هرگز نمی تواند با همسر بی دین کنار بیاید و با هم زندگی سعادتمندانه ای داشته باشند.
امام خمینی(ره) در تحریرالوسیله نوشت: همانطور که برای مرد سزاوار است که دقت کند چه کسی را برای ازدواج اختیار مینماید، همچنین برای زن و اولیاء او هم سزاوار است که نسبت به مرد دقت نمایند، که از مولای ما امام رضا (ع) از پدرانش از پیغمبر (ص) است که فرمود «نکاح، بندگی است. پس اگر یکی از شما دخترش را به نکاح داد، تحقیقاً او را بنده قرار داده است. پس هرکدام از شما ببیند که دختر گرامیاش را بنده چه کسی قرار میدهد.»
ایشان افزودند: سزاوار است که در انتخاب زن، تنها به جمال و مال او نگاه نشود، که از پیغمبر (ص) است «کسی که با زنی ازدواج کند که فقط برای جمالش باشد، آنچه را که دوست دارد در او نمییابد و کسی که با زنی فقط به جهت مالش ازدواج کند، خدا او را به همان واگذار میکند، پس بر شما باد به صاحب دین». بلکه باید زنی را اختیار کند که دارای صفات شریف و شایسته باشد که در اخبار، مدح او آمده است و صفات بد را نداشته باشد که احادیث به مذمّت او ناطقاند و جامعترین خبر در این زمینه آن است که از پیغمبر (ص) وارد شده که فرمود: «بهترین زنان شما زنی است که اولادآور و مهربان و عفیف باشد و در بین اهل خودش عزیز باشد و نسبت به شوهرش ذلیل و متواضع باشد و جمالش را بر شوهر آشکار نماید و بر غیر او، محفوظ باشد؛ زنی که حرف شوهر را میشنود و امر او را اطاعت میکند.
حجت الاسلام حسین دهنوی کارشناس امور خانواده از همتایی اعتقادی به عنوان مهم ترین اصل در ازدواج یاد کرد و گفت: افراط و تفریط در ازدواج امری پسندیده نیست و خانواده دختران نباید ایرادهای غیر منطقی بر خواستگار دختر خود وارد کنند.
وی افزود: ازدواج اصولی، عقلانی و موفق آن است که زن و شوهر عاقلانه ازدواج کنند و عاشقانه زندگی کنند و در این زمینه باید از اهل بیت خصوصا امام علی (ع) و فاطمه زهرا(س) الگو بگیرند.
۲. اخلاق نیک داشتن که منظور داشتن صفات و خلق و خوهای پسندیده در نظر عقل و شرع است. در واقع اخلاق و دین دو ملاک و معیار اصل در ازدواج و انتخاب همسر است. مانند خوش زبانی، بزرگواری و سیادت، خوش خلقی، حق پذیری و دوری از لجاجت.
پیامبر اکرم (ص) در این زمینه فرمود: اگر کسی به عنوان خواستگاری به نزد شما آمد که خلق و دینش را می پسندید با او ازدواج کنید.» و در روایتی دیگر فرمود: دخترت را به ازدواج انسان متقی و پرهیزکار در آور. زیرا اگر دخترت را دوست داشته باشد به او احترام می گذارد و اگر نسبت به او بغض داشته باشد، به او ظلم نمی کند.
یکی از دوستداران امام رضا (ع) به نام حسین بشار واسطی، نامه ای به آن حضرت نوشت مبنی بر اینکه یکی از خویشاوندانش از دخترش خواستگاری کرده است اما بد اخلاق است و امام(ع) فرمود «اگر بد اخلاق است دختر به او نده.»
۳ـ عفت و پاکدامن
از جمله ملاک های بسیار مهم و ضروری در انتخاب همسر، عفت و پاکدامنی است. در یک حدیث قدسی آمده است که خداوند می فرماید «وقتی اراده کنم که خیر دنیا و آخرت را برای یک مسلمان جمع کنم قلبی خاشع و زبانی ذاکر و تنی صابر بر بلا به او عطا می کنم و همسری به او می دهم که از نگاه کردن به وی شادمان شود، و آن زن در غیاب شوهر از نفس خودش و مال شوهرش نگهداری کند.»
همچنین امام صادق(ع) فرمود «کفو بودن در این است که عفیف باشد و از امکانات اقتصادی نیز برخوردار باشد.»
امام صادق(ع) درباره پاکی درونی و منش زنان در سرنوشت و تربیت بهتر و برتر کودکان فرمود «خوشا به حال کسی که مادرش پاکدامن باشد.»
۴ ـ شرافت خانوادگی
ملاک دیگر در انتخاب همسر اصالت و شرافت خانوادگی است که باید مورد توجه قرار بگیرد. در همین زمینه قرآن کریم می فرماید «والبلد الطیب یخرج نباته باذن ربه والذی خبث لایخرج لا نکدا؛ سرزمین پاکیزه (و شیرین) گیاهش به فرمان پروردگار می روید، اما سرزمین های بد طینت (و شوره زار) جز گیاه ناچیز و بی ارزش از آن نمی روید.»
رسول خدا(ص) فرمود: ای مردم از گیاهانی که بر مزبله ها می روید اجتناب نمایید، گفته شد «یا رسول اللّه مقصود شما از گیاه و سبزی که بر مزبله می روید چیست؟» فرمود زن زیبایی که در خانواده پست و فرومایه پرورش می یابد.
بنابراین باید در انتخاب همسر بسیار دقت کرد و از خانواده دارای کرامت و شرافت و اصالت همسر را برگزید. در غیر این صورت آثار منفی رشد و تربیت خانوادگی در آینده زندگی مشترک و نسل آینده تأثیر زیادی برجای خواهد گذاشت. پیامبر اسلام فرمود «وانظر فی ای نصاب تضع ولدک فان العرق دساس؛ بنگر که فرزند خود را در چه مکانی قرار می دهی زیرا رگ و ریشه در فرزند اثر می گذارد.»ایرنا
انتهای پیام/م

بازگشت به ابتدای صفحه