از شب قدر تا زندگی اصولی، نقش مادران در تربیت اسلامی

با آغاز ماه مبارک رمضان، شیوه زندگی مسلمانان به سمت خودسازی و برنامه‌ریزی معنوی تغییر می‌کند. این ماه فرصتی است برای بازگشت به مسیر اصلی و تقویت ارتباط با خداوند، به ویژه در شب‌های قدر که به عنوان شب‌های خاص خودسازی شناخته می‌شوند.
از شب قدر تا زندگی اصولی، نقش مادران در تربیت اسلامی
1404/01/04 - 08:36
تاریخ و ساعت خبر:
215279
کد خبر:
به گزارش خبرگزاری زنان ایران - در همدان ،سیما یونسی در یادداشتی بیان کرد :با شروع ماه مبارک رمضان شیوه زندگی مسلمان خود به خود تغییر می کند با توجه به اصول و قوانین ویژه و معنوی به سمت و سوی مدیریت و برنامه ریزی اصولی می چرخد و اگر زندگی مسلمانی در خطر خارج شدن از ریل قرار گرفته دو باره با تلاش برای خودسازی به مسیر اصلی خود باز می گردد و زندگی ها باز یافت می شوند. ماه رمضان ماهی است که عبودیت و بندگی در آن تمرین می شود در این ماه مبارک شب های خاصی برای خودسازی بیشتر به نام شب قدر نهادینه شده است که در تحول سبک زندگی اسلامی تاثیر زیادی دارد.
شب های قدر،فرصتی برای خودسازی و راهی برای تکامل است و باید از این فرصت به بهترین نحو برای طلب بخشش و آمرزش گناهان از خداوند و کسب فضایل معنوی و روحی استفاده کرد. در چنین شبی راه تکامل انسان هموار می‌شود و شکوه بندگی و تجلی ایمان به اوج خود می‌رسد.
مسأله خیلی مهمی که اهمیت شب قدر را دو چندان می کند تقارن نزول قرآن و شکافتن فرق سردار عدالت امیرالمومنین (ع) به دست شقی ترین جریان فکری باطل اتفاق می افتاد تا حقانیت امامت و ولایت بر همگان ثابت شود. هر مسلمان بصیر می تواند با اندیشیدن و تفکر در اتفاقات نزول قرآن و شهادت ولی امر مسلمین در آن معرفت پیدا کند و شناخت خود را به امامت عمیق تر کند.
از جهتی زنجیر در این شب های عزیز ارتباط انسان با خداوند به هم متصل و محکم‌تر می شود و بر روش زندگی خانواده ها اثر می گذارد. و این الگوی معنوی هر سال تکرار می شود و باعث صفای دل مومنین و قدمی برای اخلاص و بندگی برداشته می شود.
در خصوص اهمیت و فضیلت‌ شب قدرسخنان بسیار گفته شده است، مقام معظم رهبری در خصوص اهمیت شب‌های قدر می‌فرمایند: «در حقیقت از شب قدر، انسان مؤمن روزه‌دار، سال نویی را آغاز می‌کند، در شب قدر تقدیر او را کاتبان الهی می نویسند و انسان وارد یک سال نو، مرحله‌ نو و در واقع یک حیات و ولادت نو می‌شود».
با توجه به جایگاه و اهمیت شب قدر، شاید این سوال برای خیلی‌ها مطرح شود که چرا شب قدر مخفی است؟ به نظر کارشناسان مذهبی، فایده مخفی داشتن این شب آن است که مردم برای عبادت خدا تلاش بیشتری کنند.
اعتقاد به فضیلت شب‌های قدر و بهره‌گیری مسلمانان از آن در شب نزول قرآن، امور خیر و شر مردم، ولادت، مرگ، روزی، طاعت، گناه و خلاصه هر حادثه‌ای که در طول سال متناسب با اراده، دعا و قابلیت انسان باشد، مقدر می‌شود باعث می شود که هر مسلمان در زندگی خود حساب شده قدم بردارد و اهل مراقبه و محاسبه باشد.
خداوند هرساله در شب قدر نگاهی دوباره به پرونده‌ بندگانش می‌کند و به همین دلیل ممکن است برخی از اراده‌های الهی در این شب تجدیدنظر شود.
ماه مبارک که ماه مهمانی خداوند است، انسان سعی می کند در خود تحول ایجاد کرده و به اصلاح شیوه زندگی گذشته خود بپردازد. شب قدر برای بیدار شدن است نه بیدار ماندن و تا می‌توان باید از فضیلت‌های این شب بهره برد.
یکی دیگر از اثرات مهم شب قدر اجتماع مسلمین و دعاها و استغفار دسته جمعی و گروهی است و دعا برای همدیگر ارتباط ناگسستنی بین مسلمانان را تجدید می کند و وحدت را بین مسلمانان جهان پر رنگ تر می کند. و انفاق و احسان و گذشت از مال در راه خدا رونق پیدا می کند و دل ها نسبت به هم مهربان‌تر می شوند. حتی اموات هم از فیوضات بهره می برند.
جالب این است که کودکان به عنوان نسل های جدید با اشتیاق در کنار خانواده ها حضور دارند و الگو می گیرند و آموزش معنویات در آن ها تقویت می شود.
مسأله مهم دیگر نقش الگویی مادران در خانواده هاست. مدیریت و برنامه ریزی در خانواده به عهده مادران است که می توانند با نقش هنرمندانه خود برنامه های سحری و افطاری و حضور در مسجد و شب های قدر را با توجه به توانایی اعضا خانواده خود طوری تدارک ببیند که لذت معنوی فرزندان و همسر خود را فراهم نماید.
و یک روش زندگی اصولی و معنوی را در خانواده به جریان بیاندازد و با استفاده از زمان و دقایق مفید ماه رمضان فرصت تربیت اسلامی را به کار ببندد.
شب قدر مهلتی برای همه آنان است که عمر خود را به بیراهه رفته‌اند، تا لحظه‌ای به خود آیند و اندیشه کنند. اگر انسان می‌خواهد خدا چیزی به او عطا کند قطعاً بدون تلاش و کوشش و بی‌جهت به آن دست نخواهد یافت و برای رسیدن به آن تلاش کند.
باید عمل تفکر را به اعمال مستحبی این شب افزود تا به نتیجه خوبی دست یافت.

سیما یونسی

بازگشت به ابتدای صفحه بازگشت به ابتدای صفحه
برچسب ها:
ماه رمضان،اسغفار و توبه،دعا و استجابت ،ماه علوی ، شهادت و شب قدر
ارسال نظر
مخاطبان گرامی، برای انتشار نظرتان لطفا نکات زیر را رعایت فرمایید:
1- نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
2- نظرات حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های اسلامی منتشر نمی‌شود.
3- نظرات بعد از بررسی و کنترل عدم مغایرت با موارد ذکر شده تایید و منتشر خواهد شد.
نام:
ایمیل:
* نظر:
باشگاه نویسندگان
V
آرشیو