همه چیز درباره اهدا خون بانوان / از وارد منع اهدا خون تا فواید اهدا خون برای زنان

در بسیاری از مواقع شاید در شرایط اهدای خون برای بانوان خوانده باشید که در صورت قرار داشتن در دوره قاعدگی نمی‌توانید برای دادن خون اقدام کنید. اما بر اساس گزارش‌های صلیب سرخ، بانوان تنها در مواقع خاصی نمی‌توانند در این دوران خون خود را اهدا کنند. برای مثال اگر هموگلوبین خون شما نرمال باشد مشکلی برای اهدای خون نخواهید داشت. ضمن اینکه برای اهدای خون در دوران قاعدگی نباید درد یا ناراحتی داشته باشید.
همه چیز درباره اهدا خون بانوان / از وارد منع اهدا خون تا فواید اهدا خون برای زنان
1403/05/09 - 13:03
تاریخ و ساعت خبر:
196174
کد خبر:
به گزارش خبرگزاری زنان ایران - تهران - نفیسه کشاورزی :
زنان چه زمانی نمی‌توانند خون اهدا کنند
معاون اداره‌کل انتقال خون قم در خصوص شرایطی که بانوان نمی‌توانند خون اهدا کنند، اظهار کرد: بانوان در دوران حاملگی و تا 6 هفته پس از زایمان و همچنین در دوران شیردهی، امکان اهدای خون را ندارند، همچنین خانم‌ها در صورت داشتن سقط، تا 6 ماه پس از آن، نمی‌توانند خون اهدا کنند، همچنین خانم‌ها در دوران قاعدگی، در صورت قاعدگی شدید و دردناک تا رفع علائم، نباید خون اهدا کنند.
وی با بیان اینکه مصرف قرص‌های ضد بارداری خوراکی منعی جهت اهدای خون ندارد، گفت: بانوان باید قبل از اهدای خون 2 لیوان آب بنوشند، همچنین بین 1تا3ساعت قبل از اهدای خون، غذای مختصری علاوه بر تغذیه معمول، میل کنند تا دچار ضعف نشوند؛ همچنین از فعالیت‌های بدنی شدید قبل از اهدای خون باید پرهیز شود.
کبیری در خصوص الزامات پس از اهدای خون برای بانوان گفت: پس از اهدای خون باید حدود 10 دقیقه روی تخت خون گیری استراحت کرد، همچنین بعد از استراحت، باید از شربت و شیرینی که در اختیار اهداکننده قرار داده می شود استفاده شود تا مانع از افت فشار و یا ضعف جسمانی شود؛ همچنین اهدا کننده تا یک ساعت پس از اهدا نباید استعمال دخانیات داشته باشند و در طول روز نیز باید از مایعات بیشتر استفاده کنند.
وی در خصوص مدت زمان اهدای خون، عنوان کرد: زمان اهدای خون به طور متوسط 10 دقیقه است اما مدت ورود به مرکز اهدای خون تا پایان خون گیری حدود 30 دقیقه طول خواهد کشید.
معاون فناوری‌های نوین اداره‌کل انتقال خون قم در خصوص میزان آهن خون که در اهدا خون از دست می‌رود و بازگشت آن، بیان کرد: با اهدای یک واحد خون، بدن تقریباً 225 میلی گرم آهن از دست می‌دهد که در حالت عادی بدن این میزان آهن از دست‌رفته را به مرور زمان جبران خواهد کرد که با دریافت غذاهای با آهن بیشتر معمولاً آهن از دست رفته جایگزین می‌شود.
وی در خصوص مواد غذایی حاوی آهن که بانوان می توانند از آن استفاده کنند، اظهار کرد: از منابع غذایی حیوانی، بانوان می‌توانند از جگر، گوشت قرمز، مرغ، ماکیان، ماهی و زرده تخم مرغ برای جبران آهن خون استفاده کنند؛ همچنین سبزی‌های برگ سبز تیره مثل جعفری، برگ چغندر، برگ‌های تیره رنگ کاهو و حبوبات مثل لوبیا چیتی، نخود و عدس از منابع غذایی گیاهی است که حاوی آن بالایی هستند.
وی ادامه داد: تخمه کدو و آفتابگردان، توت و انجیر خشک، کشمش سبز، مغز بادام، پسته و فندق نیز از مواد مغذی و دارای آهن است که برای جبران آهن خون بسیار مفید است، البته مزیت گوشت نسبت به سایر مواد غذایی این است که میزان آهن آن نه تنها زیاد است بلکه به آسانی جذب خون می‌شود.
کبیری تاکید کرد: مصرف ویتامین C که در انواع سبزی‌ها و میوه‌ها به خصوص مرکبات، کیوی، گوجه‌فرنگی، فلفل سبز و فلفل دلمه‌ایی، گل‌کلم و کلم موجود است، جذب آهن را حتی تا 2 برابر افزایش می‌دهد؛ در ضمن برای جلوگیری از کاهش جذب آهن بهتر است چای و قهوه در فاصله یک ساعت قبل و یک تا دو ساعت بعد از غذا مصرف نشود.
وی در خصوص آزمایش‌هایی که بر روی خون‌های اهدایی انجام می‌شود، گفت: آزمایش گروه‌های خونی، هپاتیت B، هپاتیت C، سفلیس و ایدز از خون‌های اهدایی گرفته می‌شود و اگر در آزمایش‌های انجام شده، مشکلی وجود داشته باشد نتایج به فرد اهداکننده اطلاع داده خواهد شد تا برای انجام درمان‌های مورد نظر اقدام نماید.
معاون اداره‌کل انتقال خون قم تصریح کرد: با رعایت تمامی شرایط لازم در ضوابط تجویز، قرص‌های حاوی آهن در اختیار تمام زنان در سنین باروری که موفق به اهدای خون می‌شوند، قرار داده می‌شود و آموزش‌های لازم در زمینه نحوه مصرف و توصیه‌های پزشکی به آن‌ها ارائه می‌شود.

مزایای اهدای خون
شاید برای شما جالب باشد که بدانید اهدای خون علاوه بر ایجاد حس انسان دوستانه و آن حال و هوای سخاوتمندانه که می‌تواند نجات بخش زندگی افراد باشد، مزایای فوق العاده ای دیگری نیز به همراه دارد. برای مثال تحقیقات نشان می‌دهند که اهدای خون یک کالری سوز قوی برای بدن است که می‌تواند در کاهش انرژی اضافی بدن نقش داشته باشد. برخی دیگر از آمارها نیز نشان می‌دهند که افراد به دلیل احساس خوبی که از اهدای خون کسب می‌کنند، اغلب نسبت به دیگران کمتر دچار افسردگی می‌شوند و زندگی شادتر و همچنین عمر طولانی تری را نیز تجربه می‌کنند.
علاوه بر این موارد برای افرادی که دارای هموگلوبین بالا هستند، اهدا کردن خون در کاهش ویسکوزیته خون کمک کننده خواهد بود. این حالت با تشکیل لخته‌های خونی که منجر به سکته قلبی و مغزی می‌شود در ارتباط است. بنابراین خون دادن می‌تواند در داشتن قلب و عروقی سالم تر کمک کننده باشد. دیگر مزیت اهدای خون برای افرادی است که به مشکل هموکروماتوز دچار هستند. این افراد با انجام این کار مانع از تجمع بیش از حد آهن در بدن خود می‌شوند و با اهدای خون از بروز مشکلات سلامتی جلوگیری می‌کنند.

شرایط اهدای خون برای بانوان
بانوان هم مانند آقایان می‌توانند در هر زمانی برای اهدای خون به مراکز مورد نظر مراجعه کنند. البته توجه به شرایط اهدای خون برای بانوان لازم است. افراد سالم و بالغ می‌توانند این کار را هر ۳ ماه یکبار انجام دهند. البته یک سری شرایط عمومی وجود دارند که هر فردی قبل از اقدام برای اهدای خون باید از آنها برخوردار باشد. اما یکی از عللی که زنان کمتر برای اهدای خون داوطلب می‌شوند، بحث کم خونی بیشتر در آن‌هاست که به دلایل متعدد از جمله دوره‌های قاعدگی ماهانه، زایمان و سیستم ایمنی بدن به آن دچار می‌شوند.
سن
یکی از موارد مهم برای اهدای خون این است که شما در محدوده سنی مقرر شده قرار داشته باشید. بر این اساس افراد کمتر از ۱۸ سال و اشخاص بالای ۶۰ سال قادر به اهدای خون نیستند. البته سن قانونی می‌تواند از کشوری به کشور دیگر متفاوت باشد.
سطح هموگلوبین
هموگلوبین در اصل همان پروتئین موجود در گلبو‌ل‌های قرمز خون است که کار انتقال اکسیژن به بافت‌های بدن را بر عهده دارد. کمبود هموگلوبین می‌تواند نشانه ای از یک مشکل یا بیماری باشد که عوارضی را برای افراد در پی دارد. اما از شرایط اهدای خون برای بانوان، داشتن سطح مناسبی از هموگلوبین است. این میزان نباید از ۱۲.۵ گرم در دسی لیتر پایین تر باشد.
میزان نبض
نبض در شرایط اهدای خون برای بانوان اهمیت بسیاری دارد. نبض در واقع همان ضربان قلب است. یعنی تعداد دفعاتی که قلب شما در هر دقیقه ضربان می‌زند. اگرچه میزان ضربان قلب یا نبض از فردی به فرد دیگر متفاوت است، اما افراد برای اهدای خون باید بین ۵۰ تا ۱۰۰ مرتبه ضربان قلب داشته باشند. این مقدار همانطور که گفتیم باید در دقیقه محاسبه شود. ضمن اینکه از دیگر شرایط اهدای خون در بانوان این است که ضربان قلب نباید با بی نظمی همراه باشد.
وزن، یکی از شرایط اهدای خون برای بانوان
یکی دیگر از مواردی که در لیست شرایط اهدای خون برای بانوان و البته آقایان به آن توجه می‌شود، میزان وزن بدن است. این مورد به دلیل اطمینان از ایمنی افراد در لیست شرایط لازم قرار گرفته است. از طرف دیگر حجم خون موجود در بدن افراد بر اساس وزن آن‌ها خواهد بود و نشان دهنده این است که یک فرد توانایی لازم برای اهدای خون را دارد یا خیر. به طور معمول یک فرد بالغ باید حداقل ۴۵ کیلوگرم وزن داشته باشد تا بتواند برای خون دهی اقدام کند.
دمای بدن
این مورد نیز به دلیل اطمینان از نرمال بودن وضعیت افراد اهدا کننده است. به این ترتیب دمای بدن فرد متقاضی نباید از ۳۷.۵۰ تجاوز کند. در بسیاری از مواقع دمای بالا نشان از وجود تب در افراد است و مانعی برای اهدای خون خواهد بود.
فشار خون
از دیگر شرایط اهدای خون برای بانوان که باید به آن توجه شود، فشار خون است. بر این اساس فشار خون سیستولیک باید بین ۱۰۰ تا ۱۸۰ و فشار خون دیاستولیک باید بین ۵۰ تا ۱۰۰ میلی لیتر جیوه باشد. برای اطلاع از فشار خون خود می‌توانید به مراکز بهداشتی محل زندگی مراجعه کنید.
شرایط روحی و فیزیکی
فردی که برای اهدای خون اقدام می‌کند، علاوه بر موارد ذکر شده، باید از وضعیت روحی و جسمی خوبی برخوردار باشد. این مورد خصوصاً در مورد وضعیت سلامتی با حساسیت بسیار بالایی پیگیری خواهد شد. زیرا اهدای خون آلوده می‌تواند منجر به وخیم شدن حال افراد نیازمند به خون شود.

اهدای خون در دوران قاعدگی
در بسیاری از مواقع شاید در شرایط اهدای خون برای بانوان خوانده باشید که در صورت قرار داشتن در دوره قاعدگی نمی‌توانید برای دادن خون اقدام کنید. اما بر اساس گزارش‌های صلیب سرخ، بانوان تنها در مواقع خاصی نمی‌توانند در این دوران خون خود را اهدا کنند. برای مثال اگر هموگلوبین خون شما نرمال باشد مشکلی برای اهدای خون نخواهید داشت. ضمن اینکه برای اهدای خون در دوران قاعدگی نباید درد یا ناراحتی داشته باشید.
البته از آن جایی که اهدای خون گاهی می‌تواند منجر به ضعف و حتی غش کردن در افرادی شود که دچار افت فشار خون می‌شوند، بنابراین توصیه می‌شود که انجام این کار به بعد از دوران پریودی خود موکول شود. پس اگرچه بهتر است در زمان از دست دادن خون برای اهدای خون اقدام نکنید، اما در کل منعی برای انجام این کار در دوران قاعدگی وجود ندارد.

موارد منع اهدای خون در بانوان
تا اینجا شرایط اهدای خون برای بانوان را بیان کردیم که البته بیشتر موارد ذکر شده را می‌توان برای گروه آقایان نیز در نظر گرفت. اما برای اهدای خون محدودیت‌هایی هم وجود دارند که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم.
• زنانی که برای اهدای خون اقدام می‌کنند، نباید باردار یا شیرده باشند. حتی کسانی که قصد دارند در آینده ای نزدیک برای بارداری اقدام کنند هم در لیست ممنوعه قرار می‌گیرند.
• زنان در چند روز گذشته نباید آنتی بیوتیک یا داروهای مشابه را مصرف کرده باشند.
• بانوان نباید در کمتر از شش ماه گذشته عمل جراحی انجام داده باشند. افرادی که در این مدت زمان گوش خود را سوراخ کرده اند و یا خالکوبی و طب سوزنی داشته اند هم در این لیست قرار می‌گیرند.
• بانوان مبتلا به یک بیماری جدی و کسانی که خون یا فرآورده‌های آن را دریافت کرده اند نیز منع اهدای خون دارند.
• افراد برای اهدای خون نباید در شش ماه گذشته با بیماران مبتلا به زردی یا هپاتیت برخورد کرده باشند.
• افرادی که در ۲۴ ساعت گذشته نوشیدنی الکلی مصرف کرده اند یا به سرفه، آنفولانزا و گلو درد مبتلا هستند، نمی‌توانند خون خود را اهدا کنند.
• افراد مبتلا به آسم، مشکلات کبدی، مشکلات کلیوی، بیماری‌ گرگرفتگی یا غش، سل، اختلالات آلرژیک، افراد دارای لکه‌های بنفش روی پوست، کسانی که هورمون رشد دریافت کرده اند و کسانی که دیابت دارند نیز در لیست ممنوعه برای اهدای خون قرار می‌گیرند.
• در صورتی که به یک بیماری خونی، سرطان، مشکلات قلبی، خستگی، تعریق‌های شبانه، کم خونی، لخته شدن خون یا فشار خون بالا مبتلا هستید، نمی‌توانید برای اهدای خون اقدام کنید.
• افراد مبتلا به کاهش وزن، کسانی که دارای مشکل بزرگ شدن غدد لنفاوی در گردن، کشاله ران و زیر بغل هستند، افرادی که لکه‌های سفید در دهان خود دارند و کسانی که به صورت مداوم دچار تعریق شبانه هستند نیز منع اهدای خون دارند.
• در طول ۷۲ ساعت گذشته نباید کار دندانپزشکی انجام داده یا آسپرین مصرف کرده باشید.
• زنانی که به تازگی واکسینه شده اند یا مالاریای درمان نشده دارند هم در این لیست قرار می‌گیرند.
انتهای پیام/*

بازگشت به ابتدای صفحه بازگشت به ابتدای صفحه
برچسب ها:
اهدا خون، زنان و اهدا خون، موارد منع اهدا خون در زنان، فواید اهدا خون بانوان
ارسال نظر
مخاطبان گرامی، برای انتشار نظرتان لطفا نکات زیر را رعایت فرمایید:
1- نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
2- نظرات حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های اسلامی منتشر نمی‌شود.
3- نظرات بعد از بررسی و کنترل عدم مغایرت با موارد ذکر شده تایید و منتشر خواهد شد.
نام:
ایمیل:
* نظر:
بهداشت و سلامت
V
آرشیو