مدیر مرکز فراهمآوری اعضا و نسوج پیوندی استان خوزستان خبر داد:
۵۶۵ بیمار مرگ مغزی در انتظار اهدای عضو
مدیر مرکز فراهمآوری اعضا و نسوج پیوندی استان خوزستان گفت: در حال حاضر، در استان، حدود ۵۶۵ پرونده مرگ مغزی وجود دارد که در لیست انتظار پیوند هستند.
1404/03/01 - 11:42
تاریخ و ساعت خبر:
227241
کد خبر:
به گزارش خبرگزاری زنان ایران - از خوزستان، روز ملی اهداء عضو یادآور لحظه باشکوه جوانمردی و بزرگ منشی کسانی است که در اوج سوگ و ماتم از دست دادن عزیزشان، فرصت زندگی شادمانه را به دیگران پیشکش می کنند.
یادآور لحظه های ناب بخشش بزرگترین نعمت یعنی جان دوباره به بیمارانی که به واسطه نقص یا از کارافتادگی یکی از اعضای حیاتی بدنشان در یک قدمی مرگ ایستاده اند.
یادآور بخشندگی زنان و مردان ایثارگریست که به دور از دنیاپرستی و تعلقات دنیوی، اعضای پیکر عزیزانشان را به عنوان هدیه به خانواده های نیازمند گیرنده عضو، اهدا می کنند.
یادآور لحظات سخت تصمیم گیری، برای بخشش لذت در کنار هم بودن خانواده ای است که به زودی عزیزشان را برای همیشه از دست خواهند داد.
به مناسبت روز ملی اهدای عضو بر این شدیم تا به گفتگو با مدیر مرکز فراهمآوری اعضا و نسوج پیوندی استان خوزستان بنشینیم و اتفاقات تلخ و شیرین اهدای زندگی را بشنویم.
دکتر عباس چنانه عنوان کرد: هدف اصلی دفتر اهدای عضو استان خوزستان، ترویج فرهنگ اهدای اعضای بدن، پس از مرگ مغزی است تا بتوان جان بیماران نیازمند را نجات داد. در کشور ما، بر اساس فتواهای دینی، از جمله نظر امام خمینی (ره)و رهبر معظم انقلاب، پیوند عضو در صورت مرگ مغزی مجاز است و این عمل از نظر شرعی مشکل ندارد.
مرگ مغزی به حالتی گفته میشود که مغز فرد به طور کامل از کار افتاده و هیچ علامتی از حیات در آن وجود ندارد، در حالی که دستگاههای پزشکی با استفاده از آزمایشهای تخصصی مانند نوار مغز، TCD و تستهای بیهوشی این وضعیت را تایید میکنند.
مغز یک بافت بسیار حیاتیست که میتواند در اثر حوادثی مثل تصادف، ضربهها، سقوط از ارتفاع، اصابت جسم سخت و یا خیلی موارد دیگر آسیب ببیند. در برخی مواقع، آسیب مختصر است و بیمار با بستری شدن در بخش مراقبت های ویژه بهبود می یابد ولی در مواردی که سلولهای مغزی از کار افتاده اند و قادر به ادامه حیات نیستند، پس از انجام یک سری آزمایشات تخصصی و فوق تخصصی توسط چهار تیم مجزا، مرگ مغزی بیمار تایید می شود.
پس از اینکه مرگ مغزی مسجل شد با خانوادههای این بیماران در خصوص امکان اهداء عضو عزیزشان سخن به میان می آید.
هدف از پیوند عضو فقط نجات انسانهایی است که برای زنده ماندن، محتاج بافتها و اعضای حیاتی هستند که ای کاش به زیر خاک نمی رفتند و جان آفرین می شدند.
_ اهدای اعضا جان حداقل ۷ نفر را نجات می دهد
در ایران، برخلاف برخی کشورها مانند روسیه که در آن نیاز به رضایت خانواده وجود ندارد، رضایت خانوادهها در فرآیند اهدای عضو اهمیت دارد، هرچند در موارد مرگ مغزی، در صورت وصیت فرد، اهدای عضو الزامی است. خانوادهها در شرایط روحی دشوار قرار دارند و اطلاعرسانی درباره مرگ مغزی و ضرورت اهدای عضو برای نجات جان دیگران نیازمند حساسیت و فرهنگسازی است.
باورهای نادرست و سوءتفاهم ها از جمله اعتقاد به اینکه ممکن است بیمار مرگ مغزی به زندگی برگردد یا اینکه پزشکان به خاطر منافع شخصی این تشخیص را نمیدهند از جمله چالش های همیشگی است. در برخی موارد، خانوادهها پس از مرگ مغزی، رضایت نمیدهند درحالیکه با پیشرفتهای پزشکی و آزمایشهای دقیق، مرگ مغزی به طور قطعی تایید شده و میتوان اعضای بدن بیمار را برای نجات بیماران نیازمند اهدا کرد.
در حال حاضر، در استان، حدود ۵۶۵ پرونده مرگ مغزی وجود دارد که در لیست انتظار پیوند قرار دارند. بسیاری از بیماران نیازمند دیالیز و داروهای گرانقیمت هستند که در صورت عدم دریافت عضو، زندگی آنها در معرض خطر قرار میگیرد. اهدای اعضا میتواند جان حداقل ۷ نفر را نجات دهد که کمک قابل توجهی به خانوادههای نیازمند و بیماران در وضعیت بحرانی است.
_ لزوم ترویج فرهنگ سازی اهدای عضو
مشکلاتی مانند باورهای عشایری، برخی اعتقادات مذهبی نادرست و سوءاستفادههای مالی در برخی موارد، چالشهایی در مسیر ترویج فرهنگ اهدای عضو هستند که نیازمند برنامهریزی و فرهنگسازی مستمر است.
یکی از مشکلات اصلی، وجود عوامل منفی در خانوادهها است. نظرات منفی اعضای خانواده، حتی اگر تمایل به اهدای عضو داشته باشند، مانع انجام این کار می شود. این عوامل منفی ممکن است توسط اعضای ذینفع یا غیرذینفع خانواده، مانند عمو یا دایی، که ممکن است نظرات منفی بدهند، ایجاد شوند.
گاهی بیمارانی بودند که مرگ مغزی آنها تایید شده اما خانوادهها رضایت بر پیوند عضو نمیدادند ولی پس از گذشت یک سال و مشاهده فوت نزدیکان، راحتتر می پذیرفتند چون متوجه شدند که بیمار قبلی فوت کرد و دیگر برنگشت.
برای حمایت از خانوادهها، اقدامات مختلفی انجام شده است. اولین قدم، بالا بردن سطح آگاهی عمومی است که این کار از طریق رسانههای جمعی، سخنرانیها، جشنها و برنامههای آموزشی صورت میگیرد. همچنین، نشان دادن وضعیت سخت بیماران نیازمند پیوند و تأکید بر اینکه این عمل تنها یک کار خداپسندانه و علمی است، بدون نفع مالی، از دیگر راهکارها بوده است.
تهیه کلیپهای آموزشی، سخنرانی در مراسمها و جشنهای ملی مانند «جشن نفس» که در تهران برگزار میشود، از جمله فعالیتهایی است که با همکاری سایر نهادها انجام می گیرد. در این جشن، خانوادههای اهداکننده عضو، مورد تقدیر قرار میگیرند و هدایای معنوی دریافت میکنند تا انگیزه و آگاهی عمومی افزایش یابد. همچنین، در سطح استان، مراسمهایی با حضور مسئولان و بزرگان عشایر و اقوام برگزار میشود تا اهمیت این موضوع را ترویج دهند.
_ کلیه، بیشترین عضو پیوندی
میزان نیاز به اعضای پیوند، به ویژه کلیهها، قلب و کبد، بسیار بالا است، زیرا دیالیز و نارسایی کلیوی در بیماران رایج است و در صورت عدم دریافت عضو، مرگ آنها حتمی است. ارزیابی سلامت اعضا شامل آزمایشهای متعدد و بررسی بافتها است تا سازگاری و سلامت اعضا تضمین شود.
شرط استفاده از هر عضوی که اهدا میشود، عملکرد آن است و به طور خاص، پیوند کلیه، کبد و قلب بر اساس سالمبودن این اعضا، از بیماران اهدا میشوند.
در مراحل تشخیص مرگ مغزی، ابتدا تستهای مربوط به ساقه مغز انجام میشود و در صورت تأیید، تیمهای تخصصی از جمله مغز و اعصاب وارد عمل میشوند. از آنجایی که زمان برای نجات اعضای حیاتی بسیار حیاتی است، استفاده از هلیکوپتر برای انتقال سریع بیماران مرگ مغزی در مناطق دورافتاده از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است.
_ یکی از تجربه هایتان را در فرایند پیوند برایمان تعریف کنید
با مرگ مغزی، مواد سمی از مغز ترشح میشود. در واقع، مرگ مغزی به معنای از بین رفتن فعالیت مغز است و در این حالت، سلولهای مغزی شروع به تجزیه و آزاد کردن مواد سمی میکنند، متعاقبا بافت هم اسیدی شده و سموم به جریان خون سرایت می کنند. به همین دلیل، در اهدای عضو، زمان طلایی محدود است و باید در هفته اول بعد از مرگ مغزی، مراحل اهدای عضو انجام شود، تا اعضای حیاتی از کار نیفتند.
نمونه هایی داشتیم که از خانواده ها که بسیار خواهش کردیم اما رضایت ندادند و چند روز بعد از تستهای کبدی متاسفانه دیگر امکان پیوند نبود و زمانی که راضی شدند، کار از کار گذشته بود زیرا در صورت پیوند، بدن سریعا واکنش منفی نشان می دهد.
یک بیمار داشتم که بعد از انجام آزمایشات تخصصی، مرگ مغزی اعلام شد. با پدر بیمار گفتگو داشتم و بسیار خواهش کردم حالا که تیم تخصصی نتیجه را اعلام کرده اند رضایت دهد اما متاسفانه قبول نکرد و بیمار بعد از یک یا دو روز بعد فوت کرد.
سال بعد این پدر به دفتر ما مراجعه کرد تا برای دریافت کلیه برای فرزند دیگرش پرونده تشکیل بدهد. چهره اش را هنوز به خاطر می آوردم. اسم و فامیلش را پرسیدم. گفتم تو همانی هستی که سال گذشته برای اهدای عضو پسرت رضایت نداری؟ حالا برای پیوند کلیه در همین لیست انتظار باید بمانی تا کسی رضایت دهد.
باید بدانیم از هر دست که بدهیم از همان دست میگیریم و اگر به کسی کمک کنیم خداوند هم به ما کمک میکند.
داوطلبان اهدای عضو با ثبت مشخصات خود در سایت ehda.senter می توانند کارت اهدای خود را دریافت کنند که آن هم اجباری نیست و حتی اگر بیماری کارت داشته باشد و دچار مرگ مغزی شود ما طبق قانون ملزم به پیوند نیستیم و باز هم رضایت اولیا شرط اصلی است.
اما وجود کارت عضو برای برخی خانواده ها به منزله وصیت آن بیمار است و معمولاً خانواده ها راحتتر با این قضیه کنار می آیند.
انتهای پیام/*

بازگشت به ابتدای صفحه