رئیس حوزه علمیه خواهران شهربابک:
حضرت خدیجه (س) الگوئی برجسته در استمرار خانواده و اقتصاد مقاومتی
رئیس حوزه علمیه خواهران شهربابک با اشاره به سالروز ازدواج نبی اکرم صل الله علیه وآله گفت:حضرت خدیجه سلام الله الگوئی برجسته در استمرار خانواده و اقتصاد مقاومتی
1403/09/18 - 13:06
تاریخ و ساعت خبر:
197971
کد خبر:
به گزارش خبرگزاری زنان ایران - به گزارش پایگاه تحلیلی خبری طنین یاس مرضیه انصاریان رئیس حوزه علمیه خواهران شهربابک گفت: انقلاب، نیاز به پیرو و یار و یاور است، حضرت خدیجه به همراه حضرت علی(ع) اولین کسانی بودند که به آن حضرت ایمان آوردند و در این راه تمام سختیها را به جان خریدند. از این منظر ایمان آوردن حضرت خدیجه و حضرت علی(ع) در اولین ساعات بعثت نبی مکرم(ص) و پیروی هر دوی آنها از پیامبر(ص) از اهمیت والائی برخوردار است. حضرت خدیجه(س) اولین شخصیتی بود که به حمایت تمام قد از پیامبر اکرم(ص) اهتمام ورزید و در این راه جان و مال خود را فدا کرد. حضرت خدیجه(س) در سالهای ابتدای بعثت و انقلاب حضرت محمد مصطفی (ص) حضور فعال و فداکارانهای داشت و متأسفانه ظلم ظالمان و نیز دست اجل فرصتی بیشتر برای خدمت به اهداف الهی نبی مکرم وآن بانوی مکرمه را نداد. حضرت خدیجه کبری سلاماللهعلیها یکی از نمودهای بارز موفقیت نبی مکرم اسلام در عملیات فردسازی، تربیت و همراه کردن تعدادی از اصحاب و یاران حضرتش بود که با جان و مال خود در راه اهداف الهی آن حضرت حرکت کرده و حضرت را مورد حمایت خویش قرار میدادند. حمایتهای حضرت خدیجه به صورت اعلان ایمان و پیروی از پیامبر اکرم(ص)در دوران اختناق و حمایت مالی مستقیم و غیرمستقیم، پشتوانه بزرگی برای مقاومت حضرت رسول در برابر سرسختیهای جاهلانه مشرکان و موفقیت در مسیر بعثتش بود. حمایتهای مالی حضرت خدیجه(س) از انقلاب نبوی صرفاً به حمایتهای مستقیم ختم نمیشود و حمایتهای مالی غیرمستقیم آن بانو در دوران سخت تحریم قریش نیز از ایجاد خلل در فرآیند انقلاب نبوی جلوگیری کردهاست. حضرت خدیجه(س) پیش از ازدواج با نبی مکرم(ص)، از تجار نامی حجاز به شمار میرفت و روابط خوبی با دیگر تجار داشت. در دوران سخت تحریم در شعب ابیطالب این بانو از این روابط بهره میگرفت و به اصطلاح امروزی تحریمهای قریش را دور میزد. این امر نیز نکتهای مهم در تحلیل نقش آن بانو در پیشرفت اسلام است که نباید از چشم دور بماند.
حضرت خدیجه در پیشگاه خدا و رسول اکرم چه مقامی دارند؟
از ویژگیهای خاص حضرت خدیجه کبری سلاماللهعلیها، مباهات خداوند متعال بر آن حضرت است. رسول خدا صلیاللهعلیهوآلهوسلّم وقتی برنامه چهل روزه از جانب پروردگارش دریافت کرد و مقرر شد که چهل روز از همسرش به دور باشد، توسط عمار یاسر رضواناللهتعالیعلیه برای آن حضرت پیغام فرستادند که:
«ای خدیجه! گمان نکنی که دلیل دوری من از تو به سبب غضبی است که نسبت به تو دارم، بلکه خداوند متعال این دوری را امر فرموده و من برای امتثال فرمان او چنین میکنم و تو جز خیر، در این مورد هیچاندیشه دیگری نداشته باش که خداوند متعال در هر روز چند بار به سبب تو بر ملائکه مباهات میورزد.» رسول مکرم اسلام (ص) نیز به فضائل حضرت خدیجه کبری سلاماللهعلیها اشاره داشته و به داشتن چنین همسری افتخار میکرده و با عظمت از ایشان یاد میکردند چنانچه فرمودند:
خدیجه و کجاست مانند خدیجه! مرا تصدیق کرد هنگامی که مردم مرا تکذیب کردند، بر دین خدا یاریام کرد و با همه مال خود کمکم کرد. خدا به من دستور داد خدیجه را به قصری از زمرد که در بهشت دارد و هیچ رنج و زحمتی در آن نیست بشارت دهم.»
حضرت خدیجه کبری سلاماللهعلیها از همه لحاظ از دیگر همسران رسول خدا صلیاللهعلیهوآلهوسلّم برتر و فضایل و مناقبی که در منابع مختلف شیعه و سنی برای آن حضرت نقل شده است، گواهی بر این مطلب است و قطعاً مجاهدتهای حضرت خدیجه کبری سلاماللهعلیها بود که درخت نوپای اسلام تنومند گشته و با ایمانی راسخ و عمیق بر اعتلای دین خدا کوشیدند. همچنین نباید فراموش کرد که مدح و فضائل ایشان در کلام اهل بیت علیهمالسلام، خود نیز حاکی از مقام والای ایشان دارد.
چگونه تاسی از حضرت خدیجه (س) میتواند الگوی استمرار خانواده و اقتصاد مقاومتی باشد؟
حضرت خدیجه(س) الگوئی بسیار برجسته در استمرار خانواده و اقتصاد مقاومتی است چنین شخصیتی میتواند الگوی بانوان در حفظ بنیان خانواده و مدیریت مالی در زندگی باشد.
این بانوی بزرگ اسلام ویژگیهای زیادی داشت و به لحاظ زیبایی و کمالات اخلاقی و مدیریت اقتصادی از زنان سرآمد بود و کارگزاران مالی و ثروت هنگفتی داشت.
حضرت خدیجه(س) برای ازدواج با حضرت محمد (ص) چند ویژگی مهم را مثل خویشاوندی، امانتداری، خوشخلقی و خوشرفتاری مدنظر قرار داد.
ازدواج حضرت خدیجه (س) با پیامبر اسلام چه نکات درس آموزی داشته است؟
مهمترین ویژگی این ازواج فرخنده، شناخت و آگاهی دو طرف از یکدیگر قبل از گرفتن تصمیم نهایی بودهاست. خدیجه(س)، پیامبر اسلام را بر اساس ارزشهای انسانی، رفتار، کردار، سلامت نفس و … انتخاب کرد. امروزه برخی به واسطه رفتار و کردار خارج از عرف و احساسات کنترل نشده و غرایز از اصل شناخت بر اساس ملاکهای انسانی دور شدهاند و پس از ازدواج و دور شدن از شوق و ذوق اولیه متوجه نداشتن شناخت واقعی از یکدیگر و درک و توجه متقابل میشوند. بعد هم به مرور زندگی را به خود و اطرافیان زهر میکنند تا جایی که آسیبهای زیادی را متوجه زندگی مشترکشان میکنند. پیامبر اسلام(ص) و خدیجه(س) با آگاهی و شناخت کامل از اخلاق، رفتار و خانواده همدیگر ازدواج کردند.
ویژگی بعدی در این ازدواج مقدس، بیتوجهی بیش از حد به مسئله مالی و رفاه غیرمعمول دنیوی در دو طرف است. درست است که حضرت خدیجه(س) از لحاظ مالی جزو طبقه بالای زمان خودش محسوب میشد اما هدفش از این ازدواج، کسب رفاه دنیوی نبود. وضعیت مالی پیامبر(ص) برای زن ثروتمند عرب روشن بود بنابراین وقتی قدم پیش گذاشت و از پیامبر(ص) خواستگاری کرد، بنابر نقل مشهور، پیامبر(ص) راضی شدند تا با بزرگان خویش او را به صورت رسمی از پدرش خواستگاری کنند. سپس حضرت خدیجه(س)، خود شرایط را فراهم و موانع مالی را رفع کرد تا به آن چه انتخاب با ارزش خویش بود برسد.
یکی دیگر از ویژگیهای این پیوند خجسته، توجه به بزرگترها و مشورت با آنهاست. خدیجه(س) با وجود استقلال مالی و جایگاه خاص در آن روزگار از پیامبر(ص) میخواهد که او را از پدر و عمویش خواستگاری کنند تا آنها در جریان باشند. شایان ذکر است که پیامبر(ص) در اینباره با عموی خود، ابوطالب مشورت کردند و او را واسطه قرار دادند. خدیجه(س) هم با عموی خود، ورقهبننوفل، صحبت کردند. آنان در مراسمی و با حضور بزرگان دو خانواده عقد و ازدواج خود را برگزار کردند.
مهریههای سنگین و تجملات بیهوده و توقعات خاص مالی از بزرگترین موانع ازدواج جوانان امروزی محسوب میشود که در این پیوند مبارک، جایگاهی نداشت. حضرت خدیجه(س) مهریه ازدواجش را از مال خودش قرار داد و ضامن مهر خود شد به طوری که عدهای به این موضوع اعتراض کردند. در برخی موارد که جوانان خود به مرحلهای از شناخت و عقل و درک رسیدهاند که میفهمند مهریه سنگین و توقعات غیرمالی معمول و معقول، ضمانتی برای بقای پیوند و کیفیت زندگی به لحاظ عاطفی نیست اما برخی از خانوادهها، مانعتراشی و سنگاندازی میکنند. در این پیوند مبارک، خدیجه(س) با اینکه زنی شناخته شده و ثروتمند در روزگار خویش بود، در منزل و در رفتار با همسرش نبی مکرم اسلام با تواضع و فروتنی و روی گشاده برخورد میکرد و سابقه اجتماعی و اقتصادیاش در روابط زن و شوهری دخیل نبود و تاثیر سوء نداشت.
حال آنکه امروزه مواردی مشاهده میشود که زوجها شرایط و جایگاه اجتماعی و اقتصادی خود یا خانوادهشان را دستمایه فخر به یکدیگر و تحقیر دیگری قرار میدهند و فضای گرم خانه را به سردی و بیتوجهی به عواطف و احساسات سوق میدهند.
انتهای پیام/*
![بازگشت به ابتدای صفحه](/images/up.png)
بازگشت به ابتدای صفحه