فست فودها، کیکهای کارخانهای، میان وعدههای شور، گوشتهای فراوری شده، انواع نوشابهها و ... جزو غذاهای فراوری شده هستند. نوجوانان باید تعداد مصرف این نوع غذاها در طول روز را بشمارند و با آگاهی از خطرات آنها نسبت به کاهش مصرفشان اقدام کنند.
به گزارش خبرگزاری زنان ایران - لیلا آزادبخت، استاد تمام دانشگاه علوم پزشکی تهراناگرچه عنوان «دوره حساس نوجوانی» بیشتر در مورد مسائل بلوغ و تغییر رفتار و روحیات نوجوانان مطرح میشود، اما حقیقتی که بعضاً از آن غافل میشویم اهمیت تغذیه در این دوران و تأثیر آن بر سلامت در دوران جوانی، میانسالی و سالخوردگی است. تغذیه صحیح در دوران نوجوانی نه تنها به رشد کامل و مناسب نوجوان منجر میشود بلکه پایه اصلی سلامت در تمام دوران زندگی نیز است.
مسئله مهم دیگر که نباید از آن غافل شد، تأثیر تغذیه بر روح و روان نوجوان است. هرچه جسم نوجوان سالمتر باشد و غذای سالمتری مصرف کند، در کنار تناسب اندام(که بر سلامت روان و اعتماد به نفس نوجوان تأثیرگذار است) به سلامت جسم و روان آنان نیز منجر میشود.
خبرگزاری ایکنا همزمان با آغاز هفته سلامت که با شعار جهانی «سرآغازی سلامت، آیندهای سرآمد» همراه است، با هدف آموزش اصول تغذیه صحیح در دوران نوجوانی میزبان لیلا آزادبخت، استاد تمام دانشگاه علوم پزشکی تهران است که طی ۹ جلسه مباحث علمی مرتبط با تغذیه نوجوانان را تشریح میکند.
آزادبخت در دومین جلسه این دوره آموزشی مبحث «خطر غذاهای فراوری شده» را تشریح کرده است که با هم این درسگفتار را میبینیم و میخوانیم.
مبحث رژیم غذایی سالم برای نوجوانان را ادامه میدهیم؛ دو خصوصیت یک رژیم غذایی سالم برای نوجوانان یعنی تنوع در مصرف مواد غذایی سالم و استفاده از آب کافی در جلسه اول مطرح شد.
سومین ویژگی یک رژیم غذایی سالم برای نوجوانان «عدم استفاده از غذاهای فرآوری شده» است. متاسفانه مصرف غذاهای فرآوری شده امروزه در رژیم غذایی نوجوانان بیشتر و بیشتر میشود، مثل نوشیدنیهای شیرین شده با شکر که نوجوانان به صورت گسترده در حال مصرف این نوشیدنیها هستند، از جمله انواع نوشابههای گازدار و انرژیزا که میتواند اثرات بسیار مخربی برای بدنشان داشته باشد.
استفاده از فست فودها، کیکهایی که مرتب در زنگهای تفریح و میان وعدهها توسط نوجوان مصرف میشود، استفاده از میان وعدههای شور مثل چیپس و پفک و غذاهای فرآوری شده مثل سوسیس، کالباس و گوشتهای فرآوری شده همه جزو غذاهای فراوری شده مضر هستند.
پس سومین خصوصیت یک رژیم غذایی سالم این است که این غذاهای فرآوری شده را مصرف نکنیم. ما متخصصان تغذیه به همه نوجوانان توصیه میکنیم در طول روز تعداد غذاهای فراوری شدهای که مصرف میکنند را بشمارند تا ببینند چه قدر غذای ناسالم مصرف میکنند.
این مسئله بسیار مهم است که نوجوانان ببینند تعداد غذاهای فراوری شدهای که در طول روز مصرف میکنند به چه عددی رسیده است و در ادامه تلاش کنند این عدد را کاهش داده و مصرف این مواد فراوری شده را محدود و محدودتر کنند.
ما متخصصان تغذیه اصلی در تغذیه داریم و میگوییم که ممکن است نوجوان هوس کند مثلاً پیتزا یا نوشابه بخورد؛ توصیه میکنیم که اگر نوجوان هوس خوردن چنین خوراکیهایی کرد، مصرف این غذاها را به یک یا دوبار در ماه محدود کند که تنوع و تفریحی برایش باشد.
اما اگر مصرف غذاهای فراوری شده به مصرف هفتگی و یا حتی روزانه رسید، آن زمان است که باید نگران عوارض آن باشیم.
چهارمین خصوصیت یک رژیم غذایی سالم این است که مواد مغذی لازم را برای بدن فراهم کند، یعنی همه گروههای غذایی که یک نوجوان احتیاج دارد را تأمین کند مثل نان کامل، غلات کامل، میوهها، سبزیها، گروه پروتئینها و همینطور لبنیات و چربیهای مطلوب.
چه انتخابهایی از هر یک از گروهها برای داشتن یک رژیم غذایی سالم برای نوجوان داریم؟
انتخاب انواع غلات سبوسدار. چرا تا این اندازه به استفاده از غلات سبوسدار تاکید میکنیم؟ مطالعات مختلف نشان میدهد فیبری که از غلات سبوسدار به دست میآید در پیشگیری از مرگ و میرها و بسیاری از بیماریهایی که نگران ابتلای نوجوانانمان به آنها هستیم مثل دیابت نوع ۲، چاقی، سندروم متابولیک و ... بسیار پررنگ است. به همین دلیل بر استفاده از غلات کامل در رژیم غذایی نوجوانان تأکید داریم.
در قسمت میوهها تاکید میکنیم از همه انواع میوهها استفاده شود، در گروه سبزیجات از همه انواع سبزیجات استفاده شود، در گروه پروتئینها بر روی استفاده از انواع حبوبات تاکید داریم چراکه حبوبات فیبر، فیتوکمیکالها و مواد سلامتی بخش دارند.
همچنین بر استفاده از تخم مرغ در رژیم غذایی نوجوانان تاکید زیادی داریم. باور به این مسئله که تخم مرغ میتواند احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی را افزایش دهد، اکنون بسیار کمرنگ شده است و تخم مرغ به عنوان یک غذای بسیار مفید میتواند در رژیم غذایی نوجوانان استفاده شود. هر نوجوان میتواند روزی یک تخم مرغ استفاده کند و مجاز است در طول هفته حدود شش تخم مرغ استفاده کند. ادامه مبحث رژیم غذایی سالم را در بخش بعدی خدمتت شما عرض میکنم.
منبع ایکنا
انتهای پیام/*