پژوهش، ستون فقرات پیشرفت جوامع / بانوان، پیشتاز در امر پژوهش
بانوان پژوهشگر مازندرانی با اشاره به اینکه پژوهشها درواقع به عنوان ستون فقرات پیشرفت علمی، اجتماعی و اقتصادی جوامع محسوب میشوند، گفت: این پژوهشها نه تنها اطلاعات جدیدی ارائه میدهند، بلکه مسیر توسعه در زمینههای مختلف را هموار میکنند و منجر به پیشرفت دانش در سطح جامعه و حل مشکلات اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی در سطح کشور می¬شود به این دلایل از جذابیت بالایی برای پژوهشگران از جمله بنده برخوردار است.
1403/09/25 - 12:49
تاریخ و ساعت خبر:
211385
کد خبر:
به گزارش خبرگزاری زنان ایران - بانوان پژوهشگر نه تنها درپیشرفت های علمی و تکنولوژیکی سهم بسزایی دارند، بلکه با توانمندیها و ابتکارات خود میتوانند تغییرات اجتماعی و فرهنگی مثبت ایجاد کنند. آنها در هر حوزهای که فعالیت میکنند، با تلاش های خود نشان داده اند که توانایی های علمی و پژوهشی زنان به همان اندازه که برای جوامع علمی اهمیت دارد، به طور کلی برای رشد و توسعه جامعه نیز ضروری است. در روز پژوهش، ضروریست تا اهمیت و جایگاه این زنان مورد توجه ویژه قرار گیرد؛ به همین منظور گفتگویی کردیم با سرکار خانم دکتر میری لداری پژوهشگر رشته اقتصاد اسلامی و مدرس دانشگاه مازندران.
1) شما چگونه به رشته اقتصاد اسلامی علاقهمند شدید و چه عواملی باعث شد که این مسیر پژوهشی را انتخاب کنید؟
رشته اقتصاد گرایش اقتصاد اسلامی به آموزش دانشجویانی میپردازد که به دنبال درک عمیق از مفاهیم اقتصادی مرتبط با اسلام و کاربرد آنها در دنیای واقعی هستند. و من به دلیل اینکه تمایل داشتم مسیر تحصیل و شغل آینده ام در مسیر اسلام قرار بگیرد این رشته را انتخاب کردم که بتوانم به صورت اصولی توانایی فرهنگ سازی در رفتار اقتصادی مردم را بر اساس اسلام داشته باشم.
2) چه چیزی در فعالیتهای پژوهشی شما را جذب میکند و چرا آنها را دوست دارید؟
پژوهشها درواقع به عنوان ستون فقرات پیشرفت علمی، اجتماعی و اقتصادی جوامع محسوب میشوند. این پژوهشها نه تنها اطلاعات جدیدی ارائه میدهند، بلکه مسیر توسعه در زمینههای مختلف را هموار میکنند و منجر به پیشرفت دانش در سطح جامعه و حل مشکلات اقتصادی ، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی در سطح کشور می شود به این دلایل از جذابیت بالایی برای پژوهشگران از جمله بنده برخوردار است.
3) بنظر شما، پژوهش در حوزه اقتصاد اسلامی چه اهمیتی دارد و چه تأثیری بر جامعه میتواند داشته باشد؟
سالهای زیادی است که در ایران، اقتصاد اسلامی به عنوان یک رویکرد جدید در علم اقتصاد، به نظریهپردازی در حیطه مسائل اقتصادی میپردازد. اسلام در رسیدن به همه اهداف اقتصادیش از قبیل، زدودن فقر، ایجاد رفاه و اجرای عدالت، از چهارچوب ارزش های اخلاقی، خارج نمی شود. زیرا تحقق این ارزش ها همراه با پیاده شدن اقتصاد اسلامی از اهداف مکتب اسلام است. این از اهدافی است که هم افراد باید مراعات کنند و هم دولت باید در تحقق آن بکوشد. کسی حق ندارد از راههای حرام کسب درآمد کند یا با اکراه، طرف مقابل را به معامله ای وادار نماید. قرآن می فرماید: «یا ایها الذین أمنوا لا تاکلوا اموالکم بینکم بالباطل الا ان تکون تجاره عن تراض منکم ... ای کسانی که ایمان آورده اید اموالتان را در میان خود به باطل نخورید مگر این که داد و ستدی از روی رضایت شما باشد». (نساء/29)
یکی از اهداف اقتصاد اسلامی، ایجاد توسعه و رشد است. این هدف را در راهنمایی های اسلام و عمل رهبران بزرگ آن مشاهده می کنیم رفاه در ضمن توسعه و رشد حاصل می شود، یعنی اگر جامعه ای توسعه و رشد لازم را فراهم کرده باشد، به دنبال آن رفاه نیز به وجود می آید. از مطالعه آیات و روایات مربوط به بحث بسیار روشن به دست می آید که نظام اقتصادی اسلام تنها در صدد رفع نیازهای ضروری بشر نیست و با تامین آنها کار خداوند را تمام شده نمی داند، بلکه در صدد تامین رفاه بشر است.
4) آیا میتوانید یکی از چالشهایی که در طول تحقیقات خود با آن مواجه شدید را با ما به اشتراک بگذارید و چگونه آن را برطرف کردید؟
از آنجایی که رشته اقتصاد اسلامی رشته جدید و نوپایی در چند دهه اخیر می باشد و در اکثر پژوهش ها به صورت توصیفی به بررسی این رشته بسیار مهم پرداخته شده است یکی از دلایل بسیار مهم برای حرکت به سمت روش تحلیلی مشکل پایگاه داده در داده های اسلامی است از اینکه این آمار برای کشورهای اسلامی غیر از ایران به صورت کامل و به صورت رایگان در دسترس عموم دانشجویان نیست و اکثر پژوهشگران به این دلیل به سمت روش توصیفی حرکت می کنند. و بنده هم بااین مشکلات بابت بررسی بین کشوری برای داده های صکوک مواجه شدم که با گذاشتن مدت زمان بسیار طولانی در محاسبات با استفاده از ریپورت های iimf در بازه های زمانی مختلف توانستم این مشکل را برطرف نمایم.
5) به نظر شما، مهمترین گرایشهای تحقیقاتی حال حاضر در اقتصاد اسلامی کدامند و چرا؟
اقتصاد اسلامی یک رشته نوپا بوده و هنوز توجه متخصصین حوزه اقتصاد را به خود جلب نکرده است. با این حال، در گذشته نه چندان دور شاهد فعالیت های فکری پراکنده در برخی از کشورهای مسلمان بودیم که نویدبخش تبدیل اقتصاد اسلامی به شاخه ای مستقل از دانش است و می توان اقتصاد اسلامی را به تمامی مسائل و متغییرهای اقتصادی پیوند برقرار کرد ( از جمله تجارت ، مسائل پولی و بانکی، اقتصاد مقاومتی، نرخ ارز و تامین مالی و.....) در تمامی این زمینه ها می توان از نگاه اقتصاد اسلامی وارد بحث و پژوهش های بسیار تاثیر گذار بر سطح کشوری و بین کشوری شود.
6) موفقترین پروژه پژوهشی شما کدام است و چه دستاوردی از آن پروژه به یاد ماندنیتر است؟
رساله دکتری بنده با راهنمایی استاد راهنمایم جناب آقای پرفسور محمد تقی گیلک و مشاورم آقای پرفسور سعید راسخی با عنوان تاثیر صکوک بر کسری های دوقلو برای ایران و کشورهای منتخب منتشر کننده صکوک صورت گرفته است. لذا این طرح مورد حمایت اتاق بازرگانی و صنعت و معدن تهران هم قرار گرفته شد و مقاله ایی هم با این عنوان در نشریه علمی «تحقیقات مالی اسلامی» دانشگاه امام صادق منتشر شده است و نتایج نشان می دهد که در غیاب صکوک، ترازهای مالی اثر مثبت و معنا دار بر تراز حساب جاری دارند که از فرضیه کسری دوقلو حمایت می کند، درواقع رابطه کسری دوقلو باوجود صکوک تضعیف می شود. این نوآوری با استفاده از صکوک به عنوان منبع جایگزین تامین مالی می تواند مزیت استراتژیک و توسعه اقتصادی کشورها را افزایش دهد.
7) در فعالیتهای پژوهشی خود چگونه بین مطالعات تئوریک و کاربردهای عملی تعادل برقرار میکنید؟
به طور یکپارچه مفاهیم نظری را به سناریوهای عملی متصل می کنم تا درک جامعی را تضمین نماید.
8) چه توصیهای برای پژوهشگران جوانی دارید که تازه وارد این عرصه شدهاند؟
با توجه به انتظارات مقام معظم رهبری در گام دوم: جوانان باید شانههای خود را به زیر بار مسئولیت بدهند و از تجربهها و عبرتهای گذشته بهره گیرند و با نگاه و روحیه انقلابی و عمل جهادی را به کار ببندند و ایران اسلامی عزیز را با الگوی کامل نظام پیشرفته اسلامی بسازند. بااین اوصاف توجه ویژه به این رشته و تلاش بسیار در این مسیر بااستفاده از ابزارهای اسلامی و تاثیر گذاری آن بر بخش های مختلف اقتصادی در سطح کشوری و بین کشوری با بکار گیری نرم افزارهای اقتصاد سنجی می تواند برای بهبود کشور اسلامی خودمان ایران گامی جدید اتخاذ کنند.
9) آیا الگوی خاصی در عرصه پژوهشی دارید که تأثیر زیادی بر کار شما داشته باشد؟
بله کاری می تواند موثر واقع شود که در سطح بین کشوری مورد محاسبات آماری با استفاده از نرم افزارهای اقتصاد سنجی در یک بازه زمانی حداقل ۱۰ ساله قرار بگیرد تا بتواند مقایسه بین کشورها را به درستی و دقیق انجام دهد.
10) به نظر شما، چه شرایط یا حمایتی از جانب دانشگاهها و مؤسسات تحقیقاتی میتواند به بهبود کیفی تحقیقات در حوزه اقتصاد اسلامی کمک کند؟
در این بررسی، نقش دانشگاه ها در ایجاد بسترهای نوآوری، ارتقای سطح آموزش و افزایش توانمندی های افراد، ترویج فرهنگ کارآفرینی، تامین نیروی انسانی متخصص و آموزش داده شده، ارتقای سطح تحقیقات علمی و به کارگیری آنها در سیاست گذاری های اقتصادی، ارتقای سطح تعامل دانشگاه و صنعت و همچنین نقش دانشگاه ها در توسعه اقتصادی و تحقق اهداف اقتصاد اسلامی بسیار حائز اهمیت است. از این رو خواهشمندم از فارغ التحصیلان دکتری اقتصاد اسلامی حمایت ویژه ای در اشتغال و شرایط امن مالی برای ایجاد تمرکز بیشتر بزای پژوهش ها صورت بگیرد.
انتهای پیام/*
بازگشت به ابتدای صفحه