کارشناس معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان:
با دخانیات ۱۳ سال کمتر زندگی کنید
کارشناس معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان گفت: مصرف سیگار نهتنها عامل اصلی ابتلا به بیماریهای مرگبار است، بلکه به طور متوسط ۱۳ سال از عمر سیگاریها را میگیرد و زندگی آنها را کوتاهتر میکند.
1403/11/06 - 16:52
تاریخ و ساعت خبر:
213127
کد خبر:
به گزارش خبرگزاری زنان ایران - _سیستان و بلوچستان بهنقل از خبرگزاری عصر هامون ، سارا سپهری راد کارشناس فشارخون معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان ،با توجه پویش ملی مبارزه با سرطان، یکم تا هفتم بهمن ۱۴۰۳ با شعار (دست در دست هم برای پیشگیری و مبارزه با سرطان) است، در یادداشتی در رابطه با توصیههای لازم برای پیشگیری از سرطان و عدم مصرف سیگار و دخانیات گفت: سیگاریهای بزرگسال به طور متوسط بیش از ۱۳ سال از زندگی خود را به دلیل مصرف سیگار از دست میدهند و تقریباً ۵۰ درصد سیگاریها از بیماریهای مرتبط با تنباکو میمیرند.
جزء اعتیادآور سیگار، نیکوتین است که با اثر بر دستگاه اعصاب مرکزی موجب اعتیاد میشود، نیکوتین سیگار و تنباکو به سرعت جذب جریان خون میشود و ظرف ۳۰ ثانیه به مغز میرسد و روی سلولهای عصبی آن اثر میگذارد.میانگین سن شروع سیگار در کشور در مردان ۱۹ سال و در زنان ۲۱ سال است. میانگین تعداد سیگار مصرفی در کل کشور در روز نیز ۱۴-۱۳ عدد در گروه ۶۵-۱۵ ساله است.
شرکتهای سیگارسازی میکوشند سیگاریها در تبلیغات آنها جذاب و محرک به نظر برسند؛ اما تحقیقات نشان میدهند که عکس این موضوع صحیح است.مصرف دخانیات منجر به افزایش خطر بسیاری از بیماریها نظیر بیماریهای قلبی عروقی، سکته مغزی، پوکیاستخوان، دیابت، ناراحتی و عفونت تنفسی، اختلالات عروقی، زخمهای معده و دوازدهه میشود. احتمال ناتوانی جنسی مردان سیگاری حدود دو برابر بیش از مردان غیرسیگاری است. در زنان، کشیدن سیگار میتواند منجر به نازایی و ایجاد مشکلاتی در حین حاملگی شود.زنانی که سیگار میکشند بیشتر دچار نازایی، حاملگی خارج رحمی، سقط خود به خودی و زایمان جنین مرده میشوند.
دخانیات باعث چه سرطانهایی میشود؟
دخانیات خطر انواع سرطانها از سرتاپا را زیاد میکند، مصرف دخانیات سبب افزایش خطر بروز بسیاری از سرطانها در بدن میشود از جمله سرطانهای سر و گردن، سرطان ریه، سرطانهای گوارشی مانند معده و مری، لوزالمعده و روده، سرطانهای ادراری مانند مثانه و کلیه، سرطان گردن رحم و سرطان خون.
از هر ۱۰ فرد مبتلا به سرطان ریه،۹ نفر مصرفکننده دخانیات بودهاند، سیگار را ترک کنید؛ ولی قلیان را جایگزین آن نکنید.
بسیاری از ما درباره ضررهای سیگار میدانیم و نسبت به آن سختگیر هستیم و اگر متوجه شویم فرزندمان سیگاری است او را توبیخ میکنیم و دچار نگرانی میشویم؛ اما این حساسیت را درباره قلیان نداریم.
قلیان را راحت به خانههای خود راه میدهیم و حتی اگر فرزندمان لبی هم به آن زد ناراحت نمیشویم و سختگیری نمیکنیم، همچنین بسیاری از مردم بهاشتباه تصور میکنند که قلیان از سیگار خطر کمتری دارد در حالیکه در بسیاری از موارد قلیان مضرتر هم است، توتون قلیان بسیار نامرغوب است و مواد مصنوعی افزودنی به آن گازهای سمی زیادی تولید میکند .
قلیان ۴۰۰ مادۀ سمّی و سرطانزا دارد، تنباکوهای میوهای علاوه بر این ۴۰۰ نوع سم، مواد مضرتری نیز دارند که از پوست میوه تخمیر شده با مواد افزودنی تهیه میشوند و میتوانند باعث آلرژی، آسم و حساسیت شوند.
نیکوتین هم که مادۀ اعتیادآور تنباکو است، باعث میشود فردی که قلیان میکشد برای تأمین نیاز خود در طول زمان قلیان بیشتری بکشد، علاوهبرآن شما در هنگام کشیدن قلیان، پکهای عمیقتری میزنید و همچنین مدت زمان زیادتری را صرف میکنید، در نتیجه، یک قلیان میتواند دهها برابر یک سیگار دود و گاز سمی وارد ریه شما کند.
تحقیقات نشان داده افرادی که قلیان میکشند بیشتر از سیگاریها مستعد اعتیاد به مواد مخدر و حشیش میشوند، هرچند کشیدن قلیان بلافاصله فرد را معتاد نمیکند؛ اما در درازمدت آثار سوء خود را مشخص میکند، به عبارت دیگر قسمت عمدهای از اعتیاد و عادت به قلیان مربوط به آداب و رسوم کشیدن قلیان در برخی جمعهای دوستانه و خانوادگی است که متأسفانه به دلیل باورهای غلط و عدم اطلاع از ضرر و زیان آن باعث میشود تا جوانان و نوجوانانی که در این جمعها قلیان میکشند مورد نکوهش قرار نگیرند و نیز به دلیل بوی خوش، نداشتن سرفه و سوزش گلو، لذت و وقتگذرانی و غیره با استقبال روبرو شود.
قلیان دود پرخطرتری از دود سیگار دارد، اگر میخواهید قلیان را از خود و خانواده و خصوصاًَ جوانان دور کنید باید به این یقین دست پیدا کنید که قلیان مضر است در حالی که یکسوم قلیانیها و بسیاری از کسانی که قلیان نمیکشند بر این باورند که قلیان هیچ تأثیری روی سلامت آنها ندارد و حتی ضرر قلیان کمتر از سیگار است. آنها بر این باورند که به دلیل گذشتن دود قلیان از آب؛ دود توتون توصیه میشود در حالی که حتی این عمل باعث تشدید عوارض توتون میشود.
زغال قلیان مونوکسیدکربن دارد، ذغالی که برای سوزاندن تنباکوی قلیان استفاده میشود خطرات قلیان را افزایش میدهد؛ زیرا سوختهای ذغالی حاوی مونوکسید کربن، آهن و مواد شیمیایی سرطانزا هستند.قلیان اسانسهای پرعارضهای دارد. اسانسها و عطرهایی که برای معطرشدن توتون استفاده میشوند، خود عوارض جداگانه و شدیدی را به همراه دارند. مشخص است که از سوخت این ترکیبات ناشناخته چندین مادۀ سمّی، سرطانزا و کشنده تولید میشود.
چه بیماریهایی از طریق مصرف قلیان مشترک انتقال مییابد؟
انتقال عفونتهایی از قبیل سل، ویروس تبخال، میکروب هلیکوباکترپیلوری (عامل زخم معده)، هپاتیت و ویروسهای عامل عفونتهای تنفسی و سرماخوردگی و بیماریهای رودهای تنها گوشهای از بیماریهایی است که همگی از طریق مصرف قلیان مشترک انتقال مییابد.همچنین کشیدن قلیان میتواند باعث افسردگی، رنگپریدگی، سردرد، سرگیجه، اختلالات گوارشی، بروز ناراحتیهای قلبی و عروقی و زمینهسازی ابتلا به انواع سرطانها گردد. اگزمای دست، مشکلات دندانی و تحلیل استخوانی فک و صورت از دیگر عوارض مصرف قلیان است.
آیا سیگارکشیدن اعتیادآور است؟
مقصر اصلی اعتیادآوری سیگار، ماده مخدری به نام نیکوتین است. با کشیدن سیگار، مغز به سرعت به نیکوتین عادت میکند و در نتیجه با گذر زمان نیاز بیشتری به نیکوتین پیدا میکند، مغز پس از عادت کردن به نیکوتین، شروع به ترشح مواد شیمیایی میکند. در واقع مواد شیمیایی موجود در دود سیگار مغز را وادار به ترشح دوپامین و نوراپینفرین (دو ماده شیمیایی مهم در تنظیم اعمال بدن) میکند.اگر مغز این دو ماده شیمیایی را بیش از حد ترشح کند، سطح کلی مواد شیمیایی در مغز به هم میریزد و پس از مدتی، مغز برای مقابله با این مشکل شروع به ترشح مواد شیمیایی ضد نیکوتین میکند، این مواد شیمیایی ضدنیکوتین باعث میشوند زمانی که سیگار نمیکشید دچار افسردگی و خستگی شوید، با گذر زمان، مغز شروع به پیشبینی زمان سیگارکشیدن شما میکند و در این هنگام اقدام به ترشح مواد شیمیایی ضدنیکوتین میکند.این مواد شیمیایی ضد نیکوتین باعث میشوند شما احساس خستگی و افسردگی کرده و در نتیجه مجدداً سیگار بکشید.اگر غیرسیگاری هستید، به دیگران اجازه ندهید در منزل شما سیگار بکشند، بخصوص زمانی که کودکی در خانه شما حضور دارد.
مزایای ترک سیگار چیست؟
ترک سیگار بهترین عملی است که افراد سیگاری میتوانند برای بهبود سلامت خود انجام دهند. بسیاری از اثرات مصرف تنباکو میتواند با قطع سیگار کاهش پیدا کند و فواید ترک میتواند به سرعت پدیدار شود.
در چند روز اول پس از ترک، فشارخون کاهش مییابد، سطح دیاکسیدکربن خون پایین میآید و خطر حمله قلبی کاهش پیدا میکند، فقط طی ۱۲ ساعت بعد از ترک سیگار مونواکسید کربن در بدن شما تا حد طبیعی پایین میآید و اکسیژن موجود در خونتان تا سطح طبیعی بالا میرود، ۴۸ ساعت بعد از ترک سیگار نیکوتین بدن شما تمام میشود و حس چشایی و بویایی شما به سطح معمول باز میگردد.
دو تا سه هفته پس از ترک سیگار فرد متوجه میشود که میتواند بدون احساس ضعف و خستگی به فعالیت بدنی و ورزشی بپردازد، این زمانی است که بیشتر افراد نشانههای ترک نیکوتین را پشت سر گذاشتهاند.
تقریباً بعد از یک ماه، ریهها شروع به بازسازی خود میکنند و عملکرد خود را بهبود میبخشند، بعد از یک سال انرژی افزایش مییابد، گردش خون بهبود پیدا میکند، عملکرد ریوی بهبود مییابد، سرفه و خس خس کاهش پیدا کرده و عفونتهای تنفسی کاهش پیدا میکنند.بعد از دو سال خطر مرگ ناشی از بیمارهای قلبی ریوی نسبت به یک فرد سیگاری فعال، نصف شده و خطر سکته مغزی کاهش مییابد.با ادامه ترک سیگار بعد از پنج تا ۱۵ سال خطر سکته قلبی در شما تقریباً مشابه افرادی میشود که هرگز سیگار نکشیدهاند، پس از این مدت خطر مرگ نابهنگام به طور معناداری پایین میآید.علاوهبرآن خطر سرطان دهان و سرطان مثانه به نصف میرسد، خطر سرطان مری کاهش مییابد و به همین ترتیب خطر سرطانهای حنجره، کلیه، گردن رحم و لوزالمعده کاهش چشمگیری پیدا میکنند. این خطر با گذشت زمان بیشتر کاهش می یابد.
انتهای پیام/*
بازگشت به ابتدای صفحه