یاددشت | زهرا دلاوری پاریزی

عاشور حماسه‌ی جاودان مقاومت و درس آزادگی برای جهان / زینب (س)؛ پرچمدار نهضت حسینی و الگوی مقاومت زنانه

عاشورا، فراتر از یک واقعه تاریخی، حماسه‌ای است که هر سال با زبانی نو، فریاد می‌زند هیچ ظلمی پایدار نیست. قیام کربلا، نماد مقاومت در برابر ستم و سکوت است که امروز، در جبهه‌های مقاومت منطقه، از لبنان تا غزه، با همان روحیه حسینی، تجلی یافته است.
عاشور حماسه‌ی جاودان مقاومت و درس آزادگی برای جهان / زینب (س)؛ پرچمدار نهضت حسینی و الگوی مقاومت زنانه
1404/04/26 - 08:22
تاریخ و ساعت خبر:
268864
کد خبر:
به گزارش خبرگزاری زنان ایران - قم - «السَّلاَمُ عَلَیْکَ یَا مَوْلاَیَ یَا أَبَا عَبْدِاللَّهِ وَ رَحْمَةُ اللَّهِ وَ بَرَکَاتُهُ‌ أَشْهَدُ أَنَّکَ قَدْ أَقَمْتَ الصَّلاَةَ وَ آتَیْتَ الزَّکَاةَ وَ أَمَرْتَ بِالْمَعْرُوفِ وَ نَهَیْتَ عَنِ الْمُنْکَرِ وَ تَلَوْتَ الْکِتَابَ حَقَّ تِلاَوَتِهِ وَ جَاهَدْتَ فِی اللَّهِ حَقَّ جِهَادِهِ وَ صَبَرْتَ عَلَي الْأَذَي فِی جَنْبِهِ مُحْتَسِباً حَتَّي أَتَاکَ الْیَقِینُ‌ أَشْهَدُ أَنَّ الَّذِینَ خَالَفُوکَ وَ حَارَبُوکَ وَ الَّذِینَ خَذَلُوکَ وَ الَّذِینَ قَتَلُوکَ مَلْعُونُونَ عَلَي لِسَانِ النَّبِیِّ الْأُمِّیِ‌ وَ قَدْ خَابَ مَنِ افْتَرَي لَعَنَ اللَّهُ الظَّالِمِینَ لَکُمْ مِنَ الْأَوَّلِینَ وَالْآخِرِینَ وَ ضَاعَفَ عَلَیْهِمُ الْعَذَابَ الْأَلِیمَ‌«
عاشورا یک حماسه‌ی جاودان است و تنها یک واقعه تاریخی نیست؛ حماسه‌ای است که هر سال با تازه‌ترین زبان، فریاد می‌زند هیچ ظلمی پایدار نیست. قیام کربلا، نماد مقاومت در برابر ظلم و تحجر و اعتراض به سکوت در مقابل ستم است؛ که امروز، بیش از هر زمان دیگری زنده است. تأسی به عاشورا محور مقاومت را تأسیس و پرچم مبارزه با استکبار را برافراشته است.
امام حسین(ع) با ۷۲ یار وفادار، در برابر لشکر هزاران نفری یزید ایستاد. او می‌دانست شکست نظامی خواهد خورد، اما می‌خواست به جهان ثابت کند که «مرگ با عزت، بهتر از زندگی با ذلت است» (مقتل مقرم، ص ۲۵۶) و با این جملات خطاب به لشکر یزید «اگر دین ندارید، آزاده باشید!» خواست نشان ‌دهد که او حتی برای کسانی که به دین او معتقد نبودند، ارزش‌های انسانی و آزادگی را یادآوری می‌کرد. امروز هم مقاومت حزب‌الله لبنان، انصارالله یمن، و مجاهدان فلسطینی، همان روحیه عاشورایی را دارد؛ آنها با وجود محاصره و جنگ نابرابر، تسلیم نمی‌شوند، چون می‌دانند حق همیشه پیروز است.
از سوی دیگر، یزید نماد حکومت فاسد و دست‌نشانده بود؛ همان‌گونه که امروز رژیم‌های وابسته به آمریکا و صهیونیسم در منطقه وجود دارند و امروز محور مقاومت با نگاه به همان امام با دست خالی در برابر رژیم صهیونیستی و آمریکا ایستاده است.
انقلاب ایران به رهبری امام خمینی برگرفته از همین قیام بود؛ که امام خمینی(ره) می‌فرمود: « ما هر چه داریم از عاشوراست» (صحیفه نور، جلد ۱۴). این یعنی روح قیام حسینی، الگوی مبارزه با استکبار در هر زمان است. استقامت یمن علیه متجاوزان سعودی، یا مقاومت غزه در برابر صهیونیست‌ها، همان روحیه عاشورایی است که می‌گوید حتی اگر اسلحه نداری، اما ایمان و اراده‌ات قوی باشد، پیروزی‌ات حتمی است.
آری امام حسین(ع) فقط برای شیعیان نیامد؛ او برای همه آزادگان جهان قیام کرد. امروز نیز مقاومت، تنها به یک مذهب یا کشور محدود نیست؛ بلکه جبهه واحدی از لبنان تا یمن و فلسطین شکل گرفته است. حتی مثل گاندی هم می‌گوید: رهبر من حسین پیشوای آزادگان جهان است.
حضور حر بن یزید ریاحی از فرماندهان لشکر یزید که به امام پیوست، نشان می‌دهد که حق،
مرز نمی‌شناسد. همکاری ایران، سوریه، حزب‌الله و انصارالله، نشان‌دهنده همبستگی امت اسلامی در برابر دشمن مشترک است. کربلا به ما یادآوری می‌کند که ظلم همیشه شکست می‌خورد، حتی اگر شرایط بسیار سخت باشد و فشارهای اقتصادی و جنگ روانی دشمنان، استخوان‌هایت را بشکند؛ روح عاشورا به ما می‌گوید: صبر کنید، پیروزی نزدیک است، چه بکشید و چه کشته شوید به رستگاری خواهید رسید.
قیام امام حسین(ع) یک استراتژی همیشگی برای مبارزه با ظلم است. امروز، محور مقاومت، پرچم‌دار
این راه است و هر مجاهدی در فلسطین، یمن یا لبنان، ادامه‌دهنده راه اباعبدالله(ع) است. این راه تا شکست کامل ظلم ادامه دارد.
آن‌چه بیان شد فقط در همان برهه‌ی تاریخی می‌ماند اگر در طول تاریخ زنده و بزرگ داشته نمی‌شد. راویان غیور عاشورا جهاد عظیمی کردند تا عاشورای هر سال مثل عاشورای سال 60 هجری پرشور و پرحرارت باد.
زینب(س)، اسطوره‌ی زن جاودانگی عاشوراست. عاشورایی که تنها یک نبرد نماد؛ بلکه تبدیل شد به یک انقلاب فرهنگی در جامعه‌ی دورشده از اسلام واقعی که با حضرت زینب(س)، جاودانه شد. اگر امام حسین(ع) با خون خود عاشورا را آفرید، زینب(س) با کلام و استقامت خود، آن پرچم را تا امروز تاریخ بلند کرد و آن را به همان هدایت‌بخشی زنده نگاه داشت.
همان گونه که در زیارت حضرت زینب سلام الله علیها می‌بینیم: «السَّلامُ علیکِ یا مَن ظَهَرَت مَحَبَّتُها لِلحُسَینِ المَظلوم فِی مَوارِدِ عَدیدةٍ وَ تَحَمَّلَت المَصائِبَ المُحرِقَةَ لِلقُلوبِ مَعَ تَحَمُّلاتٍ شَدیدَةِ السَّلامُ علیکِ یا مَن حَفِظَتِ الإِمام فِی یَومِ عاشُوراءَ فی القَتلا وَ بَذَلَت نَفسَها فی نَجاةِ زَین العابِدین فِی مَجلِسِ أَشقَی الأَشقِیاءِ وَ نَطَقَت کَنُطقِ عَلِیٍّ علیه السلام فِی سَکَکِ الکوفةِ وَ حَولَها کَثیرٌ مِنَ الأَعداءِ»، ایشان پس از شهادت امام حسین(ع)، زینب(س) چند مأموریت تاریخی بر دوش داشت: اول فرماندهی لشکر به ظاهر شکست خورده‌ی حسین ع و حفاظت از اهل بیت بود که با آن همه داغ و مصیبت و جراحت یک شگفتی برای تمام تاریخ آفرید. بعد از این ماموریت طاقت فرسا حالا بانو زینب باید تهدید را تبدیل به فرصت کند؛ لذا با افشای جنایت یزید در کاخ ابن زیاد و یزید، با خطبه‌های آتشین، چهره واقعی حکومت اموی را برملا کرد:«ای یزید! این جرمی که مرتکب شدی، گمان کردی با کشتن حسین(ع)، عزت ما را شکستی؟».
سپس برای همیشه‌ی تاریخ، چراغ عاشورا را با عزاداری و نقل مصائب و یاد شهدا روشن و پرنور نگاه داشت.
و دست آخر امام سجاد(ع) را در سخت‌ترین شرایط حمایت و تأیید کرد تا مکتب حسینی از طریق سلسله‌ی امامت ادامه یابد. زینب(س) صبری انقلابی داشت؛ در اسارت، با این‌که ظاهرش ذلت را تداعی می‌کرد اما هر قدمش اعتراض و عزت بود که فرمود: «ما رضیتُ بالذلّ» (ذلت را نپذیرفتم). زینب(س) در اسارت، اختلافات قبیله‌ای را کنار زد و همه را زیر پرچم «یا لثارات الحسین» متحد کرد. امروز او به راستی حلقه وصل عاشورا، مقاومت و حق‌طلبی در هر جای جهان است. از کربلا تا غزه، همان‌گونه که زینب(س) اسارت را به تریبون تبدیل کرد، امروز نیز مادران و زنان جبهه‌ی مقاومت، رسانه‌های جهانی را به میدان افشاگری کشانده‌اند. خون حسین(ع) در رگ‌های فرزندان امت اسلام و حق‌طلبان جهان به اندازه‌ی بهره داشتن از حقیقت، جاری است و زینب(س) الگویی است که به ما می‌آموزد: رنج امروز، پیروزی فردا را می‌آفریند. از زینب(س) تا مادران شهیدان، یک پیام مشترک است: «عاشورا هرگز نمی‌میرد». در لبنان و فلسطین، در ایران و عراق و یمن، مادران شهدای حزب‌الله، مادر شهید عماد مغنیه، فرزندان شهدا و همسرانشان با حضور در میدان مقاومت، با تأسی به زینب سلام الله علیها، پیام مقاومت را زنده نگه می‌دارند. مادران شهدای غزه،
با وجود محاصره، هر سال در عزاداری عاشورا تا اربعین شرکت می‌کنند تا بگویند ما هم در سایه‌ی حسین علیه السلام زنده‌ایم. مادران اسرا و جانبازان مقاومت، علاوه بر حضور مقتدرانه در خط مقدم، در رسانه‌ها فریاد می‌زنند تا جنایات رژیم صهیونیستی را جهانیان ببینند.
در ایران هم بانوان غیور ایرانی هم سال‌ها در مبارزات انقلابی دوشادوش مردان، در دفاع مقدس
و هم در تربیت نسل مقاوم به زینب س اقتدا کرده‌ و صحنه را خالی نگذاشته‌اند. امروز هم در تجاوز آشکار رژیم صهیونیستی پیش چشم شورای حقوق بشر و همه‌ی کشورهای بی‌غیرت جهان متمدن، چنان عظمتی از خود نشان دادند که جهان مبهوت این رشادت و ایستادگی شده است. مراسم تشییع شهیدان حمله صهیونیستی (تیر ۱۴۰۴)، مادران با در دست گرفتن عکس فرزندانشان، همانند زینب(س)، پیام شهیدان را فریاد زدند؛ خون و جان و فرزندانمان فدای حسین علیه‌السلام؛ چراکه بهای عزت و مردانگی بزرگ است. خانواده‌های شهدای ایران در پیام‌های خود، مقاومت فلسطین را جبهه واحد امت اسلامی می‌خوانند و فرزندان خود را با فرهنگ شهادت بزرگ می‌کنند و آن‌ها را سربازان قدس می‌نامند. خواهران شهدا، نیز مانند زینب(س)، در دانشگاه‌ها و شبکه‌های اجتماعی، روایت مقاومت را منتشر می‌کنند.
همان‌گونه که حضرت زینب(س) در اوج مصیبت فرمود: «ما رأیتُ إلّا جمیلاً» این نگاه، امید را در دل تاریخ کاشت. امروز هم مادران شهدای یمن با وجود قحطی، می‌گویند: فرزندانمان فدای حق‌طلبی و مظلومان جهان و آزادی قدس. چراغ نهضت کربلا امروز در دست مادران، همسران، دختران و خواهران شهدای حقیقت و مقاومت در فلسطین، یمن، لبنان و ایران است که همان نقش حضرت زینب سلام الله علیها را ایفا می‌کنند و با حفظ یاد شهیدان، انتقال پیام مقاومت و افشای جنایت دشمن امتداد خط کربلا هستند.
سلام علی قلب زینب الصبور؛ سلام بر زینب که تاریخ را شفاف و طاهر و از نو نوشت. السَّلامُ علیکِ أَیَّتُهَا البَعیدةُ عَن الأَوطانِ السَّلامُ علیکِ أَیَّتُهَا الأَسیرَةُ فِی البُلدان السَّلامُ علیکِ أَیَّتُها المُتَحَیِّزَةُ فِی خَرابَةِ الشّام السَّلامُ علیکِ أَیَّتُها المُتَحَیِّرَةُ فِی وُقُوفِکَ عَلی جَسَدِ سَیِّدِ الشُّهَداءِ وَ خاطَبَتِ جَدَّکِ رَسولَ اللهِ (صَلّی الله علیهِ وَآلِهِ) بِهذا النِّداءِ صَلَّی عَلیکَ مَلیکُ السَّماءِ هذا حُسَینٌ بِالعَراءِ مَسلُوبُ العِمامَةِ وَ الرِّداءِ مُقَطَّعُ الأَعضاءِ وَ بَناتُکَ سَبایا وَ إِلَی اللهِ المُشتَکی وَ قالَت خَتَمَ لاِوَّلِنا بِالسَّعادَةِ وَالْمَغْفِرَةِ، وَلاِخِرِنا بِالشَّهادَةِ وَالرَّحْمَةِ اِنَّهُ رَحیمٌ وَدُودٌ، وَهُوَحَسْبُنا وَنِعْمَ الْوَکیلُ
درود بر تو باد ای بانوی دور از وطنها، درود بر تو باد ای بانوی به اسارت رفته در شهرها و سرزمینها،
درود برتو باد ای بانویی که جای گرفتی در ویرانه شام، درود بر تو باد ای بانوی سرگردان به هنگام توقف نمودن و ایستادنت بر بالای بدن سرور شهیدان، خطاب کردی به جدّت پامبر خدا که درود خدا بر او و خانواده اش باد به این نداء: که درود فرستادند بر تو فرشتگان آسمان، این است حسین در بیابان که از تنش ربوده اند عمامه و عبا را، اعضای او پاره پاره است، دختران تو اسیرانند و به سوی خداست شکایت و گله.
و گفت که پایان نخستین فرد ما (پیامبر(صلی الله علیه وآله) را سعادت و آمرزش و سرانجام آخرین فرد ما (امام حسین(علیه السلام) را شهادت و رحمت قرارداد. اوست پروردگار بسیار مهربان و او ما را کفایت می کند و خوب نماینده‌ای است.

بازگشت به ابتدای صفحه بازگشت به ابتدای صفحه
برچسب ها:
عاشورا ، مقاومت ، ایثار ، الگوی مقاومت ، سبک زندگی عاشورایی ، زیبب سلام الله ، الگوی زینبی ، آزادگی ، مقاومت زنانه
ارسال نظر
مخاطبان گرامی، برای انتشار نظرتان لطفا نکات زیر را رعایت فرمایید:
1- نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
2- نظرات حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های اسلامی منتشر نمی‌شود.
3- نظرات بعد از بررسی و کنترل عدم مغایرت با موارد ذکر شده تایید و منتشر خواهد شد.
نام:
ایمیل:
* نظر:
باشگاه نویسندگان
V
آرشیو