شیر مادر دارای خواص فوق العاده ای برای نوزاد است اما در مواردی شیردهی به نوزاد کار درستی نیست و اینکار توسط پزشک برای مادران ممنوع می شود.
به گزارش خبرگزاری زنان ایران -
به گزارش خبرگزاری زنان ایران از کرمانشاه - شیردهی و تغذیه با شیر مادر فواید سلامتی کوتاه و بلند مدت برای مادر و نوزاد دارد. این مزایا برای نوزاد شامل کاهش عفونت ها، مصونیت در برابر بیماری ها، کاهش خطر سندرم مرگ ناگهانی نوزاد ،کاهش خطر چاقی ،کاهش خطر دیابت و تامین نیازهای تغذیه ای در حال تغییرنوزادان می باشد . در مادران نیز شیردهی با کاهش وزن سریعتر، کاهش خطر افسردگی، کاهش خطر ابتلا به سرطان پستان و کاهش خطر بیماری های مزمن همراه است . در حالی که شیر انسان کامل ترین شکل تغذیه را برای نوزادان، از جمله نوزادان نارس و بیمار را فراهم می کند، در موارد زیر شیردهی و تغذیه با شیر مادر توصیه نمی شود.
دکتر الهام شریفی ذهابی درباره موارد مطلق یا نسبی منع شیردهی چنین اظهار داشتند : مادر مبتلا به HIV که تحت درمان ضد رتروویروسی ART نیست، یا تحت درمان ART است اما سرکوب ویروسی پایدار در طول بارداری (حداقل در طول سه ماهه سوم) و یا در زمان زایمان حاصل نشده است یا سرکوب ویروس پس از زایمان ماندگار نبوده منع شیردهی طبق نظر پزشک دارد. اگر مادری با بار ویروسی قابل تشخیص شیردهی را انتخاب کند، مراقبین سلامت باید راهنماییهایی در مورد پیشگیری از ARV و آزمایش HIV برای نوزاد ارائه دهند .
مادرانی که مشکوک به ابتلاء به ویروس ابولا هستند و یا ایتلاء آنها تایید شده است.نباید شیر بدهند چون خطر انتقال ویروس از طریق شیرمادر به شیرخوار وجود دارد.
وی با توجه به اینکه سوء مصرف مواد و مشروبات الکلی و دخانیات نیز از مواردی هستند که منع مصرف شیر در نوزادان را به همراه دارد ادامه داد : شیردهی در مادرانی که از مشروبات الکلی و داروهای غیرقانونی مانند انواع مواد مخدر، کوکائین، فن سیکلیدین استفاده می کنند اثرات نامطلوبی بر سلامت کودک می گذارد. برای مادرانی که مصرف مواد مخدر یا سایر مواد را قطع کرده اند و تحت درمان نگهدارنده با متادون یا بوپرنورفین پایدار هستند، تشویق شیردهی با نظر پرشک توصیه می شود و نیز مصرف سیگار در دوران شیردهی می تواند باعث انتقال مواد شیمیایی مضر از طریق شیر مادر یا از طریق قرار گرفتن در معرض دود سیگار به بدن نوزاد شود. مادرانی که از سیگار استفاده می کنند صرف نظر از فواید شیردهی باید تشویق به ترک آن سیگار شوند .
شریفی تصریح کرد : بیماری تب مالت نیز باعث قطع موقت شیردهی در ماردان مبتلا به بروسلوز یا تب مالت تا اعلام نظر پزشک توصیه می شود.
ا
ین متخصص تغذیه درباره برخی داروها که منع شیر دهی دارند نیز ماردی را بیان کردند : مادرانی که تحت درمان با داروهای سایکوتوکسیک مانند سيکلو فسفاماید ، سیکلوسپورین، دوکسوروبيسين یا متو تروکسات هستند ممکن است نیاز به منع مطلق یا نسبی شیردهی داشته باشند.
به طور کلی ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی باید خطرات و مزایای تجویز دارو برای مادران شیرده را با در نظر گرفتن مواردی مانند نیاز مادر به دارو، اثرات بالقوه دارو بر تولید شیر، مقدار دارویی که به شیر منتقل می شود، میزان جذب خوراکی دارو توسط نوزاد، اثرات نامطلوب بالقوه بر روی شیرخوار، سن نوزاد و میزان تغذیه با شیر مادر بسنجند.
دکتر الهام شریفی عنوان کرد : در مادرانی که در معرض پرتوهای رادیواکتیو هستند ممکن است نیاز به قطع موقت شیردهی باشد. در مواردی که تماس طولانی با اشعه اجتناب ناپذیر است منع شیردهی نیز به مدت طولانی تری توصیه می شود. پرتودرمانی پستان ممکن است به بافت حساس پستان آسیب برساند لذا در بارداری بعدی شیردهی از پستان اشعه دیده مشکل ساز خواهد بود. در مادرانی که عفونت ویروس هرپس سیمپلکس فعال(HSV) با ضایعات موجود بر روی سینه دارند نیز منع موقت شیردهی توصیه می شود . توجه شود در صورتی که ضایعات روی سینه مبتلا جهت انتقال آلودگی به طور کامل پوشانده شود مادر میتوانند مستقیماً از پستان سالم شیر بدهند.
و
ی درباره بیماری سل ریوی ، ویروس آبله مرغان ، گالاکتوزمی و اختلالات متابولیک چنین اظهار داشتند :به علت نگرانی از سرایت سل از طریق تماس نزدیک با مادر ، زنانی که سل فعال ریوی دارند تا دو هفته پس از شروع درمان آنتی بیوتیکی مؤثر ، نباید به نوزاد شیر بدهند . پس از دو هفته در صورت تشحیص پزشک مبنی بر ناقل نبودن مادر شیردهی می تواند شروع شود.
در صورتی که مادر 5 روز قبل تا دو روز بعد از زایمان به ویروس آبله مرغان مبتلا شود. در این زمان مادرباید از نوزاد خود جدا نگه داشته شوند، اما می توان از شیر دوشیده آنها برای تغذیه استفاده کرد.
شیرخوار مبتلابه گالاکتوزمی کلاسیک (کمبود گالاکتوز1 فسفات یوریدیل ترانسفراز) نمیتواند شیر حاوی لاکتوز را هضم کند و چون لاکتوزکربوهیدرات اصلی شیر مادر و شیر گاو است این شیرخواران نباید از شیرمادر و شیر گاو دارای لاکتوز استفاده کنند .
شیرخواران مبتلا به سایر اختلالات متابولیک ممکن است شیر انسان را تا حدی تحمل کنند . ولی این توصیه به دریافت پروتئین مورد نیاز و سایر فاکتورها نیز بستگی دارد .
انتهای خبر : / گل