در گفت وگو با بانوی فعال مسجدی مطرح شد:

راهکارهای جذب جوانان به مسجد و اهمیت حضور آنها در مساجد / نقش مهم مسجد در قوام شخصیت و شکل گیری هویت جوانان

یک بانوی فعال مسجدی گفت: مسجد با توجه به اینکه محل عبادت است و عبادت یک نیاز طبیعی و فطری بشر است و مسجد میتواند با برنانه ریزی صحیح به نوعی به این نیاز نوجوان و جوان پاسخ دهد، باعث قوام شخصیت این نوجوان شود وقتی یک نوجوان از نظر شخصیتی قوام داشته باشد قطعا هویت خود را از مسجد پیدا میکند
راهکارهای جذب جوانان به مسجد و اهمیت حضور آنها در مساجد / نقش مهم مسجد در قوام شخصیت و شکل گیری هویت جوانان
1402/06/08 - 12:06
تاریخ و ساعت خبر:
173130
کد خبر:
به گزارش خبرگزاری زنان ایران - اذربایجان شرقی : مقام معظم رهبری به کرات درباره اهمیت مسجد در تربیت جوانان انقلابی ، تحکیم بنیان خانواده، کانون مقاومت .. و لزوم جذب جوانان به این پایگاه مهم که بنابر قول ایشان بر محور ذکر و نماز است، تأکید داشته اند. شاید بتوان گفت در کشور ما متأسفانه مساجد در جذب جوانان آنقدری که شایسته و بایسته است نتوانسته اقدمات درخوری انجام دهد ، گویی برخی از متصدیان این امر به اهمیت این موضوع واقف نیستند یا راهکارهای آن را به خوبی نمی دانند .
مقام معظم رهبری می فرمایند: « راه جذب جوانها(به مساجد) تصرّف دل جوان است. دل جوان یک قیامتی است، اوضاعی است. گرایش جوان به معنویّت یکی از آن رازهای بزرگ الهی است. یک حرف معنوی را برای امثال بنده که بگویند، خب گوش میکنم، حدّاکثر اندکی تأثّر پیدا میکنم، [امّا] همان حرف را به یک جوان بزنند، منقلب میشود، از این رو به آن رو میشود. دل جوان حقیقت‌پذیر است، دل جوان به فطرت الهی نزدیک است؛ فِطرَتَ اللهِ الَّتی فَطَرَ النّاسَ عَلَیها.(۱) دل جوان با نصایح و مطالب معنوی و سلوکی و عرفانی اُنس پیدا میکند، زود اُنس پیدا میکند، زود دلباخته و دلبسته میشود؛ جاذبه‌ی جوانها اینها است. شما سخن را، حرف را، اقدام را با معنویّت، با عرفان واقعی، نه عرفانهای تخیّلی و توهّمی و صوری، یک مقداری آمیخته بکنید، خواهید دید جوان چطور مجذوب میشود و می‌آید. جاذبه‌ی جوان در مسجد اینها است. وَالّا حالا یک وسیله‌ی بازی هم آنجا فراهم کردیم، گذاشتیم، خب اگر بنا است برای بازی بیاید، برود در باشگاه بازی کند.۱۳۹۵/۰۵/۳۱»
برای بررسی بیشتر جایگاه مسجد در جامعه و نقش آن در پیشبرد اهداف تربیتی با " مریم آبزن " یکی از بانوان فعال در هیأتی و مسئول شورای هیات مذهبی بانوان شهرستان تبریز گفت وگویی انجام داده ایم .


لطفا خودتان را بصورت کامل معرفی کنید؟

من مریم آبزن متولد ۱۳۳۶ کارشناس ارشد و با سابقه ۳۰ ساله کار فرهنگی و مذهبی و هیتیی، در حال حاضر خودم دارای هیات می باشم و به مدت ۱۲ سال مسئولیت شورای هیات مذهبی بانوان شهرستان تبریز عهده دار هستم و الحمدالله اگر خدا قبول کند توفیق داریم که در خدمت هیات مذهبی باشیم.
نقش مسجد در شکل گیری هویت اجتماعی نوجوانان و جوانان را بفرمائید؟
عرض کنم که مسجد با توجه به اینکه محل عبادت است و عبادت یک نیاز طبیعی و فطری بشر است و مسجد میتواند با برنانه ریزی صحیح به نوعی به این نیاز نوجوان و جوان پاسخ دهد، باعث قوام شخصیت این نوجوان شود وقتی یک نوجوان از نظر شخصیتی قوام داشته باشد قطعا هویت خود را از مسجد پیدا میکند برای اینکه مسجد زیارتگاه خود خدا است و این ارتباط فطری با خداوند، باتوجه به نیاز فطری بشر میتواند این نوجوان رو فردی هویت دار یک فردی که راهش رو پیدا کرده و یک فردی که توانسته در یک خط و صراط مستقیم حرکت کند و لغزشی نداشته باشد ، تحویل جامعه دهد.

تاثیر نقش مسجد در نجات جوانان از تهاجم فرهنگی؟

قطعا مسجد محل سجده هست، اوج عبادت و بندگی. آن دسته کسانی که در مسجد حضور دارند معمولا افراد وارسته هستند چه در محله و چه در مراکز علمی، وقتی نوجوان و جوان در کنار اینگونه افراد قرار میگیرند رفتار و کردار این افراد و عملکردشان به عنوان الگوهای عملی ملکه ذهن نوجوان و جوان قرار میگیرند لذا ما میتوانیم با توجه به وضعیت فعلی دنیا و تهاجم فرهنگی و وضعیت فضای مجازی براساس موازین اجتماعی تربیتی و پرورشی برنامه های مناسبی در مساجد برنامه ریزی کنیم برای اینکه روح و روان نوجوان و جوان بکر می باشد هر محصولی رو ما بکاریم برای اینکه فعلا علفزار و علف های هرز رشد نکردن ما میتونیم محصول رو درو کنیم بنابرین اگر ما برنامه های مناسب داشته باشیم وقت های مناسبی که جوان بیکار هست، جوانان ایام تعطیلات تابستان یا در ایام فراغت هستند در مسجد برنامه ریزی صحیح انجام دهیم قطعا این جوان قسمتی از انرژیش در مسجد به هرحال تلف میکند و وقتی برای اینکه در فضای مجازی گشت و گذر کند و در صفحات و فضای غیر اخلاقی قرار بگیرد پیدا نمیکند بنابراین مسجد میتواند با برنامه ریزی صحیح و طبق نیازجوانان و با توجه به نیاز مخاطبان آن مسجد میتواند از تهاجم فرهنگی جلوگیری کند.

نقش امامان جماعت در جذب جوانان و نوجوانان به مسجد؟

به هر حال از صدر اسلام مسجد محل آشنایی با درد و رنج ها ومشکلات اجتماعی و اهالی محل بوده
اگر امام جماعت مسجد در گفتار و عمل خود نشان دهد که مسجد فقط برای مسائل عبادی و نماز و روزه نیست و محل حل مشکلات نوجوانان و جوانان و اهالی محله هست و رهبری اجتماعی این حرکت اجتماعی را برعهده بگیرد البته با علم، میتواند جوانان را به مسجد جذب کند، موصوع مهمی که در مورد امام جماعت من طبق تجربه ام میتوانم عرض کنم امام جماعت علاوه بر که به هرجال به عنوان روحانی مسجد حضور دارد باید آشنا به علم ارتباط با جوانان باشد، دارای بیان شیوا، خلاقیت و ابتکار و مهمتر از همه برخورد بسیار نرم و عالمانه با نوجوان و جوان باشد. اگر نوجوان و جوان بتواند با امام جماعت ارتباط برقرار کند قطعا هر جایی در موردی اگر هم انتقادی، امر به معروفی و نهی از منکری به جوان انجام دهد، این جوان هم قطعا جواب مثبت می دهد برای اینکه قبلا این ارتباط عاطفی و ارتباط روحی بین امام جماعت و جوان برقرار شده است و امروزه قطعا عرض کنم که نقش امامان جماعت به عنوان مربیان پرورشی مساجد ، نقش بسیار مهمی خواهند داشت و به این موضوع باید ما دقت کنیم.

خانواده ها چه نقشی در حضور نوجوانان و جوانان در مساجد دارند و متولیان مسجد چه نقشی در حفظ و تثبیت آن ها دارند؟

قطعا اولین اجتماع بشری خانواده است و منکر این مورد نیستیم و معلمان این اجتماع کوچک بشری پدر و مادر هستند به عنوان الگوهای عملی و همان طور که یک پدر و مادر به پوشاک، بهداشت و واکسیناسیون فرزندانشان فکر میکنند قطعا باید به فکر غذای روح کودک هم باشد، نوجوانش، جوانش باشد. فرزندانش را در مقابل تهاجم فرهنگی و افکار مزاحم واکسینه بکند و نقش پدر و مادر بسیار مهم است، باز هم مسجد در کنار پدر و مادر میتواند که این نقش را پررنگ تر بکند با دستوراتی که در جلسات مختلف با پدر و مادر دهد با مسائل تربیتی و دینی یادآوری کند در مورد نقش پدر و مادر و اثر گذاری پدر و مادر به عنوان الگوهای عملی . من عرض کنم که بزرگترین مسئله این است که ما این فرهنگ را اگر ایجاد بکنیم که پدران و مادران بتوانند که با فرزندانشان در مساجد حاضر شوند برای اینکه اگر فرزندی از دوران کودکی در مسجد حاضر باشد و خاطرات خوبی از مسجد در ذهنش نقش بندد قطعا در دوران نوجوانی و هم چنین در دوران جوانی در مسجد حضور پیدا میکند و بعدها از افراد موثری در مسجد خواهند شد. بنابراین همانطور که قرآن کریم میفرمایید: وقتی به مسجد میایید با زینت های خود بیایید در بعصی از تفاسیر نوشتند که منطور از این زینت شامل اولاد و خانواده هم می شود بهتر است که پدران و مادران ارتباط کودکان و نوجوانان و جوانان با مسجد را خودشان هموار کنند با ارتباط با مساجد و گرفتن الگوهای مناسب و دستورات مناسب برای تربیت دینی فرزندانشان و یکی از بهترین محل های تربیت دینی مجالس اهل بیت می باشد ، مجالس اهل بیتی که فقط به عزاداری خلاصه نشده بلکه این مجالس اهل بیت که عموم مردم میایند از هر طیف رنگ و به قول معروف از هر عقیده ای ، امیدوارم که ما بتوانیم الگوها و نسخه های خوب تربیتی به دست مردم برسانیم
هیات امنای مساجد نقش بسیار مثبتی میتواند در مسجد داشته باشند برای اینکه هیات امنای مسجد برنامه های مسجد را رصد میکنند میتوانند نظم خاصی به مساجد بدهند به مسائل نوجوانان و جوانان همت کنند محل های خوبی برای حضور کودکان هیات امنا تدارک ببینند الحمد الله بلاخره برای مساجد هزینه های خوبی انجام می شود و صرفا نقش هیات امنا به عنوان مسائل مالی مسجد هماهنگ کند، نیست هیات امنای مسجد باید بیشترین انرژی و بیشترین هزینه برای مسائل فرهنگی اختصاص دهد و قطعا عالم بودن این افراد ، افرادی باشند که موثر بوده و افرادی که علمش مربوط به این حیطه باشد و افرادی که در محله به خوشنامی معروفند و مردم به این افراد اعتماد کند نقش بسیار مهمی برای جذب مسجد دارد .

انتهای پیام/*

بازگشت به ابتدای صفحه بازگشت به ابتدای صفحه
برچسب ها:
مسجد، کانون تربیت، اهمیت جذب جوانان به مسجد،
ارسال نظر
مخاطبان گرامی، برای انتشار نظرتان لطفا نکات زیر را رعایت فرمایید:
1- نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
2- نظرات حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های اسلامی منتشر نمی‌شود.
3- نظرات بعد از بررسی و کنترل عدم مغایرت با موارد ذکر شده تایید و منتشر خواهد شد.
نام:
ایمیل:
* نظر:
اجتماعی
V
آرشیو