دیابت شایع ترین مشکلات سلامتی در دوران بارداری

در گفت وگو با متخصص زنان و زایمان مطرح شد: دیابت بارداری سراغ کدام یک از زنان می رود؟ / دلایل ابتلا به دیبابت بارداری، خطرات آن و راه های پیشگیری از دیابت دروان حاملگی چیست ؟

یک متخصص زنان و زایمان با اشاره به اهمیت دیابت گفت: این نوع از دیابت را بعضی از خانم ها در طول بارداری می گیرند. بین ۲ تا ۱۰ درصد از خانمهای بارداری که دچار این وضعیت می شوند آن را یکی از شایع ترین مشکلات سلامتی در دوران بارداری میدانند.
در گفت وگو با متخصص زنان و زایمان مطرح شد: دیابت بارداری سراغ کدام یک از زنان می رود؟ / دلایل ابتلا به دیبابت بارداری، خطرات آن و راه های پیشگیری از دیابت دروان حاملگی چیست ؟
1402/08/24 - 10:04
تاریخ و ساعت خبر:
176412
کد خبر:
به گزارش خبرگزاری زنان ایران - آذربایجان شرقی: ملاحت ابراهیم پور،متخصص زنان و زایمان و کارشناس دانشگاه علوم پزشکی تبریز در گفت و گویی ،در باره دیابت بارداری افزود: دیابت بیماری پیچیده است، اما به طور مختصر می توان گفت شخصی به این بیماری دچار می شود که به طور غیر طبیعی حجم قند خون بالایی داشته باشد.
زمانی که انسان غذایی می خورد دستگاه گوارش بیشترین قسمت غذا را به نوعی از قند که گلوکز نامیده می شود، تجزیه می کند. گلوکز وارد جریان خون شده و با کمک انسولین (هورمونی است که بوسیله پانکراس تولید می شد) سلولهای بدن از گلوکز مانند سوخت و تقویت کننده استفاده می کنند.به هرحال اگر بدن انسان به اندازه کافی انسولین تولید نکند یا سلول های بدن نسبت به انسولین واکنش مناسبی نشان ندهد، مقدار زیادی از گلوکز به جای حرکت کردن در سلولها وتبدیل شدن به انرژی در خون باقی می ماند. زمانیکه خانمی باردار است تغییرات هورمونی میتواند واکنش سلولها نسبت به انسولین را کمتر کند.
وی اظهار کرد: برای بسیاری از خانم هایی که قرار است مادر شوند این موضوع یک مشکل بزرگ محسوب نمی شود. هنگامی که بدن به انسولین بیشتر نیاز داشته باشد پانکراس مقدار بیشتری از آن را ترشح می کند. اما اگر پانکراس (لوزالمعده) نتواند خود را با تقاضای افزایش انسولین در طول دوره بارداری مطابقت دهد حجم گلوکز خون خانم باردار بیش از اندازه بالا رفته و منجر به دیابت بارداری میشود.
بیشتر مادرانی که دچار دیابت بارداری می شوند دیابت آنها پس از تولد نوزاد از بین می رود اما چنانچه خانمی در بارداری قبلی خود دچار دیابت بارداری شده باشد احتمال ابتال به این وضعیت در بارداری بعدی افزایش پیدا می کند و پس از آن به شکل دیابت در بدن او باقی خواهد ماند.
ابراهیم پور در ارتباط با شناسایی دیابت بارداری ادامه داد: بهتر است از افزایش وزن مجاز در طول بارداری و میزان وزنی که خودتان در دوران بارداری بدست میاورید با خبر باشید. دیابت بارداری معمولا نشانه خاصی ندارد.
به همین علت تمام خانم های باردار در طول هفته های ۲۴ تا ۲۸ بارداری آزمایش قند خون می دهند. به هر حال چنانچه خانمی در خطر ابتال به دیابت یا نشانه هایی از آن ( مثل وجود قند درادرار ) باشد پزشک متخصص آزمایش تست قند را در معاینات اولیه گرفته و مجدد آن را در بین هفته های ۲۴ تا ۲۸ از بارداری تکرار می کند
اما بعضی ها بیش از دیگران در معرض ابتلا به دیابت بارداری قرار دارند :
-اگر در ادرار خانم ها قند وجود داشته باشد
-خانم هایی که در بارداری قبلی خود به دیابت بارداری مبتلا شده اند
خانمهای چاق و مادرانی که دارای اضافه وزن هستند
-قبلا نوزاد ناقص به دنیا آورده باشند
-اگر در زایمان قبلی نوزاد مرده به دنیا آورده باشند
-چنانچه در بارداری قبلی نوزادی با وزن ۴ یا ۴.۵ کیلو به دنیا آورده باشند
-با مشکل فشار خون بالا مواجه باشند
-سابقه ابتلا به دیابت در خانواده یا اقوام نزدیک وجود داشته باشد
اگر سن خانم باردار بالای ۳۵ سال باشد

وی درباره تاثیر دیابت بارداری بر حاملگی و جنین افزود: بیشتر خانم هایی که در دوران حاملگی دچار دیابت بارداری می شوند نوزادان سالمی به دنیا می آورند. تغییر رژیم و ورزش ممکن است تنها فاکتورهای منظم نگه داشتن قند خون باشند
اما در بعضی موارد درمان از طریق دارو انجام می شود.
نکته مهم این است که سطح قند خون باید به شکل منظم مورد آزمایش قرار بگیرد زیرا کنترل ضعیف دیابت می تواند برای مادر و نوزاد عواقب کوتاه یا بلند داشته باشد.
چنانچه قند خون بیش از اندازه باال باشد گلوکز بسیار بالا در نهایت وارد خون نوزاد می شود.
زمانیکه این اتفاق می افتد پانکراس نوزاد به تولید انسولین بیشتر نیاز پیدا می کند تمام قندهای اضافه و انسولین می تواند علتی باشد تا نوزاد دچار اضافه وزن به ویژه در قسمت بالای بدن شود.
این شرایط می تواند به آنچه که《ماکروزومی》 گفته می شود منجر شود. نوزاد ماکروزومی ممکن است آنقدر بزرگ باشد که نتواند وارد کانال تولد شود. یا اینکه ممکن است سر نوزاد وارد کانال تولد شود اما بدن او به خصوص شانه هایش در کانال گیر کند. در چنین شرایطی که دیستوشی شانه نامیده می شود پزشک متخصص از مانورهای ویژه یا سزارین جهت تولد نوزاد استفاده می کند.
گذشته از این مطلب نوزادانی که به علت حجم بالای قند خون مادر در دوران بارداری دارای چربی زیادی هستند اغلب در دوران کودکی و بزرگسالی نیز دچار اضافه وزن می شوند
متخصص زنان و زایمان در کنترل قند نوزاد بیان نمود: مدت کوتاهی پس از تولد ممکن است قند خون نوزاد پایین باشد. علت آن این است که هنوزبدنش برای آنکه به گلوکز اضافه مادر واکنش نشان دهد انسولین اضافه تولید می کند. این شرایط زمانی پیش میاید که سطح قند خون مادر در طول بارداری به ویژه در هنگام زایمان بالابرود.
تیم اتاق عمل در زمان متولد شدن نوزاد قند خون نوزاد را آزمایش می کند و این آزمایش را از طریق گرفتن یک قطره خون از پاشنه پای نوزاد انجام می دهند. نوزاد بلافاصله پس از تولد می تواند غذا بخورد و ترجیحا بهتر است از شیر مادر برای تغذیه اواستفاده شود زیرا شیر مادر ازافت قند خون نوزاد جلوگیری می کند.
آزمایش قند خون نوزاد می تواند از مشکلات جدی مانند تشنج- کما- آسیب های مغزی که ممکن است در اثر کم توجهی اتفاق بیافتد جلوگیری کند. اگر قند خون مادر به خوبی تحت کنترل قرار نگیرد ممکن است نوزاد در هنگام تولد در خطر مشکلات تنفسی قرار بگیرد. این مشکل بویژه برای نوزادانی که زودتر از موعد به دنیا می آیند رخ می دهد. از دیگر مشکلاتی که در اثر کنترل ضعیف قند خون مادر ممکن است برای نوزاد به وجود بیاید زردی و افزایش خطر پلی سیتمی ( نوعی بیماری خونی است که در آن مغز استخوان بیش از حد مورد نیاز گلبول قرمز میسازد) و هیپوکلسمی (کمبود کلسیم در خون) است . همچنین عملکرد قلب نوزاد نیز تحت تاثیر قرار می گیرد مطالعات اخیر نشان داده است که بین دیابت بسیار بالای بارداری و تولد نوزاد مرده در ۲ ماه آخر بارداری ارتباط وجود دارد. در نهایت خانم های بارداری که دچاردیابت بارداری هستند در خطر ابتال به پره اکلامپسی به ویژه آنهایی که قبل از بارداری بسیارچاق بوده یا قند خون آنها به خوبی کنترل نشده است قرار می گیرند.
وی اقدامات لازم در دیابت بارداری را گفت: می توانید به شکل مستمر میزان گلوکز خود را با استفاده از دستگاه سنجش قند خون یا نوار درمنزل چک کنید همچنین می توانید با توجه به قد و وزن خود از یک رژیم مناسب استفاده کنید.
رژیم باید دارای تعادلی مناسب از پروتئین و چربی و همچنین کربوهیدراتها بوده و در عین حال ویتامین ها- مواد معدنی و کالری ها را نیز شامل شود تا بتواند سطح گلوکز را ثابت نگه دارد، ورزش کنید. مطالعات نشان می دهند ورزشهای مناسب و سبک به بدن کمک می کند تا به خوبی میزان گلوکز و قند خون را کنترل کند خانمهای بارداری که دچار دیابت بارداری هستند با مشورت پزشک روزانه ۳۰ دقیقه ورزش کنند. از ورزشهای مناسب در این دوران میتوان به ایروبیک و پیاده روی اشاره کرد.
در صورت لزوم از دارو استفاده شود. اگر خانم های باردار توانایی کنترل قند خون با رژیم را ندارند با مشورت و نظارت پزشک می توانند از دارو استفاده کنند. در حدود ۱۵ درصد ازخانمهایی که مبتال به دیابت بارداری هستند به دارو نیاز پیدا می کنند .
وی در ادامه سوال آیا دیابت بارداری بعد از زایمان از بین می رود افزود: احتمال بروز دیابت پس از بارداری نیز چنانچه هر کدام از این موارد در شما باشد وجود دارد :
-چنانچه دچار چاقی بیش از اندازه باشید.
-دیابت شدیدی در طول بارداری گرفته باشید.
-نتایج آزمایش گلوکز پس از زایمان به سرحد رسیده باشد.
وی در پایان گفت:
یافته های تازه محققان نشان می دهد کمبود ویتامین دی به صورت سرم ۲۵ هیدروکسی ویتامین دی که در سطح ۷۵ یا کمتر باشد، میتواند در بروز دیابت بارداری موثر باشد.
در این پژوهش ۱۰ ساله، محققان اطالعاتی مثل مصرف منابع غذایی و مکمل های ویتامین D را در بیش از ۱۵ هزار زن در سن باروری بررسی کردند و اطالعات دیگر مثل میزان بروز بیماریها، سبک زندگی و عادات غذایی را در دورههای ۴ ساله در این افراد بررسی کردند.
نتیجه این پژوهش ها نشان دهنده ارتباطی قوی و معنی دار بین کمبود ذخیره ویتامینD پیش از بارداری و بروز دیابت بارداری بود. ضمن اینکه پژوهشگران متوجه وجود رابطه عکس بین دریافت مکمل های ویتامین D قبل از بارداری و ابتال به دیابت بارداری شدند.
در واقع زنانی که پیش از بارداری روزانه حداقل ۴۰۰ واحد ویتامین D دریافت می کردند، حدود ۳۰ درصد کمتر از زنانی که قبل از بارداری از مکملهای ویتامین D استفاده نمیکردند، در معرض دیابت بارداری قرار داشتند.

انتهای پیام/*

بازگشت به ابتدای صفحه بازگشت به ابتدای صفحه
برچسب ها:
بارداری ، زنان باردار، بیماری های شایع دروان بارداری، دیابت ، دیابت بارداری، جنین مادر دیابتی،
ارسال نظر
مخاطبان گرامی، برای انتشار نظرتان لطفا نکات زیر را رعایت فرمایید:
1- نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
2- نظرات حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های اسلامی منتشر نمی‌شود.
3- نظرات بعد از بررسی و کنترل عدم مغایرت با موارد ذکر شده تایید و منتشر خواهد شد.
نام:
ایمیل:
* نظر:
اجتماعی
V
آرشیو