فاطمه غزنوی مدرس حوزه علمیه و دانشگاه سیستان و بلوچستان

نیایش بهترین فرصت برای تعالی فرد، خانواده و جامعه

تقرب به خداوند موجب امنیت خاطر آدمی است و عامل نزدیکی و تقرب به پروردگار متعال است. پس سلامت روانی بر جسم آدمی تأثیرگذار است و سلامت جسمانی زمینه ساز سلامت روانی خانواده است و وقتی اعضای خانواده ای در هر دو بعد جسم و روان از سلامت برخوردار باشند، فضای خانواده نیز از سلامت برخوردار خواهد بود، چرا که نیازهای اساسی روانی همچون نیاز به امنیت و محبت و نیاز به تعلق به جمع و عزت نفس و خودشکوفایی تأمین می شود و در پرتو آن ها، فضای خانواده از سلامت و امنیت عاطفی برخوردار می شود.
نیایش بهترین فرصت برای تعالی فرد، خانواده و جامعه
1402/04/07 - 10:24
تاریخ و ساعت خبر:
150204
کد خبر:
به گزارش خبرگزاری زنان ایران - سیستان و بلوچستان : انسان موجودي است خداخواه و خداجوي که ریشه در فطرت او دارد. همه موجودات جهان پرستنده و پرستشگرند.از نگاه قرآن نه تنها انسان، بلکه همه موجودات ثناگوي خدایند و در طریق محبت الهي در حرکتند. پیامبر عظیم الشان می فرماید:« الدعا سلاح المومن» دعا اسلحه مومن است.اگر مومن با خدایش راز و نیاز ندراد شب زنده داری ندارد او اسلحه ندارد تا با دشمن قسم خورده اش گلاویز شود.امیرالمومنین علیه السلام می فرماید: « الدعا تُرس المومن» دعا سپر مومن است. یعنی حضرت می فرماید: اگر قهرمان میدان جنگ سپر دفاعی نداشته باشد هرگز ممکن نخواهد بود که با اطمینان قدم به میدان بگذارد.امام هشتم علی بن موسی الرضا به اصحاب خود می فرماید:« علیکم بسلاح الانبیاء. فقیل: ما سلاح الانبیاء؟ قال الدعاء» بر شما باد سلاح پیامبران، عرض کردند: سلاح پیامبران چیست؟ فرمود: دعا. دانشمندان روان شناسی باین نتیجه رسیده اند که توجه به خدا و اصل نیایش و دعا موجب رفع بسیاری از گرفتاری ها و حتی امراض می گردد.
احتیاجات و نیازهای انسان با دعا و نیایش تظاهر می کند و دعا است که نیاز انسان را به نمایش می گذارد دعا یک فریاد است و آن هم یک فریاد عجز و ناتوانی به محضر دوست
خانواده نخستین آموزشگاه تربیتی و اخلاقی است. کودکی که به دنیا می آید ، نخستین کسي که با او ارتباط پیوسته دارد ، مادر و سپس پدر و سایر اعضاي خانواده اند.این گونه باورها و ملاک و معیارهاي اخلاقي و دیني از پدر و مادر به کودک منتقل مي شود. کودک دیدگاه های دیني و اعتقادي خانواده اش را مي پذیرد. در کانون خانواده است که گرایش دینی افراد تقویت می‌شود و خمیر مایه‌ شخصیت مذهبی در آنان تکوین می‌‌یابد و در همین مکان است که رغبت‌ها، احساسات خوشایند و ناخوشایند، رفتارهای متعادل و نامتعادل و نگرش‌ها و باورهای درست یا غلط منعقد می‌شود.آوای ملکوتی قرآن و نوای دلنشین ذکرهای نماز نیایش، حتی در دوران بارداری مادر موجب جنب و جوش و شکوفایی گرایش و احساسات دینی در کودک می‎شود.
نیایش و یاد خدا به همان میزان که رابطه مثبت با آرامش روحی و روانی دارد و” دل ها با یاد خدا آرامش می گیرد”، به همان میزان نیز با افسردگی رابطه منفی دارد.
افسردگي اساسي یکي از اختلال های رواني شایع است که باعث ایجاد نابساماني هاي زیادي در رفتار فرد مي شود. به نظر پژوهشگران ، نماز رابطه منفي با افسردگي اساسي دارد.
بدون تردید همه انسان ها به طور فطری استعداد و گرایش به نیایش دارند اما آموزش نماز و پرورش روحیه مذهبی مناسب برای اقامه آن، ابتدا از خانه شروع می‎شود و خانواده نقش مهمی در انتقال فرهنگ نماز از خود بروز می‎دهد.
در جامعه اصیل اسلامی، خانواده در نگهداری، پرورش و آموزش فرزندان بزرگ‌ترین نقش را برعهده دارد. از دیدگاه اسلام، یکی از وظیفه‌های اصلی پدر و مادر، پرورش فرزندان بر پایه های درست اخلاقی است که اگر در انجام آن کوتاهی ورزند، با بازخواست الهی رو به ‌رو خواهند شد.
سؤال این است که نماز و نیایش به درگاه خدا چه نقشی در تأمین بهداشت جسمانی و روانی اعضای خانواده دارد و چگونه بعد جسمانی و روانی آدمی را سامان می بخشد در پاسخ باید گفت که تقرب به خداوند موجب امنیت خاطر آدمی است و عامل نزدیکی و تقرب به پروردگار متعال است. پس سلامت روانی بر جسم آدمی تأثیرگذار است و سلامت جسمانی زمینه ساز سلامت روانی خانواده است و وقتی اعضای خانواده ای در هر دو بعد جسم و روان از سلامت برخوردار باشند، فضای خانواده نیز از سلامت برخوردار خواهد بود، چرا که نیازهای اساسی روانی همچون نیاز به امنیت و محبت و نیاز به تعلق به جمع و عزت نفس و خودشکوفایی تأمین می شود و در پرتو آن ها، فضای خانواده از سلامت و امنیت عاطفی برخوردار می گردد.
زمانی که انسان به فضیلت عبادت خدا دست می یابد و به شهوات خویش غلبه می کند، سیر تعالی را طی کرده است و مهم تر از آن، این است که او در مقام سخن گفتن با ذاتی بی همتا قرار گرفته و خالق آفرینش به آدمی چنین اذن و اجازه ای داده است و عطای چنین اذنی به انسان موجب اعتلای اوست. پس آن که بیشتر با خدا سخن گفته است و بخش بیشتری از عمر خود را با خدای تعالی سپری کرده و به ذکر او مشغول بوده است، از تعالی بیشتری برخوردار شده و به امکان بهتری برای دست یافتن به سعادت دسترسی پیدا کرده است. پس اگر اعضای خانواده ای به چنین امکانی دست یافته باشند، می توان گفت آن خانواده اعتلا یافته است.
ادعیه معصومین علیهم‌السلام که کلاس توحید، خداشناسی، بندگی مخلصانه و مکتب انسان سازی است، به انسان ثابت می‌کند که در جهان هستی، بدون توکل کردن به خدا زندگی کردن، مساوی با فنا و نابودی است. عباراتی در دعاهای معصومین علیهم‌السلام می‌بینیم که در توصیف عظمت خداوند و قدرت لایزال او سخن گفته‌اند و سپس به ما گوشزد می‌کنند که بااعتماد به او، امورمان را واگذار کنیم و از او بخواهیم که مشکلات را حل نماید. همچنان که خداوند می‌فرماید: مرا بخوانید و درخواست کنید تا پاسخ دهم. (غافر / ۶۰) بدین ترتیب، توجه به این اصل، تالمات روحی و اضطراب اعضای خانواده را نیز از بین می‌برد
خانواده‌های قرآنی با توسل به دعا، خودشان و فرزندانشان را از بلاهای زمانه حفظ می‌کنند. در آموزه‌های دینی، به انسان آموزش داده‌اند که قبل از آن که سختی، مشکلات و بلاها، دامنگیرش شود؛ با دعا و نیایش، بلاها را از خود دور سازد. امام علی (ع) می‌فرماید: «امواج بلا را با دعا دفع کنید» اگر هر روز صبح پس از نماز به سجده رفته و از او تقاضا کنیم که امروز ما و خانوادمان و همه را از جمیع بلاها و حوادث روزگار مصون بدارد، قطعا این دعا در عالم امکان تأثیر دارد و ما را از حوادث سخت دور می‌کند.قطعا تحقق جامعه سالم در گرو خانواده های سالم و متعالی است.

بازگشت به ابتدای صفحه بازگشت به ابتدای صفحه
برچسب ها:
روز عرفه، نیایش ، تعالی فرد ، خانواده و جامعه
ارسال نظر
مخاطبان گرامی، برای انتشار نظرتان لطفا نکات زیر را رعایت فرمایید:
1- نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
2- نظرات حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های اسلامی منتشر نمی‌شود.
3- نظرات بعد از بررسی و کنترل عدم مغایرت با موارد ذکر شده تایید و منتشر خواهد شد.
نام:
ایمیل:
* نظر:
فرهنگی
V
آرشیو