نقطه عطفی دیگر در روایتگری و سینمای دفاع مقدس/ زنان قهرمانی که از رشادتهای آنان رونمایی میشود
اخیرا در سینما نیز فیلمهایی درباره ورود قهرمانانه زنان در جنگ تحمیلی ساخته و نمایش داده شده که در این حوزه می توان به فیلم «دسته دختران» اشاره کرد که نویسنده و کارگردان آن « منیره قیدی» است. این فیلم راوی مقاومت و ایثار زنان در روزهای پرتلاطم ابتدایی جنگ است و با بازسازی تصاویر زنده و مستند از نبرد خانه به خانه خرمشهر، اولین تصویر سینمایی با نگاه زنانه از آن مقاومت را خلق کرده است.
1400/12/21 - 12:09
تاریخ و ساعت خبر:
127592
کد خبر:
به گزارش خبرگزاری زنان ایران - امیرحمزه نژاد: اخیرا کتابی در حوزه دفاع مقدس با نویسندگی و اهتمام گروهی از بانوان و توجه به شخصیت واقعی و قهرمانانه از زنان منتشر شده است که مواردی که در آن مطرح شده بسیار قابل تامل است. درواقع حضور زنان در حوزه پژوهش و نویسندگی دفاع مقدس یک حسن داشته است و آن توجه به رشادتهای بانوان در جنگ تحمیلی بوده است که پیشتر اگرچه به آنان پرداخته میشد اما نمیتوانست بسیاری از جلوههای قهرمانانه این حضور را روشن سازد.
اخیرا در سینما نیز فیلمهایی درباره ورود قهرمانانه زنان در جنگ تحمیلی ساخته و نمایش داده شده که در این حوزه می توان به فیلم «دسته دختران» اشاره کرد که نویسنده و کارگردان آن « منیره قیدی» است. این فیلم راوی مقاومت و ایثار زنان در روزهای پرتلاطم ابتدایی جنگ است و با بازسازی تصاویر زنده و مستند از نبرد خانه به خانه خرمشهر، اولین تصویر سینمایی با نگاه زنانه از آن مقاومت را خلق کرده است.
بنابراین میتوان به این نتیجه رسید که سینمای دفاع مقدس و ادبیات و کتابهایی که جنگ تحمیلی را روایت میکند به یک نقطه عطفی رسیده است که آن حضور زنان و پرداختن به شخصیتهای زنانه و جانفشانیها و ایثار آنان است که در این عرصه با انتشار اثاری چه در حوزه سینما و چه در ادبیات و تاریخ روایی مورد توجه قرار گرفته است.
درواقع اگر به این بخش از جنگ نیز نگاه کنیم بخش مهمی از دفاع مقدس را تشکیل می دهد که حالا درحال پررنگ تر شدن است و به نظر می رسد که از کتاب دا این موج شروع شده است و هم اکنون در حال گسترش است. درواقع جنگ یک بعد دیگری به اضافه دیگر بعدهای آن دارد که قطعا در پیروزی رزمندگان اسلام تاثیرگذار و حیاتی بوده است که آن حضور با صلابت و پرقدرت زنانی بود که چه در امر مادری و همسری شهدا و رزمندگان و چه در حوزه پشتیبانی از آنان بسیار تاثیر گذار بودهاند و امر جنگ را که حتی یک وجب از خاک این کشور را به دشمن نداده ایم به نفع ما رقم زده است.
فیلم «سفر به چذابه» به کارگردانی و نویسندگی مرحوم رسول ملاقلی پور از جمله فیلم هایی بود که به همین امر پرداخت و به نوعی فتح بابی در این خصوص بود. اما اخیرا کتابی منتشر شده که سویه و شخصیتی دیگر از زنان را نشان میدهد که بسیار اثرگذار و قابل تامل است.
این کتاب مورد توجه رهبر معظم انقلاب نیز قرار گرفته است و ایشان تقریظی بر آن نگاشتهاند. کتاب «حوض خون» روایت زنان اندیمشک از رختشویی در دفاع مقدس با تدوین و نگارش فاطمهسادات میرعالی بهتازگی منتشر شده است.
اینکتاب که حاصل همکاری دفتر تاریخ شفاهی اندیمشک و واحد تاریخ شفاهی دفتر مطالعات جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی است، خاطرات و روایتهای۶۴نفر از بانوان اندیمشکی درباره فعالیتشان در بخش رختشویی البسه رزمندگان دفاع مقدس را شامل میشود که فاطمهسادات میرعالی، زهرا بختور، سمانه نیکدل، سمیه تتر، نسرین تتر، مهناز الفتیپور، آمنه لهراسبی و نرگس میردورقی تحقیق و گردآوری آنها را بر عهده داشتهاند.
تقریظ رهبر معظم انقلاب بر چند کتاب در خصوص این بعد از دفاع مقدس نشان از توجه ایشان به این حوزه و عنایتشان به مورد توجه قرار گرفتن این بخش از جنگ تحمیلی برای افکارعمومی دارد که کمتر با رشادتهای زنان در جنگ تحمیلی آشنا هستند.
رهبر معظم انقلاب درباره زنان رختشویخانه اندیمشک، قهرمانان کتاب «حوض خون» از مشاهدات خود در این حوزه در یک سخنرانی بیان میفرمایند: «اخیراً کتابی خواندم به نام حوض خون – البته در اهواز دیده بودم؛ خودم آنان را در حال شستن لباس های خون سربازان و ورقه های خون در بیمارستان دیدم. و سربازان؛ [اینها را] من دیدم که این کتاب جزئیات این چیزها را نوشته است. انسان ها کاملاً شگفت زده می شوند. از این همه خدمتی که این زنان در طول این سالها انجام دادند و چه مشکلاتی را متحمل شدند، شرمنده است. “این چیزی است که می توان گفت …”»
فاطمهسادات میرعالی که علاوه بر تحقیق، تدوین کتاب را هم برعهده داشته است، در بخشی از مقدمه خود درباره راویان کتاب اینطور نوشته است: «اولِ مصاحبهها درد و زجرشان توی ذهنم پررنگ بود، اما انتهای مصاحبه وقتی متوجه میشدم هنوز حاضر هستند پای انقلاب جان بدهند، وقتی تلاش میکردند راهی برای شستن لباسهای رزمندگان جبهۀ مقاومت پیدا کنند و بعضی از آنها از من میپرسیدند «راهی سراغ نداری بریم سوریه لباس رزمندهها رو بشوریم؟»، معادلات ذهنم دربارۀ اینکه افرادی زجرکشیده هستند به هم میخورد. خانمهای رختشویی با وجود همۀ سختیها و دردهایی که دیدهاند و از نزدیک تکههای بدن شهدا را لمس کردهاند، روح زینبی دارند و با بیان تمام تلخیها، از شستن لباس رزمندهها بهزیبایی یاد میکنند. اگر غیر از این بود، اکنون با وجود ناتوانی، باز پای ثابت فعالیتهای انقلاب نبودند.»
انتهای پیام/*

بازگشت به ابتدای صفحه