عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اهواز عنوان کرد:
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی اهواز گفت: برگزاری آیین هایی از قبیل شب یلدا تاثیر انکار ناپذیری در ایجاد نشاط روحی، تقویت حس انسان دوستی، کمک به دیگران و در نهایت تحکیم بنیان خانواده و اثرگزاری مهمی در جامعه دارد.
به گزارش خبرگزاری زنان ایران - از خوزستان، سهام اسدی نیا اظهار کرد: واژه یلدا در زبان سریانی به معنای ولادت و میلاد و در زبان رومی به معنی روز تولد مهر شکست ناپذیر است. یلدا بلندترین شب سال و اولین شب زمستان در تقویم ایرانیست. در اصطلاح و باور عمومی، این شب چله بزرگ، شبی اهریمنی است که با پیروزی مهر( آفتاب) و برآمدن روز به پایان می رسد. یلدا در تقویم جلالی نیز برابر با شب اول جَدی و شب هفتم دی ماه است.
وی افزود: آغاز دی ماه، زایش خورشید و بلندشدن روزها در بسیاری از فرهنگ ها گرامی داشته شده است. اما در هیچ فرهنگی چون فرهنگ ایران باستان به این اندازه بازتاب و رونق نداشته است. شاعران بلندی شب یلدا را دست مایه مضمون سازی های عاشقانه کرده اند و آن را در تشبیه به زلف بلند یار و به معنی هجران گرفته اند. برگزاری آداب و مراسم مربوط به شب یلدا در ایران، دیرینه ای بس طولانی دارد.
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اهواز اظهار کرد: یلدا پایان برداشت محصولات صیفی کشاورزی و آغاز فصل استراحت کشاورزان در جامعه عمدتا مبتنی بر اقتصاد کشاورزی ایرانی بوده است. این معنی که عملا زمستان در واقع 60 روز است که 40 روز اول آن چله بزرگ و 20 روز دوم آن چله کوچک نامیده می شود نیز در اساس، ریشه در فرهنگ کشاورزی ایرانیان باستان دارد.
اسدی نیا ادامه داد: در این شب که آن را جشن گردهمایی خانوادگی نیز دانسته اند، خویشان و آشنایان در خانه بزرگ خانواده، گرد هم می آیند و ضمن خوردن آجیل و شب چَره( نقل و میوه های خشک) شب دراز سال را با خواندن اشعار حافظ ، گاه به فال سپری می کنند.
وی در خصوص تاثیر برگزاری جشن یلدا و اشاعه این فرهنگ باستانی در تحکیم خانواده عنوان کرد: گرمی کانون خانواده دغدغه جهان امروز است. دنیای مدرن با همه پیشرفت هایش در مسئله خانواده درمانده است و انسان ها با همه تحصیلات عالیه خود نتوانستند از مشکلات سردی روابط در زندگی رهایی یابند. چه بسیار افراد تحصیل کرده ای که زندگی مدرن آنها از گرمای زندگی تهی است و چه بسیار افراد عادی که با کمترین امکانات مادی شیرین ترین زندگی را دارند .
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اهواز عنوان کرد: به طور کلی یکی از عوامل مهم در نهادینه کردن پیوند و همگرایی در کانون خانواده، فراهم کردن بستر مناسب است. در این میان، آداب، عادت،رسوم، سنن و تاریخ یک جامعه نقش مهمی را در زمینه سازی این روحیه ایفا می کند
اسدی نیا توضیح داد: وجود مولفه هایی مانند دید و بازدید و صله رحم، ملاقات دوستان و رفع کدورت ها برپایی دورهمی های فامیلی و ارتباطات که بر اساس فضایل و ارزش های انسانی است از جمله موضوعاتی است که در مراسم شب یلدا منطبق بر آموزه های اسلامی انجام می شود. . چنانچه در آیه اول سوره نسا در باب اهمیت صله رحم در قرآن کریم آمده است " واتقوا الله الذی تسائلون به و الارحام اِن الله کان علیکم رقیبا" یعنی بترسید از خدایی که به نام او از یکدیگر درخواست می کنید و درباره ارحام کوتاهی نکنید همانا خداوند مراقب شماست.
وی با اشاره به اینکه پیامبر اکرم فرموده اند پیوند خویشاوندان شهرها را آباد می سازد و بر عمرها می افزاید هر چند انجام دهندگان آن از نیکان نباشند، اظهار کرد: به نظر می رسد اقداماتی از جمله ایجاد تبلیغات رسانه ای در جهت نشان دادن تطابق سنن حسنه موجود در شب یلدا با فرهنگ اسلامی، تقویت فرهنگ حافظ خوانی، برگزاری مسابقات عکس و خاطره گویی در راستای تقویت فرهنگ ایرانی اسلامی بستر سازی مناسب جهت حضور بانشاط در مراکز فرهنگی، مذهبی و تفریحی توسط خانواده می تواند موثر باشد.
انتهای پیام /*